Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Saradnja sa Suboticom i Srbijom može da se unapredi
  05.02.2014.

  Ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin posetio Subotici

  Ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin boravio je u dvodnevnoj poseti Subotici 28. i 29. januara, na poziv Srpsko - Ruskog - Beloruskog Bratstva „Sveti knez Vladimir" iz Subotice i njegovog predsednika Milenka Miloševića.

  560_1.jpg

  Ambasador  Rusije u Srbiji  Aleksandar Vasiljevič Čepurin razgovarao je sa gradonačelnikom Jeneom Maglaiem u Gradskoj kući, o mogućnostima unapređenja saradnje u više oblasti, a prisustvovao je i svečanoj akademiji u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava", razgovarao sa predstavnicima i sveštenstvom Srpske Pravoslavne crkve „Svetog Vaznesenija Gospodnjeg" u Subotici. Ambasador Čepurin je posetio i Slobodnu industrijsku zonu i dva preduzeća u Tavankutu, i nagovestio moguće proširenje ekonomske saradnje, podsećajući da su temelji za razvoj saradnje i potpisani ugovor o režimu slobodne trgovine između Srbije i Rusije.

  Ambasador Rusije Čepurin je ocenio, da je saradnja Srbije i Rusije poslednjih godinu dana dinamičnija, ali da još nisu iskorišćene sve mogućnosti.

  -Zainteresovanost za saradnju su potvrdile obe zemlje, a otvorene su mogućnosti da se za 10 do 15 godina ostvari efektivan ekonomski rast i razmena proizvoda.Uz veću racionalnost, može da se ostvari konkretnija saradnja Rusije sa Srbijom i Suboticom, u oblasti turizma, infrastrukture i kulturnoj saradnji i razmeni, što bi obostrano bilo korisno za obe zemlje, ocenio je ambasador Čepurin u Gradskoj kući, nakon razgovora sa gradonačelnikom Maglaiem.

  Ambasador je istakao da je saradnja sa regionima unapređena od vojne do ekonomske, ali da je prostor za ekonomske rezultate mnogo veći, ali nije dovoljno iskorišćen.

  Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je podsetio da su posetom ambasadora Ruske federacije u Srbiji Aleksandra Vasiljeviča Čepurina nastavljeni prošlogodišnji dogovori i saradnja sa Rusijom, a tokom ovog susreta su i konkretizovani neki predlozi saradnje sa lokalnom samoupravom Subotice.

  -Razgovarali smo o unapređenju dosadašnje saradnje u više oblasti, turizmu, poljoprivredi i oblasti kulture, između Subotice i Rusije, a ambasador će posetiti i Slobodnu privrednu zonu, kako bi se videle mogućnsoti proširenja privredne saradnje i izvoza poljoprivrednih proizvoda, rekao je Maglai.

  560_2.jpgAleksandar Vasiljevič Čepurin je izrazio zadovoljstvo dočekom i u SKC-u u Subotici, gde su u čast ambasadora nastupila dva hora, programom koledarskih i narodnih ruskih pesama.Važnost delovanja Srpsko- Ruskog-Beloruskog Bratstva „Sveti knez Vladimir", istakao je posebno i Dušan Vukojević Mars, poznati umetnik i slikar i predstavnik ratnih vojnih invalida iz Beograda, ističući da njegovo delovanje karakteriše osećaj za pravdu, slavenstvo i srpstvo. Vukojević je poklonio SKC-u vrednu umetničku sliku iz svog opusa.

  Milenko Milošević, predsednik Bratstva "Sveti knez Vladimir" pozdravio je u SKC-u više od stotinu gostiju, predstavnike SUBNORA i Udruženja ratnih vojnih invalida, Gordanu Kilibardu, predstavnicu Društva Srpsko-ruskog prijateljstva iz Beograda, kojim predsedava Ivana Žigon, gradske zvaničnike i crkvene velikodostojnike eparhije Bačke, igumana manastira Velika Remeta, Arhimandrita Stefana, starešinu Hrama "Svetog Vaznesenija Gospodnjeg" , sveštenika Dragana Stokina, sveštenika Zvonka Angelova, predstavnike Sokolskog udruženja i Kola Srpskih sestara, i domaćina SKC-a  Milana Marodića, koji su dočekali visokog gosta, ambasadora Čepurina i delegaciju u kojoj su bili predstavnici Ruske ambasade u Beogradu, ataše za kulturu Irina Gledkova , šef protokola Igor Filjuk i direktor trgovinskog predstavništva Rusije u Srbiji, Andrej Nikolajević Hripunov.

  560_3.jpg

  Milenko Milošev i ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Čepurin

  -Želeći da unapredimo rad našeg ranijeg udruženja, u naziv smo uključili i braću Beloruse, a terminom bratstvo umesto prijateljstvo, želeli smo naglasiti značaj bliskosti naših naroda. Bratstvo „Sveti knez Vladimir" radi od 10. oktobra prošle godine, kao simboličan Dan oslobođenja Subotice od fašizma, za šta su zaslužna i naša braća Rusi i Belorusi, narodi sa kojima nas zbližavaju religijske, kulturne i filozofske sličnosti kao i vekovni odnosi u kulturi, jeziku i veri. Saradnja sa ambasadom Ruske federacije je izuzetno razvijena, a u svojim redovima imamo i člana koji je dobio najvišu nagradu predsednika Rusije za doprinose razvijanju srpsko-ruskih odnosa i akademike koji unapređuju naš rad i međudržavne odnose, istakao je Milošević i dodao da za takav angažman imaju i podršku lokalne samouprave.

  Ambasador Čepurin je istakao da u ovom složenom vremenu je izuzetna vrednost negovanje ovakvog vida jedinstva, naših porodica, slovenskog i pravoslavnog naroda u Evropi i čitavom svetu.

  -Trebalo bi da zajedno rešavamo i probleme, ali sa braćom Srbima nas veže i više od prijateljstva. Sada se otvaraju mogućnosti da to bratstvo ostvarimo i u drugim vidovima zajedništva, i to zahvaljujući i naporima ovog Bratstva iz Subotice. Prijateljstvo Rusije i Srbije traje više od hiljadu godina, a sada ima perspektive i za proširenje odnosa naših dveju država, a i Srbija i Rusija imaju mogućnosti da unaprede ekonomski i kulturni razvoj, što je zadatak za obe zemlje, istakao je Čepurin i podvukao, da današnja generacija mora da završi i ispuni taj zadatak čuvanja zajedničke tradicije i korena.

  Nada Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja