Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Prosvetiteljstvo bez granica i okova vremena
  02.02.2014.

  U subotičkim školama svečano obeležen Savindan kao školska slava

  Srpska pravoslavna crkva i škole u Srbiji slave Savindan kojim se obeležava uspomena na Svetog Savu. Učenici školsku slavu obeležavaju kao radni, ali nenastavni dan.

   542_1.jpg

  Sveti Sava, po rođenju Rastko Nemanjić, bio je raški plemić iz porodice Nemanjića. Sveti Sava bio je prvi srpski prosvetitelj, diplomata, zakonodavac i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namenili vladarsku misiju. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva. Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori. 1840. godine u kneževini Srbiji za školsku slavu proglašen je Savindan, praznik u spomen na velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva Svetog Savu, oca srpske državotvornosti, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva, zdravstva. Umro je 27. januara 1236. u Bugarskoj u Trnovu i taj dan je crkva ustanovila kao praznik kojim se obeležava uspomena na njegov život i delo.

  542_4.jpg

  Danas, praznik Svetog Save praznuju mnoge zanatlije, a proglašen je i za školsku slavu. Praznik  Svetog Save ukinut je odlukom komunističkih vlasti 1945. godine, a u škole je ponovo vraćen 1990. godine.

  Ove godine, Savindan je svečano obeležen u nekoliko subotičkih škola, a jedna od njih je i O.Š. „Sveti Sava“ koja pored toga što nosi naziv po ovom prosvetitelju takođe proslavlja i dan škole. Ceremoniji proslave u O.Š. „Sveti Sava“ su, tradicionalno, slavi, pored učenika i roditelja,  prisustvovali i pravoslavni i katolički sveštenik, koji su zajedno osveštali Slavski kolač. Prisustvovali su, takođe i gradonačelnik Jene Maglai i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Blaško Stantić.

  Gradonačelnik je ovom prilikom istakao da je posetu školskoj slavi iskoristio i za radni razgovor sa direktorkom škole, te da bi u budućnosti lokalna samouprava trebala da pomogne ovoj obrazovnoj ustanovi oko popravki. Nakon osveštenja slavkog kolača u O.Š. “Sveti Sava” upriličen je prigodan kulturno – umetnički program u toku kojeg su učenici prisutnima na sebi svojstven način pružili uvid u život i rad našeg prosvetitelja.

  542_2.jpg

  Naravno, Dan Svetog Save, slava svih đaka i njihovih nastavnika, i ove godine je u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ obeležen u svečanoj atmosferi. Ovogodišnju svetosavsku školsku akademiju, na temu Savinih putovanja po svetu, pripremili su učenici prvih i drugih razreda, sa profesoricama srpskog jezika i književnosti Jadrankom Tikvicki i Svetlanom Kulić, a posebni gost je bio i gospodin Borislav Staničkov, načelnik Školske uprave iz Sombora, koji je ovom prilikom za Subotičke novine izjavio da ova slava predstavlja praznik prosvetarskog duha i svih onih koji daju doprinos u obrazovanju. Škola kao ustanova u kojoj se obrazuju i vaspitavaju mlada pokolenja u svakom slučaju zaslužuje i ovakav dan slave. Iako je prosvetiteljstvo kroz vekove imalo svoje uspone i padove, mi se nadamo da ćemo u narednim decenijama imati  bolji tretman i pružiti bolje uslove našim učenicima i kolegama profesorima, a Ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj ima zadatak da tu misiju ostvaruje. Prenositi znanje i vaspitavati mlada pokolenja je u stvari zadužbina za budućnost. – zaključuje Staničkov.

  542_3.jpg

  Nakon toga su predstavnici Srpske pravoslavne crkve osvetili slavski kolač i podsetili učenike i nastavnike na Savinu ideju da je duhovno uvek iznad materijalnog i da je zato znanje jedini put do boljitka.

  Međutim, ni proslava školske slave u Hemijsko-tehnološkoj školi nikako nije zaostajala u bilo čemu u odnosu na druge škole. Proslava je započela Svetosavskom himnom koju je izveo Ženski omladinski hor, predvođen dirigentom Maćašom Muranjijem, a  dobrodošlicu gostima poželela je direktorica škole Iboljka Đokić, obrativši se prisutnima prigodnim govorom, i predstavljajući kuma školske slave, gospodina Dragana Rokvića, direktora Gradske biblioteke Subotice, koji je i ovom prilikom, kao i svake godine do sada održao prigodnu besedu, ovaj put na temu „Subotičani u susret tehničkim inovacijama“ koja je bila istovremeno i zanimljiva i poučna.

  Direktorica škole, Iboljka Đokić je izjavila između ostalog da je bitno s vremena na vreme rezimirati rezultate i izdvojiti ono što je najbitnije, a to je strpljenje i razumevanje, i neku vrstu ljubavi i pomirljivosti što će ne kraju sigurno doneti pozitivne rezultate.

  Podsećajući da je januar mesec u kojem osim školske slave obeležavamo i Dan prosvete, direktorica je istakla da je to pravi povod da se osvrnemo na uspehe koje smo zabeležili u minulom periodu: „U martu prošle godine proslavili smo Dan škole i tim povodom, u okviru projekta „Učenici – kreatori školskih medija“ otvorili internet kutak i uveli školski razglas. Na XVII Republičkom takmičenju učenika srednjih stručnih škola Hemijsko-tehnološka škola iz Subotice osvojila je treće mesto ekipno iz neorganske hemijske tehnologije i opšte i neorganske hemije. Uspeh smo zabeležili i na XVIII Republičkom takmičenju učenika tekstilnih i kožarskih škola, gde je naša učenica osvojila treće mesto u izradi odevnih predmeta. Bili smo domaćini Međuregionalnog takmičenja iz hemije odakle se na republičko takmičenje plasiralo troje naših učenika! Na XIII Republičkom takmičenju u oblasti proizvodnje i prerade hrane, naša učenica osvojila je treće mesto. Poboljšali smo i uslove za rad. Stare klupe u većini učionica zamenile su nove, savremene i funkcionalnije. Pojedine učionice opremili smo novim tablama i projektorima. Osavremenili smo laboratorije. A nismo zapostavili ni školsko dvorište, za čije uređenje smo i nagrađeni u okviru programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje“. U nastavku svečanosti održana je liturgija, osvešten slavski kolač, a učenici, su izveli i  prigodan program.

  V. Đurišić

  Lokalna samouprava trebala bi da u budućnosti pomogne svakoj obrazovnoj ustanovi oko neophodnih popravki da bi se na što adekvatniji način pružila mogućnost učenicima da postignu svoje pune potencijale – Jene Maglai

  Bitno s vremena na vreme rezimirati rezultate i izdvojiti ono što je najbitnije, a to su strpljenje i razumevanje, i neku vrstu ljubavi i pomirljivosti koje će ne kraju sigurno doneti pozitivne rezultate – Iboljka Đokić

  Iako je prosvetiteljstvo kroz vekove imalo svoje uspone i padove, mi se nadamo da ćemo u narednim decenijama imati bolji tretman i pružiti bolje uslove našim učenicima i kolegama profesorima. Prenositi znanje i vaspitavati mlada pokolenja je u stvari zadužbina za budućnost – Borislav Staničkov

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja