Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Privreda
  Град Суботица – значајан саобраћајни чвор у Републици Србији
  Потенцијална локација за формирање логистичког центра
  10.05.2017.

  Град Суботица има статус важног железничког чворишта када се сагледају геостратешка позиција Града, друмска и железничка инфраструктура. „Захваљујући повољном геосаобраћајном положају територије Града Суботице према Републици Мађарској, односно Европској унији, Суботица се може сматрати једним од значајнијих саобраћајних чворова у Републици Србији“, нагласила је Славица Хајдер, секретар Удружења услуга Привредне коморе Војводине (ПКВ).

  5324_1.jpg

  Територијом Града пролазе коридори друмског и железничког саобраћаја од међународног и регионалног значаја, крак коридора Xb на правцу Београд-Нови Сад- Суботица-Будимпешта. У непосредној близини пролази транзитни паневропски пут Е-75, који повезује Суботицу са Републиком Мађарском на северу, а на југу, преко Београда са Јужном Европом. У Граду се укрштају магистрални правци према Новом Саду, Сомбору, Хоргошу и Сенти, а у близини се налазе и два најфреквентнија међународна гранична прелаза, Хоргош и Келебија.

  „Суботица има статус важног железничког чворишта с обзиром да се управо у овом Граду налазе железнички правци и то – Међународни коридор Xb Београд-Нови Сад-Суботица- Келебија-Будимпешта; магистрална пруга Суботица-Хоргош-државна граница (Сегедин, Мађарска); регионална пруга Суботица-Сента- Ново Милошево-(Кикинда, Зрењанин); локална пруга, демонтирана, делимично сачувана на територији Суботице: Суботица-Црвенка“, појаснила је Хајдер.

  Путнички и теретни саобраћај одвија се на свим пругама отежано, због лошег стања железничке инфраструктуре, пре свега због дотрајалости и ограничења брзине, сем на постојећем делу локалне пруге, у оквиру насеља Суботица. У самом железничком чвору Суботице функционише путничка станица и мање стајалиште Александрово и теретна и ранжирна станица већег капацитета, у чијем су саставу и посебна постројења за сервисне оправке путничких и теретних кола, као и за друге интервентне потребе.

  „Регија Суботице, поред повољне географске локације, има и низ логистичких предности као што су добре везе са три међународна аеродрома – Београд, Будимпешта и Осијек. Суботица је просторним плановима препозната као потенцијална локација за формирање логистичког центра“, изјавила је Славица Хајдер за наш лист.

  На повољност пословног окружења у Суботици утиче и постојање Слободне зоне где привредни субјекти из других земаља обављају своје економске делатности уз бројне фискалне, царинске, финансијске погодности за пословање и поједностављену и бржу царинску процедуру. „Тиме су створени услови за долазак страних инвеститора и отварање нових радних места чиме се стварају услови да Суботица постане важан индустријски центар у Србији“, нагласила је наша саговорница из ПКВ.

  Захваљујући граничним прелазима, у Суботици послује значајан број шпедитерских предузећа. Међутим, то су углавном мала привредна друштва са по неколико возила и запослених која не могу да одговоре на потребе већих индустријских капацитета. Постоји и неколико репрезентативних шпедитерских кућа који се издвајају по професионалности и квалитету услуга, као што су „ Адам шпед сyстем Д.О.О“, „Ива шпед Д.О.О“, „Интершпед Д.О.О“, „Коралшпед Д.О.О“ и други.

  Јавни превоз у Суботици датира још од готово пре 150 година када је стигао први воз из правца Сегедина и међу првим градовима, Суботица је имала трамвајски превоз који је функционисао 77 година. Средином двадесетих година прошлог века појављују се и прве аутобуске линије ради повезивања града и приграда који нису имали трамвајску линију или железницу. Данас, јавни превоз путника у друмском саобраћају успешно обавља ЈП „Суботица-транс“.

  „Са наведеним привредним субјектима ПКВ имала је добру сарадњу која се огледала у учешћу представника привредних друштава у органима и телима ПКВ и та традиција ће се наставити и у наредном периоду. У ПКВ је формирано Удружење услуга, а у наредном периоду ће се формирати групације у којима ће свакако своје место заузети и представници саобраћајних привредних друштава из Суботице“, изјавила је Славица Хајдер, секретар Удружења услуга ПКВ.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja