Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  XXVII Nedelja zdravlja usta i zuba 2017.
  Osmehni se zdravo
  23.05.2017.

  Povodom obeležavanja Nedelje zdravlja usta i zuba od 15. do 21. maja, stomatolozi subotičkog Doma zdravlja poručuju da je potrebno još više raditi na dizanju svesti o važnosti oralnog zdravlja. Posebno treba voditi računa kod školske dece, jer je očuvanje zuba u tom uzrastu veoma bitno, u kasnijem periodu, poručuju lekari.

  5379_1.jpg

  XXVII Nedelja zdravlja usta i zuba, ove godine obeležava se pod sloganom "Osmeni se zdravo", koji ukazuje na značaj dobrog oralnog zdravlja za svakodnevne aktivnosti, kao što su govor i smeh. Organizator obeležavanja je Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Stomatološkom službom Doma zdravlja i Apotekom Subotica.

  Stomatolozi poručuju da oralno zdravlje ima veliki uticaj na opšte zdravlje, samopouzdanje, probleme u društvenim odnosima, čime ima i socijalnu dimenziju.

  Subotička deca - sve manje karijesa

  Stomatološka služba Doma zdravlja u Subotici u Dečijem dispanzeru, obuhvata decu uzrasta od 7 do 26 godina, a zajednička ocena stomatologa je da je svest o očuvanju oralnog zdravlja i kod dece i roditelja porasla, ali da još uvek nije na zavidnom nivou. Ipak, ističu i da je u poslednje vreme primećeno sve manje karijesa kod dece školskog uzrasta.

  - Primećujemo sve manju stopu karijesa, uporedo s tim utičemo da deca što bolje održavaju oralnu higijenu, radimo motivaciju i individualni rad sa njima na tu temu, a roditeljima dece manjeg uzrasta držimo obuku o održavanju oralne higijene. Po školama držimo predavanja kako bi što više animirali decu da što više dolaze na stomatološke preglede, a onda se dogovaramo kako i šta dalje. U Školskom dispanzeru je na stomatologiji sve besplatno, izuzev fiksne proteze, koja se stavlja kod dece malo starijeg uzrasta, jer je Fond ne refundira. To je proteza koja se stavlja kod dece koja imaju sve stalne zube, oko 13-te i naviše godina, ali je inače i takva jeftinija kod nas, nego u privatnim ordinacijama. Svest roditelja o važnosti oralnog zdravlja dece jeste malo porasl,a ali još uvek nije na zadovoljavajućem nivou - kaže dr Almera Planić, specijalista dečije preventivne stomatologije u Stomatološkoj službi Doma zdravlja Subotica.

  Akcenat i na deci sa smetnjama u razvoju

  Obeležavajući Nedelju zdravlja usta i zuba, ove godine Stomatološka služba Doma zdravlja Subotica akcenat je stavila na decu sa posebnim potrebama, te u tom smislu, lekari i stomatološke sestre i tehničari obilaze škole, drže stručna predavanja u vezi očuvanja oralnog zdravlja, puštaju filmove o značaju pravilnog pranja zuba, a kompanija "Colgate" iz Beograda je i ove godine za decu pripremila specijalne poklončiće.

  Svake godine uokviru obeležavanja te Nedelje, obuhvataju se deca iz prigradskih i gradskih škola, a ove godine je akcenat na decu sa smetnjama u školi "Dositej Obradović", OISŠ "Žarko Zrenjanin" i u Domu "Kolevka".

  Dr Sonja Krdžović, specijalista dečije stomatologije u Domu zdravlja Subotica objašnjava da je rad sa decom sa smetnjama u razvoju kao i u celoj zdravstvenoj zaštiti malo teži, ali da se ta deca inače lepo uklapaju u saradnju sa stomatolozima.

  - Odziv stomatolozima te dece je dosta dobar, a samim tim se ona i više oslobađaju straha od zubara. Bitno je pristupiti im na ispravan način. Inače, naši ciljevi su preventiva u dečijem uzrastu, jer treba shvatiti da je oralno zdravlje značajno i za celokupno zdravlje organizma. U tom smislu, mi tu ne radimo samo tokom ove nedelje, nego cele godine - po školama, kroz sistematske preglede u Dispanzeru i razne edukacije dajemo doprinos značaju oralnog zdravlja. Mislim da smo dosta uradili zadnjih godina na tome, imamo dobru saradnju sa školama, imamo i materijal i obučene lekare i srednji kadar, dobro smo organizovani i pružamo sve stomatološke usluge - tvrdi dr Krdžović.

  U Stomatološkoj službi na školskom odelenju u Dečijem dispanzeru, kažu i da rade na zakazivanje na svakih pola sata, a da se urgentni slučajevi rade odmah, te nema većih gužvi.

  Apeluju na decu i roditelje da ne zaborave da održavaju higijenu usta i zuba i ne zaborave da važnu ulogu u tome imaju i genetika i ishrana.

  - Kod održavanja higijene usta i zuba važne su i genetika i ishrana, ali najviše pravilno pranje zuba. Često nam deca kažu "perem zube redovno", ali bitno je kako ona to rade. Pod pravilnim pranjem zuba, podrazumevamo ispravno pranje odnosno jako je važno dobro oprati zube, a oni se ne mogu oprati za minut ili kraće. Zubi se moraju redovno prati, svaki zub sa svih strana i preko desni, gde se najčešće i greši, te dolazi do zapaljenja desni, krvarenja i slično. Ishrana je bitna u smislu smanjenja unosa šećera, manje žvaka, uobličiti tri obroka - doručak, ručak i večera, eventualno užina, ali i to sa što manjim unosom šećera, te bar pranje zuba ujutru i uveče. Sve paste za zube su dobre i tu ne važe tabui da nisu, četkica mora da bude srednje tvrda, a važan je i konac za zube. Treba korisiti zaštitnu opremu za sportske aktivnosti kod dece koja se bave sportom - napominju doktorke Stomatološke službe u Dečijem dispanzeru. I ove godine će Stomatološka služba Doma zdravlja u saradnji sa ZZJZ, poslati "Batutu" najbolje likovne i literarne radove učenika na Konkurs za nagrade.

  Prema poslednjem Istraživanju zdravlja stanovništva Srbije iz 2013. godine, u našoj zemlji je manje od polovine stanovništva procenilo stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro. Stanovnici nižeg obrazovnog statusa i lošijeg materijalnog stanja u značajno većem procentu sopstevno oralno zdravlje procenjuju kao loše i značajno manje peru zube. Samo 8,3 odsto populacije uzrasta 25 godina i više ima sve svoje zube, a najviši procenat onih koji redovno peru zube su mladi od 15 do 24 godine.

  Trudnice ne gube zube zbog ploda!

  Trudnice za vreme nošenja ploda često dolaze kod zubara zbog kako navode gubitka zuba jer su trudne. To kako tvrde stomatolozi nije tačno, i objašnjavaju da zbog povraćanja u trudnoći, nekada dolazi, ako se zubi ne peru i neadekvatne higijene, do propadanja ili gubitka zuba. Međutim, kažu zubari nije tačno da trudnice zbog ploda, odnosno bebe koju nose, gube zube. " Ako su trudne nisu bolesne, i one treba redovno da posećuju stomatologa, jer su one samo u drugom fiziološkom stanju", tvrde stomatolozi. Napominju i da se u trudnoći može javiti pojačano krvarenje desni , što je kako kažu normalna pojava, ali i stvar higijene, ali da plod nikako nije uzrok gubitka zuba tokom trudnoće.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja