Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 17.07.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Budimpeštanski vodovod predstavio postupak pripreme pitke vode
  Voda za piće dobijena iz Palića!
  16.05.2017.

  U okviru programa saradnje sa subotičkim „Vodovodom“, stručnjaci iz Mađarske na Paliću su postavili mobilnu tehnologiju za pripremu pitke vode iz površinskih izvora u vanrednim situacijama i pokazali da i voda iz Palića može da se koristi za piće. Osim budimpeštanskog, još samo nekoliko ovakvih uređaja postoji u Evropi a koriste se kada nema drugih načina da se obezbedi pitka voda za stanovništvo

  5349_1.jpg

  Da se i palićka voda može prečistiti tako da se njome može gasiti žeđ, u sredu prepodne mogli su da se uvere svi koji su se zatekli na obali jezera, u blizini muškog štranda, gde su bili postavljeni uređaji dopremljeni iz Budimpešte sa ciljem da se demonstrira postupak dobijanja vode za piće iz gotovo svih površinskih izvora. Ova tehnika se primenjuje samo u vanrednim situacijama, u slučaju prirodnih katastrofa kada su svi drugi resursi nedostupni za snabdevanje, a budimpeštanski stručnjaci primenili su je 2014. godine u Obrenovcu prilikom velikih poplava koje su zadesile Srbiju, da bi tamošnjem stanovništvu obezbedili neophodnu vodu za piće.

  5349_2.jpg
  Ovakva priprema vode za piće predviđena je
  kod nassamo za vanredne situacije 

  „Današnja prezentacija je nastavak međunarodnog projekta saradnje između „Vodovoda“ iz Budimpešte i Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ iz Subotice, koja se događa pod pokroviteljstvom programa Ujedinjenih nacija za ljudska naselja (UNHABITAT) i Globalne alijanse operatera voda u cilju obezbeđivanja izvora pitke vode i prečišćavanja otpadnih voda. Cilj je da pokažemo da takva tehnologija postoji i da je primenljiva i za naše područje, pa i za korišćenje palićke vode za piće u slučaju vanrednih situacija“, rekao je inženjer Đerđ Šugar, vršilac dužnosti direktora subotičkog „Vodovoda“ i dodao da treba imati u vidu da naši podzemni resursi iz kojih se snabdevamo nisu tako neiscrpni kao što se čini.

  Zamenik direktora Budimpeštanskog vodovoda Ferenc Kesler naglasio je da nije u pitanju samo saradnja nego i prijateljstvo između dva vodovoda, koje treba da se nastavi i posle okončanja projekta, jer nas u budućnosti čekaju zajednički zadaci. Uređaj je pokazao svoju vrednost još 2005. godine nakon cunamija na Šri Lanki i na Filipinima, do sada je korišćen pod raznim uslovima u mnogim krajevima sveta i njegova prednost je mobilnost jer se lako može transportovati vazdušnim, vodenim i kopnenim putevima. Vodovod iz Budimpešte bio je među prvima u svetu koji je koristio ovu tehnologiju za pripremu vode za piće u vanrednim okolnostima.

  Filtracija i osmoza

  Da bi se od jezerske dobila pitka voda, ona je potrebno da prođe kroz postupak ultrafiltracije i reverzne (povratne) osmoze – proces koji omogućava odstranjivanje najsitnijih čestica iz vode. Reverzna osmoza se koristi za prečišćavanje vode i odstranjivanje neorganskih minerala, soli i ostalih nečistoća u cilju poboljšanja izgleda, ukusa i ostalih svojstava vode. Funkcionisanje uređaja predstavio je Laslo Sabo iz Budimpeštanskog vodovoda.

  „Uređaj koji prezentujemo u stanju je da u toku jednog dana proizvede 225.000 litara pitke vode, a polovina od toga se može uskladištiti. U pitanju su dva uređaja – jedan u vozilu-kontejneru, a s druge strane se nalaze moduli za prečišćavanje. Princip funkcionisanja je isti i jedina razlika je u načinu transporta pošto je kontejnerski predviđen isključivo za drumski saobraćaj a moduli na paletama se mogu prevoziti avionom. Prvi uređaj služi za prečišćavanje i doziranje pitke vode, dakle i za flaširanje, odnosno pakovanje u najlon- vrećice od pola i jedne litre. Rok upotrebe ovako pakovane prerađene vode je 14 dana. Radi u tri faze: predprečišćavanje, zatim filtriranje a nakon toga sledi postupak reverzne osmoze i biranje načina za ambalažiranje vode“, rekao je Laslo Sabo.

  5349_3.jpg
  Tehnologija postoji i primenljiva je
  i za naše područje 

  Kapacitet uređaja za ambalažiranje vode je 1500 litara na sat i rukovanje njime zahteva dva radnika. Što se tiče filtriranja putem modula na paletama, koji su inače korišćeni u Obrenovcu, njih ima osam i na prvoj je rezervoar za ulaznu vodu. Iz njega se ona pumpom prebacuje u jedinicu za filtraciju putem peska, da bi se u narednoj obavila ultrafiltracija.

  „Rad počinjemo negde sa oko deset do dvanest hiljada litara vode, a na paralelnim membranama u toku jednog sata možemo da prečistimo 7500 litara vode. Na kraju postupka dobijamo praktično destilovanu vodu kojoj se zatim dodaju određene mineralne soli kakvih ima u pitkoj vodi. To su sve soli koje se inače koriste u prehrambenoj industriji“, objasnio je Laslo Sabo.

  U čaši – palićka voda!

  Za nešto više od pola sata, prisutni na prezentaciji mogli su da probaju vodu iz jezera, koja je imala prilično neutralan ukus, a jedan od prvih koji je to učinio bio je direktor Đerđ Šugar. Jedno od pitanja koja su mu postavljena bilo je koje su garancije kvaliteta ovako prerađene vode i kolika je cena njenog dobijanja, odnosno da li Subotica eventualno namerava u nekoj budućnosti da sebi obezbedi jedan ovakav uređaj koji bi palićku vodu pretvarao u pitku?

  „Nema takvih razmišljanja, jer nama je potrebna održiva tehnologija, što ona za nas nije jer se kao prvo ne može kreirati bilo kakva cena za potrošače, a drugo, bila bi skupocena za grad kao što je Subotica za investiciono i tekuće održavanje. Kada kažem cena proizvodnje, nju je teško odrediti i ona zavisi i od karakteristika sirove vode koja bi se uzimala i potrebnog broja filtracija, ali ne bi bila manja od hiljadu dinara po kubnom metru! Ne treba zaboraviti da je ovakva priprema vode za piće predviđena samo za vanredne situacije, pa nam ostaje da se nadamo da nećemo doći u priliku da je za to pozajmljujemo od kolega iz Budimpeštanskog vodovoda. Kada je reč o kvalitetu, oni imaju standarde koji odgovaraju svakoj državi u kojoj se bave preradom vode, a nadležne institucije uvek je uzimaju i paralelno analiziraju“, kaže Đerđ Šugar.

  Deo sistema zaštite

  „Mobilna ekipa za prečišćavanje vode za piće u slučaju vanrednih situacija u Budimpeštanskom vodovodu formirana je još 1986. godine i od tada je njegov sastavni deo. Osnovni zadatak je da nakon neke katastrofe koja se desi postavi uređaje na licu mesta i obezbedi što pre pitku vodu koja odgovara svim zdravstvenim i tehničkim parametrima. Naša jedinica takođe je i sastavni deo sistema za zaštitu od katastrofa u Mađarskoj i istovremeno je registrovani modul u sistemu civilne zaštite čitave Evropske unije. Ova tehnologija pokazuje uspešnost u postizanju željenog kvaliteta pitke vode i dosta je retka u Evropi, gde postoji osim naše još svega pet ili šest ovakvih mobilnih jedinica koje se koriste u vanrednim situacijama“, rekao je tokom prezentacije na Paliću Viktor Gereg, direktor bezbednosti u Budimpeštanskom vodovodu.

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja