Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Pripreme za parlamentarne izbore
  03.02.2014.

  Skupština vanredno zasedala

  Na vanrednom zasedanju Skupština grada je 28. januara  imenovala gradsku Izbornu komisiju koja ima mandat da priprema i sprovodi izborne aktivnosti na području Subotice, a istim aktom su razrešeni članovi Komisije koja je imala mandat od 2010. do sada i koja je u javnosti preživela "toplog zeca" zbog sumnji u zakonitost rada na predhodnim lokalnim izborima.

  Prema skupštinskom poslovniku  na vanrednim zasedanjima nije moguća izmena ni dopuna dnevnog reda te je sednica koja je imala samo jednu tačku protekla bez velikog skretanja na replike i paralelne  rasprave. U kratkoj debati je istaknuto da je imenovanje nove Izbone komisije neophodno ali da je moglo i ranije da se obavi u paketu  kada se odlučivalo i o drugim pitanjima. U senci takvih primedbi ostala je činjenica da je vanredno zasedanje subotičke Skupštine zakazano samo dan pre nego što je Aleksandar Vučić šef SNS-a obelodanio na vanrdnoj stranačkoj skupštini da će preko izvršnih partijskih organa inicirati raspuštanje parlamenta i raspisivanje vanrednih izbora.

  Potvrđena je višedecenijska tradicija da je partijsko odlučivanje i komunikacija po stranačkim vertikalama mnogo efikasnija u odnosu na krivudave i ispresecane vertikale koje povezuju državne i lokalne institucije. Ipak, lokalna skupština je blagovremeno konstituisala  izbornu komisiju i obezbedila administrativno-političku logistiku za izbore.

  Na momenat je planula serija replika oko pitanja koja nisu bila u neposrednoj vezi sa dnevnim redom ali je ipak sednica brzo zaključena i potrošeno je ukupno 29 minuta na ovo, četvrto vanredno zasedanje.

  Replike kao i raspored sedenja u skupštinskoj sali  su pokazale da i dalje postoji napetost u komunikaciji među odbornicima koji nastupaju "pod  zastavom Srpske napredne stranke" ali uprkos napetosti i podeljenosti  na dve frakcije glasalo se jedinstveno.

  Predsedavajući, prof. dr Radmilo Todosijević je konstatovao da se i Skupština jednoglasno odlučila za imenovanje Izborne komisije .

  Jedan broj odbornika je sa skupštinske  govornice oglasio svoju nameru da se odrekne dnevnice u korist Sandre Svorcan da bi se time doprinelo obezbeđivanju novca za njenu operaciju presađivanja srca u Beču. Na to je bilo reakcije pa je sledeći deputat najavio da se sve  njegove kolege iz odborničke grupe odriču nadnice za novo srce. Usledila je i replika trećeg odbornika koji je  sugerisao kolegama da se humanost ne eksploatiše kao alatka za politički marketing i mala licitacija odborničkim nadnicama se smirila.


  Humanost na licitaciji

  Odbornicima koji se elektronski, pritiskom na dugme,  identifikuju da su pristupili sednici pripada naknada od 2.519 dinara kao što im pripada i odbornički paušal od 15.115 dinara mesečno i dodatak od 5.000 dinara za rad u  nekoj od skupštinskih komisija kada to telo zaseda. Prinadležnosti se isplaćuju do 10. u mesecu.

  Međutim nakon javnog izjašnjavanja u direktnom TV prenosu, ni jedan  od odbornika koji je oglasio svoju odluku da se odrekne svoje nadnice da bi pomogao porodici Svorcan za lečenje deteta, nije dao nalog službi finansija, obračunskoj službi niti sekretaru Skupštiune grada za preusmeravanje novca sa ličnog računa odbornika na drugi račun koji je namenski otvoren za  humanitarnu pomoć.

  U četvrtak u podne, dva dana nakon zaključivanja skupštinskog zasedanja, Subotičkim novinama je potvrđeno da niko od odbornika koji su u svom političkom istupanju govorili o ličnim i kolektivnim namerama da  doniraju nadnicu, nije dao pismenu izjavu niti nalog da se kod sledeće isplate novac usmeri u humanitarne svrhe na neki od konkretnih namenskih računa.

  Ljubiša Stepanović


  Partijska hijerarhija

  Od uspostavljanja nove strukture vlasti u Subotici vodi se tihi propagandni rat nekoliko tabora i ubeđivanje javnosti da "stari" oterati " nove" u opoziciju. Stvar se komplikuje zbog  pocepanog rukovodstva SNS-a u gradu. To se najbolje videlo na poslednnnnnnnja dvba redovna skupštinska zasedanja na kojima je jedna frakcija  glasala u punom kapacitetu a druga bila ili uzdržana ili odsutna.

  Vrh stranke je obavešten o "subotičkom rascepu" i nakon istupanja delegata na "kongresu" SNS-a u Beogradu kada  je veoma kritički otvoreno pitanje nesloge, šef stranke Aleksandar Vučić je izrekao kategorički stav:

  "Interes je javnosti, naš je interes da srušimo Demokratsku stranku koja je uništavala i pljačkala         građšane tolike godine ali vas molim da da ubuduće istupate sa srtranačkih a ne sa privatnih pozicija.

  Ubuduće se dogovarajte u našem gradskom odboru  ( u Subotici prim. redakcije) na koji način ćemo dazastupamo naše ideje u lokalnom parlamentu.

  Lepo sedite i dogovorite se i nemojte  da u Subotici postoje dve Srpske napredne stranke nego jedna !

  Neću da čujem da dok traje kampanja za bilo kakve svađe, ne samo u Subotici nego u  bilo kojem mestu u Srbiji, nego da se dogovorite i da radite kako treba" - rekao je Vučić a rasprava zaključena aplauzom.

  Dva dana kasnije, dve frakcije SNS-a su ponovo imale dva udaljena placa u Velikoj većnici za vreme zasednja  subotičke gradske Skupštine ali je glasanje bilo jedinstveno.

  Subotičke novine svojim čitaocima su stavile na uvid citat iz opširnije rasprave koja je vođena pred četiri hiljade  delagata u Beogradu na vanrednoj Skupštini SNS-a jer Subotica ne može sebi da priušti toliki luksuz za bude taoc u rukama pojedinaca. Zato je autentična informacija korisnija nego "gluvi barut" koji se koristi kao eksplozivno punjenje za podzemne političke borbe.


  Sastav komisije

      Kovács Károly, diplomirani pravnik, za predsednika, na predlog odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara,
      Slobodan Jovanović, diplomirani pravnik, za zamenika predsednika, na predlog odborničke grupe Pokrenimo Suboticu,
      Nagy Kanász György, za člana, na predlog odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara,
      Magoši Žužana, za zamenika člana, na predlog odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara,
      Nenad Kozomora, za člana, na predlog odborničke grupe Pokrenimo Suboticu,
      Sreten Pištalo, za zamenika člana, na predlog odborničke grupe Pokrenimo Suboticu,
      Dobrosav Bajić, za člana, na predlog odborničke grupe Pokrenimo Suboticu,
      Branko Tot, za zamenika člana, na predlog odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine,
      Stevan Rajnović, za člana, na predlog odborničke grupe "Za Suboticu - DS - DSHV - NS",
      Boris Vuković, za zamenika člana, na predlog odborničke grupe "Za Suboticu - DS - DSHV - NS",
      Branislav Vitasović, za člana, na predlog odborničke grupe "Za Suboticu - DS - DSHV - NS",
      Adam Pletl, za zamenika člana, na predlog odborničke grupe "Za Suboticu - DS - DSHV - NS",
      Danijela Isailović, za člana, na predlog odborničke grupe SPS - PUPS,
      Valerija Varga, za zamenika člana, na predlog odborničke grupe SPS - PUPS,
      Vesna Prćić, za člana, na predlog odborničke grupe Vijećnička skupšina DSHV,
      Šiplika Zoltan, za zamenika člana, na predlog odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara,
      Jovica Đapa, za člana, na predlog odborničke grupe "Liberalnodemokratska partija - "MOST"
      Sušić Emir, za zamenika člana, na predlog odborničke grupe "Samostalne socijaldemokrate".

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja