Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  U Gimnaziji “Svetozar Marković” obeležena 25 godina postojanja tribine “Dijalog”
  Subotički estetički nokturno
  21.05.2017.

  U utorak, 16. maja, u Svečanoj sali Gimnazije ,,Svetozar Marković” obeležena je dvadesetopetogodišnjica postojanja estetičke tribine ,,Dijalog” projekcijom filma pod nazivom “Subotički estetički nokturno”.

  5370_1.jpg

  Subotički estetički nokturno je kratka retrospektiva dvadesetopetogodišnjih događanja na tribini ,,Dijalog”, koju je osnovao profesor filozofije Dragan Krstić, 29. 9. 1992. godine, s ciljem da na njoj gimnazijalci razgovaraju o problemima umetnosti sa našim najpoznatijim filozofima- estetičarima, kritičarima i umetnicima.

  5370_2.jpgObeležavanje četvrt veka postojanja ove Tribine, jedinstvene u Republici Srbiji, koja je jedno od najstarijih filozofskih događanja u našoj zemlji, započelo je muzikom Johana Sebastijana Baha, u interpretaciji mlade subotičke čeliskinje Milene Radović i projekcijom dokumentarnog filma Subotički estetički nokturno, koji su snimili maturanti: Vladimir i Ognjen Janić i Nađa Popović.

  Obeležavanje četvrt veka postojanja tribine ,,Dijalog” je počelo muzikom, zato što je prva tribina bila posvećena problemima filozofije muzike. U muzičkom delu programa pre 25 godina nastupila je bivša učenica Gimnazije, Gordana Kostić, tada student solo pevanja, a sada u svetu poznati i priznati sopran.

  Od 1997. godine na tribini ,,Dijalog” govorili su naši najznačajniji filozofi-estetičari starije generacije: prof. dr Mirko Zurovac, prof dr Sreten Petrović, prof. dr Milan Uzelac i dr Mihailo Vidaković. Poslednjih godina na ovoj Tribini govorili su i naši najznačajniji mladi filozofi: dr Una Popović, dr Aleksandar Stevanović i drugi. Pored filozofa na ovoj tribini su govorili i naši najpoznatiji filmski kritičari: Dinko Tucaković, Nebojša Popović, Bojan Bosiljčić, filmski stvaraoci: Dejan Zečević i Sonja Savić, pozorišni reditelj Ljubiša Ristić i najpoznatiji subotički književnici: Marija Šimoković, Boško Krstić, Đorđe Kuburić, Laura Kovač i drugi.

  Tribinu ,,Dijalog” su podržali mnogi intelektualci, među kojima, svakako, treba pomenuti estonskog filozofa Leonida Stoloviča, koji je, nesumljivo, jedan od najvaćih filozofa sa područja bivšeg SSSR. Većina tekstova razgovora vođenih na tribini ,,Dijalog” od 1992. godine, kada je Tribina osnovana, pa do 2012. godine objavljeni su u sledeće tri knjige profesora Dragana Krstića: Tajna umetnosti, Filozofija, umetnost i kič i Subotički estetički razgovori.

  Posle projekcije dokumentarnog filma Subotički estetički nokturno, predsednik aktiva profesora filozofije Beograda, dr Aleksandar Stevanović je pročitao pismo predsednika Srpskog filozofskog društva, Slobodana Kanjevca, koji je bio sprečen da dođe na obeležavanje ovog velikog jubileja -Ovakvim dosadašnjim radom vi ste svedočili intelektualnu i kulturnu moć kojom se ponosi i sam grad Subotica, ali i celokupna naša zajednica. Vaš rad je vredan svake pažnje i poštovanja, a Srpsko filozofsko društvo vam je zahvalno za rezultate koje ste postigli u cilju podsticanja i razvoja filozofske kulture.- napisao je Slobodan Kanjevac, predsednik Srpskog filozofskog društva.

  Posle pročitanog pisma, gosti tribine prof. dr Sreten Petrović, doc. dr Una Popović, dr Aleksandar Stevanović, dr Srđan Damnjanović i Aleksandar Krstić su izneli svoje mišljenje o dvadesetopetogodišnjem radu tribine ,,Dijalog”. Na kraju programa učenice 2/1 odeljenja, Minja Vuković i Jovana Drčić su svirale kompozicije Šopena i Čajkovskog.

  L. Marjanov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja