Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Tehnička škola „Ivan Sarić” ugostila predstavnike Tehničke škole iz Bratislave
  Prilika za razmenu iskustava
  10.05.2017.

  Tehnička škola „Ivan Sarić” iz Subotice je u četvrtak, 20. aprila ugostila predstavnike Tehničke škole iz Bratislave – Slovačka.

  U Svečanoj sali Tehničke škole „Ivan Sarić" održan je sastanak na kojem su, pored domaćina, prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje Žolt Sakalaš, podsekretar, Biljana Kašerić (pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje), Lana Patković Mrkela (savetnica za poslove međuregionalne saradnje), Zdenka Velent Belić (prevodilac za slovački jezik) i predstavnici iz Slovačke Gabriela Nemet (potpredsednica Bratislavskog samoupravnog okruga), Dagmar Hubačova (savetnica u Odeljenju za obrazovanje), Matilda Kropačkova (šefica protokola i evropskih poslova), Feliks Domenji (direktor Srednje tehničke škole „Fajnorka") i Gabriel Arbter (profesor).

  5326_1.jpgDanašnja poseta je nastavak saradnje na osnovu sporazuma, koji je AP Vojvodina potpisala sa Bratislavskim samoupravnim okrugom još 2011. godine. Prema rečima Gabrijele Nemet, potpredsednice Bratislavskog samoupravnog okruga saradnja će kroz razmenu iskustava doprineti unapređenju obrazovnog procesa u dve zemlje.

  - Na osnovu poziva naših partnera, AP Vojvodine učestvovali smo na Festivalu pameti koji pokrajina organizuje, a naši učenici su zauzeli visoka mesta. Na osnovu ove saradnje uspostavili smo saradnju sa nekim školama koja se i danas razvija. Ranije smo već potpisali sporazum sa školom u Senti a verujem da ćemo danas potpisati sporazum između Mašinske škole i Tehničke škole „Ivan Sarić“. Nakon ovoga nadam se da će doći do uspostavljanja saradnje i između drugih škola, jer je to dobra prilika za razmenu iskustava profesora i učenika. Veoma interesantna je stvar da i naša Mašinska škola u i ova u Subotici imaju sedište u istorijskim zgradama, tako da su sa te strane bliske i srodne a nadam se da će učenici i profesori ove škole imati priliku da posete školu u Slovačkoj - kaže Gabrijela Nemet, potpredsednica Bratislavskog samoupravnog okruga.

  Prema rečima podsekretara Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Žolta Sakalaša posebno je značajna razmena iskustava u oblasti dualnog obrazovanja.

  - Ide nam u prilog to što je dualno obrazovanje kod nas postalo jedna od najbitnijih tema. Sa našim prijateljima iz Slovačke moći ćemo da sarađujemo na ovu temu, da preuzmemo njihova iskustva i unapređujemo saradnju u dualnom obrazovanju- kaže Žolt Sakalaš, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje. -Pokrajinska vlada podržava projekte vezane za obrazovanje, nedavno su se završili konkursi, preko kojih sistemski podržavamo ovakve aktivnosti. Međutim, uvek smo spremni i van konkursa da podržimo ovakve aktivnosti.

  5326_2.jpg

  Na sastanku se govorilo i o obukama za nastavnike, zajedničkom učešću na projektima, kao i saradnji sa privredom.

  - Naši programi obrazovanja su slični u jednom delu, ali smo mi dosta veća škola, imamo 1300 đaka a oni oko 200. Ali imaju obrazovne profile na mašinstvu i mehatronici, pa očekujemo da ćemo na tom polju, a i vezano za privredu, sarađivati. Oni imaju interesantnu privredu koju bi mi voleli da vidimo, a i mi imamo privredu u Industrijskoj zoni koja nije zanemarljiva- kaže Ivan Bajić, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja