Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Kultura
  Otvorena izložba našeg poznatog akademskog vajara, Save Halugina
  „Poklon” za Savremenu galeriju Subotica
  02.05.2017.

  U Savremenoj galeriji Subotica je u četvrtak, 20. aprila otvorena izložba Save Halugina pod nazivom „Poklon”. Halugin je darovao deset crteža u kombinovanoj tehnici Savremenoj galeriji Subotica. Dela koje je poklonio su predstavljena na ovoj izložbi uz još dvadeset crteža ovog eminetnog umetnika. Izložbu je zvanično otvorio Čedomir Jančić, viši kustos Gradskog muzeja u Somboru.

  5295_1.jpg
  Uvek nasmejani: Sava Halugin i Nela Tonković

  Razlog zbog kojeg je naš poznati vajar poklonio svoja dela je emotivne prirode. Halugin je u Savremenu galeriju dolazio u trenutcima odmora i tu se družio sa svojim prijateljima - umetnicima. Sem toga, u dvorištu Savremene galerije je počeo da stvara svoje skulpture. - U dvorištu ove zgrade sam počeo da stvaram svoja dela 1974. godine. Mnoga dela sam napravio ovde i na stotine Subotičana je imalo priliku da ih vide. Mogu da kažem da mi nikada ni nijedna skulptura nije bila pomerena. Sve što sam radio, eksperimentisao, postavljao uvek sam tako i zatekao. Bio sam oduševljen prostorom u kojem stvaram i institucijom ove Galerije koja se tada zvala „Likovni susreti“ i to mi je davalo nadahnuće da stvaram.- prisetio se Halugin

  5295_2.jpgApril mesec je značajan za Savremenu galeriju jer je to mesec kada je Galerija osnovana pre tačno 55 godina. Izložba Save Halugina je otvorena u ovom mesecu što pokazuje značaj njegovog dela i rada za Savremenu galeriju - Sava Halugin je jedan od istaknutih umetnika, ne samo subotički već i vojvođanski i regionalno prepoznatljiv. On je odlučio da zbirci Galerije pokloni deset crteža u kombinovanoj tehnici. Ovo nam je dragocen poklon budući da smo u poslednjih dvadesetak godina umnogome umanjili sredstva kojima otkupljujemo umetničke radove, dakle zavisimo isključivo od njihove volje i poverenja. Sava Halugin ovim činom pokazuje da ima poverenja u nas da ćemo se o radovima dobro starati i prikazivati ih publici , tako oni počinju da žive i neće ostati u našem depou. Oni su već sada prikazani i svaki put kada budemo tematizovali problem savremene umetnosti oni će biti tu kao pomoć da ga bolje objasnimo korisnicima našeg programa - kaže Nela Tonković, direktorka Savremene galerije.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja