Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Biljana hitno mora na hemoterapiju u Italiju
  05.02.2014.

  Akcija „Pomoć za Biljanu Stojković”

  Devojčici iz Subotice Biljani Stojković, koja boluje od karcinoma kostiju, hitno potrebna novčana pomoć, kako bi mogla da primi hemoterapiju u Klinici u Milanu.

  564_1.jpg

  Devetogodišnja Biljana Stojković, učenica 3b razreda Osnovne škole "Jovan Mikić" u Subotici, iako je upisana u školu i uči koliko joj zdravlje to dozvoljava u svom krevetu, nažalost nema normalno detinjstvo. Ova devojčica koja se pre nepune dve godine iznenada i još uvek iz nepoznatih razloga, razbolela od karcinoma kostiju, i kojoj je amputirana noga, nema priliku da se druži sa svojim drugarima u školi, niti da proživi đačke dane.

  Naime, Biljana je prvu bol osetila u martu 2012. godine, kada je kući došla žaleći se roditeljima na bol u nozi. Bol postaje sve češći i jači te se rengenskim snimkom u subotičkoj bolnici potvrđuje da Biljanini pozivi u pomoć nisu bez razloga. Potom kreće lavina medicinskih pretraga i na kraju magnetna rezonanca u Kliničkom centru Vojvodine, gde je ustanovljen tumor kostiju, odnosno Osteosarcoma telengiectaticum.

  Nalaz biopsije na Klinici u Banjici nakon toga pokazuje isto. Odmah potom Biljana prima 17 hemoterapija, opada joj kosa, povraća i drastično joj pada imunitet. U subotičkoj bolnici završila je nekoliko puta  zbog visoke temperature, a nakon šeste terapije je 30. avgusta 2012. godine operisana u Institutu za majku i dete u Beogradu, gde je urađena transplatacija kosti leve potkolenice koja je dobijena iz Italije.

  Operacija je tada uspela, usledilo je još 11 hemoterapija na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu. S obzirom da nakon toga kost noge nije zarasla, te da se nakon skidanja gipsa utvrdilo da je noga otečena, i da nema mogućnosti rehabilitacije, CT pokazuje recidiv bolesti.

  Posle mukotrpnog i dugotrajnog neuspešnog lečenja, a da bi nakon hemoterapija koje još treba da primi kao i proteze za nogu koju čeka, Biljanini roditelji kontaktirali su Nacionalni Institut za maligne bolesti u Milanu, koji omogućava mnogo manji broj hemoterapija i kraći period lečenja koji je Biljani preko potreban. Međutim, za to je potrebno oko 20.000 eura, koje Biljanini roditelji nemaju.

  - Ne želimo više da naša ćerka prima toliko bespotrebnih hemoterapija ovde, jer je njen imunitet iovako veoma narušen. Biljana jeste veliki borac, ona sada ima štake, ali ima želje da živi. U momentima kad je bolelo znala mi je reći "Mama,  molim te zovi doktora da mi odreže nogu koju toliko volim, ali više ne mogu da izdržim tu bol". To je bio udarac kakav nisam osetila u životu, kako objasniti svom detetu da će joj se to dogoditi? Nije bilo psihologa, niti bilo koga da objasni to mojoj devojčici.Ne želimo da posle svega što smo prošli toliko izgubimo vremena u lečenju našeg deteta, jer je Biljani život iovako težak. Svi znamo koliko su hemoterapije štetne i koliko pozitivnih i koliko negativnih efekata imaju. Nemamo više vremena za gubljenje. Zato želimo da odemo u Milano i nadamo se da će ljudi razumeti naše razloge - ispričala nam je Biljanina majka, Dragana Stojković.

  Biljani je dakle pomoć hitno potrebna. Kada na račun Instituta u Italiji legne 30 odsto novca, Biljana može odmah da putuje u Milano, i da dobije potrebne terapije pod nadzorom najeminentnijih stručnjaka.

  Akcija " Pomoć za Biljanu Stojković" krenula je ovih dana, u toku je postavljanje bilborda sa Biljaninom slikom i brojevima računa, kutija za doniranje novca, kao i niz drugih akcija koje su već ugovorene sa ljudima dobre volje. Tako će se 8. februara u Dečijem pozorištu a u saradnji sa Udruženjem Kraljevine Srbije u Subotici, održati humanitarna predstava za decu "Pepeljuga" u 17 časova, u Gradskoj Većnici 13. februara biće promocija knjige Maje Volk,a potom i njen koncert 14. februara u Bunjevačkom kolu, 9. februara sportski susreti u Hali sportova, a sve informacije mogu se dobiti i na upravo pokrenutoj stranici - pomoczabiljanustojkovic.info.

  Žiro računi za pomoć ovoj maloj devojčici su:

  - Dinarski račun Biljana Stojković 205-9011005317783-88, Komercijalna banka

  - Devizni račun Biljana Stojković RS35205903102025664327

  A. Šiška

  Mama, ne volim reč " ako "

  I u trenucima dok Biljanini roditelji vode borbu da što pre odu  sa ćerkom u Milano, Biljana nastavlja da se bori. Krupnih kestenjastih očiju i kovrdžave kose, ova slatka devojčica svaki trenutak provodi najbolje što ume. Najčešća reč koju izgovara roditeljima je " ako " za koju kaže da je ne voli, jer ne želi da razmišlja o sutra, nego da uživa u ovom trenutku svog dragocenog života, a znajući kakva je teška bitka čeka. I pored svega, ona izađe sa drugarima na sneg, poseti školu crtanja, spašava i posećuje napuštene pse koja su njena najveća ljubav i živi "punim plućima", borca velike duše zarobljene u telu malene devojčice. Inače, u subotičkoj bolnici u kojoj je Biljana ležala mnogo puta postoji soba koja je nazvana po ovoj devojčici "Biljanina soba", jer ju je Biljana dok se lečila zamišljala da bi trebala biti mnogo lepša.Nedavno je u bolnici i predstavljena soba gde se leče deca obolela od malignih bolesti, a koja je uređena prema upravo Biljanoj mašti, u bojama i nameštaju iz "Biljaninog sveta".

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja