Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Burna jučerašnja sednica Skupštine Grada
  Ukinut Fond za pomoć mladim porodicama
  30.04.2017.

  Odbornici Skupštine Subotice juče su usvojili oko 35 tačaka dnevnog reda, a u fokusu brojnih replika odbornika i suprotstavljenih stavova vlasti i opozicije bile su dve teme, imenovanje nove direktorke ART bioskopa „Aleksandar Lifka” i ukidanje Pronatalitetnog fonda.

  5284_1.jpg

  Skupštinom je predsedavao Veljko Vojnić, zamenik predsednika Skupštine, koji je tolerantnim vođenjem sednice uspeo da smanji tenzije oko više tema, kadriranja, polemika i replika u skupštinskoj sali. Šta više, sednica je spontano tekla, bez prekidanja i pauza tokom četiri sata trajanja, upravo zahvaljujući tome što ni odbornicima stranaka u vlasti ni opozicije nije uskraćena ni diskusija ni pravo na reč!

  5284_2.jpg
   Lokalna samouprava će finansirati programe u
  oblasti sporta u interesu građana

  Ključna diskusija odnosila se na temu gašenja Pronatalitetnog fonda za subvencionisanje stambenih kredita mladim porodicama sa decom. Taj Fond je imao dobre rezultate, a posle deset godina postojanja, plasiranih preko dva miliona evra, i zbrinjavanja više od 220 porodica sa decom, subotička Skupština ugasila je Stambeno-kreditni pronatalitetni fond, što je opozicija ocenila lošim potezom.

  Međutim, odbornici iz stranaka u vlasti su rekli, da je ta odluka i još niz drugih odluka koje su juče usvajane na Skupštini, proistekla na osnovu zahteva Državne revizorske institucije, koja je navela neke primedbe u radu lokalne samouprave.

  Kada je usvajana sledeća tačka, odluka o osnivanju Fonda za pomoć oboleloj deci i omladini, odbornici opozicije su pozdravili taj potez, navodeći da je i Pronatalitetni fond, uz izmenjenu odluku mogao biti „spašen”.

  5284_3.jpg
  Stevan Bakić (SNS)
  - Ukidanje Fonda uslovio Zakon 

  —Ovo je ekltantan primer, kako nešto može da se reši, rekao je Jene Maglai, iz Pokreta za slobodnu Suboticu, ocenjujući da je potrebno u više slučajeva dobre političke volje za odluke u korist građana.

  Mirko Bajić je negirao stavove opozicije rečima , da vlast ima najbolje namere prema mladima, a da ukidanje Fonda ne znači da i dalčje neće pomagati mlade.

  —Zanimljivo bi bilo videti kako je Demokratska stranka raspolagala parama tog Fonda. Ne znam da li DS danas postoji, mnogi su prešli u druge stranke i može li neko da replicira na ovo pitanje, rekao je Bajić.

  Stevan Bakić iz SNS-a je poentirao ovu raspravu činjenicom, da je DRI ukazao na nepravilnosti u funkcionisanju Fonda.

  —Prioritet je da se držimo Zakona i u ovom slučaju, a nema odbornika u Sali koji ne želi pomoći mladima. DRI je dala pozitivan signal za ovu odluku, istakao je Bakić.

  Gojko Raadić je replicirao Jeneu Maglaiu, koji je rekao „da ne treba u Subotici raspravljati ko je rušio SavaMalu, nego spašavati Pronatalitetni fond” – rečima „ne znamo ko je rušio SavaMalu, ali znamo ko je bio za ukidanje Radio Subotice”.

  5284_5.jpg
   Imenovanje rukovodioca „Art bioskopa”
  izazvalo burne polemike

  Veljko Vojnić iz SNS-a je rekao da Fond ne može da nastavi rad, koji nije u skladu sa zakonom. —To ne znači da rešenja neće biti, i da će stati inicijativa pomoć mladima oko rešavanja stambenog pitanja, rekao je Veljko Vojnić.

  Odluka je usvojena sa 36 glasova, dok je 14 opozicionih odbornika glasalo protiv.

  Mnogo bure na Skupštini podiglo se i kod tačke imenovanja vršioca dužnosti ART bioskopa „Aleksandar Lifka”.

  Naime, juče je na devetoj sednici Skupštine, većinom glasova imenovana Gordana Gubernić, za novu v.d. direktorku ART bioskopa.

  Odbornici su u velikom broju izlazili za govornicu, replicirajući povišenim tonom, a čule su se i reči koje su vređale dostojanstvo Skupštine, kako je rečeno.

  Vlast i opozicija su iznosili suprotne stavove o kvalifikaciji i radnom iskustvu predložene Gordane Guberinić, a opozicija je smatrala da kadriranje koje se radi nije u korist građana.

  5284_5.jpg
  Jene Maglai (PGS) - Fond je mogao da preživi 

  Đorđija Aksentijević iz Pokreta za građansku Suboticu, iznela je za govornicom, da ne zna kako u kulturi može da deluje neko ko je radio biofarming, ocenivši da menadžer bez iskustva u kulturi, ne može imati dobre rezultate za takvu ustanovu.

  Međutim, neki odbornici su previše bili zauzeti novim tabletima, pa nisu izlazili za govornicu.

  Josipa Ivanković je, na iznenađenje mnogih odbornika, koji je smatraju obrazovanom osobom, rekla da „onaj ko želi da se bavi kulturom, za to mu ne treba posebno obrazovanje”

  —Oblast kulture takođe treba da se uredi, i tamo su potrebni menadžeri da vode ustanove kulture, a Gubernićeva je i diplomirani ekonomista, navela je Ivanković.

  Deo opozicije nije odoleo da u svojim replikama ne najavi, da će zatražiti vanrednu sednicu Skupštine, na kojoj će izneti svoje protivljenje izgradnji objekata za smeštaj migranata, na šta je predsedavajući Vojnić reagovao, opominjući odbornike da se ne udaljavaju od teme.

  Nakon toga su istaknute zasluge Viktorije Šimon Vuletić, kojoj je istekao mandat kao rukovodiocu ART bioskopa. Upravni odbor, koji je obavljao konkursni proces, prema Zakonu o kulturi, ocenio je neuspelim konkurs za to mesto, te je imenovao v.d. direktora Gordanu Guberinić.

  U njenoj biografiji piše da ima dva zvanja – diplomirani ekonomista na studijskom programu za menadžment, bankarstvo i berzansko poslovanje Fakulteta za mendžment u Zaječaru i diplomirani inženjer agronomije na studijskom programu za biofarming Fakulteta za biofarming u Somboru (oba pripadaju Megatrend univerzitetu u Beogradu).

  Deo opozicije je prigovorio njenom imenovanju, jer je , kako je rečeno, radila pre toga kao glavni tehnolog prehrane i mešaone stočne hrane u preduzeću „Agroseme-Panonija“ i kao laborant u „Agrolabu“.

  To je izazvalo novu buru u diskusijama odbornika, posebno opozicije, koja smatra da takva radna biografija ne odgovara za vođenje specifične kulturne ustanove, čiji statut zahteva završen Filozofski fakulte na mestu direktora, a imenovana je osoba koja nijedan radni dan nije provela u nekoj kulturnoj ustanovi.

  Odbornici vladajuće većine smatraju da je nova direktorka pre svega ekonomista i da je svakoj ustanovi potreban pre svega dobar menadžer koji će da je vodi, a prema rečima Stevana Bakića imenovana je potvrdila na prethodnim radnim mestima da je sposobna, dobar organizato i menadžer.

  N.H.K.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja