Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Održan Sastanak Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva
  I pedijatri u korak s vremenom
  30.05.2017.

  U Kongresnoj sali hotela "Gallerija", na sastanku Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, održana stručna predavanja iz oblasti pedijatrije, a prisutnima je prikazan i kraći video fi lm o znamenitostima i poznatim Subotičanima.

  Drugi put za redom, Subotica je bila domaćin stručnog okupljanja pedijatara iz cele Srbije, a ovoga puta, u odnosu na lane kada je skup bio održan na Paliću, pedijatri su se okupili u hotelu "Gallerija". I ove godine, skupu se odazvao veliki broj lekara, pedijatara, kao i drugih koji su želeli da se upoznaju sa novinama iz oblasti pedijatrije.

  5405_1.jpg


  Edukacija - bitna

  Otvarajući stručni skup Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva u Kongresnoj sali hotela "Gallerija" dr sci med Katja Puleva, organizator, pedijatar, alergolog, imunolog sa dečjeg odelenja Opšte bolnice Subotica, rekla je da je počastvovana što i ove godine Subotica ima jedan ovakav skup, te da je zahvalna svima koji su prepoznali važnost novina u pedijatriji.

  - Skup je edukativnog karaktera, želimo da prezentujemo i ovoga puta do kojih novina se stiglo u oblasti pedijatrije. Ovoga puta smo na jedan originalan način predstavili video prezentaciju grada Subotice, koja je napravljena sa puno ljubavi od strane naše dijaspore iz Vankuvera. Da podsetim, oni su i uručili veoma vrednu donaciju za pedijatrijsko odelenje u subotičkoj bolnici, gde je još jednom pokazana humanost ljudi dobre volje. U periodu od 2012. do 2016. godine, na pedijatriji u subotičkoj bolnici renovirano je kompletno odelenje i opremljeno je sa vrhunskom aparaturom koje je na nivou klinike. Sem donatora iz Vankuvera, imali smo i veliki Projekat Internacionalni program Rotarija, koji je obezbedio aparaturu vrednu 60.000 evra, donacije fi rme Phiva, Coca Cola i mnogih drugih - rekla je između ostalog na skupu dr Puleva.

  Lekari - entuzijazisti

  Srpsko lekarsko društvo ove godine slavi 145 godina rada i postojanja. Ono je apolitično, a lekari, članovi, su veliki entuzijasti, rečeno je na sekciji pedijatara.

  - Od samog početka, pre 145 godina koliko ove godine slavimo od postojanja, nas je vodio entuzijazam. Suština osnivaja Srpskog lekarskog društva bila je edukacija lekara, što znači da lekari u Srbiji treba da budu u kontaktu sa najsavremenijim saznanjima i na tome treba raditi i dalje neprekidno. Sa svojim sekcijama i podružnicama, naše Društvo danas broji danas 27 i po hiljada registrovanih članova od ukupno 35 hiljada lekara i stomatologa, dok je pre nekih 7 godina broj registrovanih članova bio tek oko 9 hiljada. Lekari u Srbiji su dakle entuzijasti i to je ono što nas okuplja i drži. Egzistiramo samo od članarine, apolitično smo društvo i jedino što dobijamo od države je nekih 600 svesaka srpskog arhiva koji je jedan od najstarijih medicinskih časopisa u svetu - istakao je prof dr Nedeljko Radlović, predsednik Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva.

  5405_2.jpg
  dr sci med Katja Puleva

  Radlović je dodao i da su konkretni problemi Društva danas s kojima se članovi lekari susreću u praksi, najviše vezani za edukaciju, te je istakao da je edukacija lekara veoma bitna.

  - Po onoj narodnoj "znanje je imanje" odnosno "što više znate, toliko više možete pružiti" se i mi vodimo u Društvu i to je jedini način da sve ekonomske probleme možemo kompenzovati - rekao je prof Radlović.

  Na stručnom skupu Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva održana su četiri stručna predavanja. Dr sci Katja Puleva govorila je na temu "Alergijske reakcije ranog tipa na beta laktamske antibiotike kod dece", prof dr Marija Knežević -Pogančev sa Institutua za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine iz Novog Sada o genetski determinisanim epileptičnim encefalopatijama neonatalnog doba. Predavanja su održali i doc dr Vera Zdravković sa Univerzitetske dečje klinike iz Beograda na temu Dijabetes melitus tip 2 kod dece kao i mr sci dr Božica Kecman sa Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" Beograd koja je govorila o principima genetskog savetovanja.

  Okupilo se 200 pedijatara

  Kongresna sala hotela "Gallerija" bila je prepuna pedijatara ali i lekara drugih struka koji su se okupili na stručnom skupu Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva. Subotica je po drugi put bila domaćin, a okupilo se oko 200 lekara.  Pedijatri iz cele Srbije razmenili su naučne stavove, najnovija saznanja iz oblasti medicine, a posebno pedijatrije.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja