Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Ako neko (raz)ume - za njega manji račun!
  06.02.2014.

  Kako uštedeti na računu za grejanje „Toplane“ kada imate alokator, nije jednostavno odgovoriti. Identifikator potrošnje toplotne energije zahteva upućenost u to kako funkcioniše u pojedinim situacijama i kako ga treba podešavati, tako da je pitanje da li prosečan potrošač može da od njega ima koristi

  567_1.jpg

  Decembarski računi za grejanje „Toplane“, pored onih za struju i gas, u januaru su pregrejali atmosferu, a revoltirani građani, koje ni izveštaji Hidrometerološkog zavoda ne mogu da ubede da nisu imali proleće u decembru, sada u pojedinim mesnim zajednicama potpisuju peticije i zahtevaju da se iznosi preispitaju, jer smatraju da im je zaračunato mnogo više nego što je grejanje koštalo.

  Kada je u pitanju daljinsko grejanje, priča o alokatorima montiranim na grejna tela već godinama je da su „štediše energije“ i „spas za kućni budžet“, ali bar do sadane pamtimo da smo o tome dobili potvrdu od onih koji tu spravicu koriste. Zato prenosimo tekst „Alokator – način da uštedite novac“, (uz saglasnost autora Nikole Tumbasa), objavljen na sajtu www.subotica-info.rs 14. decembra 2013. godine, pa će se možda nakon ovoga javiti Subotičani koji će se usprotiviti prethodno iznesenom stavu i argumentovano ga korigovati. Što bi, uz dodatne savete, bilo od velike koristi brojnim Subotičanima koji smatraju da je dovoljno da imaju montiran alokator i da zavrtanjem ventila štede toplotnu energiju, pa da im se računi smanje na pristojnu veličinu...

  567_2.jpg

  Kako radi „stvar“

  (Razgovor sa direktorom „Subotičke toplane“ Perom Rikićem o alokatoru desio se 05.11 2013. godine)

  Alokator, beli kvadar sa displejom postavljen je na 1/3 visine od gornjeg dela radijatora – (što je potrebna visina da bi ispravno pokazivao – računao potrošnju). Alokator sa zadnje strane (u dodiru sa rebrom na koje je pričvršćen) poseduje kontaktni termometar koji uvek registruje temperaturu „rebra“ a sa prednje strane (t1) meri temperaturu u prostoru (t2). Praktično mere se dve temperature: t1 i t2.

  U samoj formuli za izračunavanje potrošnje, pored koeficijenta koji označava tip i vrstu radijatora (nađe se u tabelama proizvođača radijatora – ima ih u listingu preko 500 vrsta prilikom montaže alokatora), ovaj podatak je najbitniji (odnosno razlika ove dve vrednosti t1 i t2).

  Jer ova razlika (t1-t2) se množi ostalim koeficijentima i ako ova razlika teži „nuli“ odnosno manjoj vrednosti i sam umnožak će biti manji...

  Pitanje za primer

  Alokator je na radijatoru u kuhinji, tamo se priprema hrana, kuva, peče odnosno postoji dodatno grejanje. Zbog toga se radijator možda i isključi. Šta se dešava?

  Posle desetak minuta radijator će se postepeno ohladiti na temperaturu prostora (impuls ide na svaka 3 stepena) i recimo ako je u sobi 20 a on na radijatoru izmeri 22 tada on to registruje kao da nema grejanja.

  Sa praćenjem utroška preko alokatora se pravilnije utvrđuje utrošak energije po stanu u odnosu na celokupnu energiju prenetu zgradi koja je izmerena u podstanici zgrade. Zbirne vrednosti alokatora po stanovima moraju dati vrednost koju daje nezavisni kalorimetar u podstanici.

  Zbirno potrošeno po stanovima, mereno alokatorima, mora biti jednako onome što je kalorimetar podstanice zgrade izmerio da je preneto sistemu zgrade.

  Na ovaj način oni koji isključuju radijatore u prostorijama koje ne koriste praktično štede i imaće manji račun. Napomena važna. Te prostorije se onda moraju držati zatvorene – izolovane zatvorenim vratima!

  Fiksni i varijabilni deo cene usluge grejanja je poseban deo, to nije vezano za ovo. On se dobija na osnovu opravdanih troškova. U strukturi cene postoje energenti, pogonska električna energija, hemijska obrada vode, tekuće.investiciono održavanje...

  Kako ide očitavanje potrošnje?

  Svakog prvog u mesecu čovek dođe sa uređajem i preko radio modula očita vrednosti svih alokatora u zgradi. A podstanica ima internet vezu i praktično sa računara u centrali može da očita vrednosti.

  Gde čovek, stanar, može da napravi grešku pri ovakvom merenju potrošnje?

  Pošto su radijatori obično ispod prozora treba izbegavati naglo luftiranje! Pre provetravanja bi se trebao isključiti radijator jedno desetak minuta ranije da se on ohladi na temperaturu prostorije. Jer hladan vazduh koji se prirodno spušta od prozora hladi okolni prostor radijatora, skida brzo temperaturu vazduha oko radijatora (t2) – može da je skine i na deset stepeni naglo i tada se ona razlika (t1-t2) povećava i alokator počinje da više broji i povećava račun za potrošnju. Iz tog razloga i prozori koji se vertikalno ostave na „kipovanju“ nisu dobro rešenje za provetravanje.

  Drugo, ljudi obično koriste radijatore za sušenje rublja i to može da im napravi veliki problem takođe. Znači alokator ne sme da bude prekriven! Zašto?

  Ako je prekriven, alokator ne može da meri temperaturu vazduha. Tada će t1 i t2 biti isti i onda će uređaj to resitrovati kao grešku i u alokatoru je ugrađen zaštota (program) koji reaguje na taj način što tada prebacuje vrednost na maksimalnu vrednost koju je registrovao u prethodnom periodu.

  Prevedeno to bi bilo – pokušao si da me prevariš pa ću ja sada da te kaznim na ovaj način.

  Znači ne preko njega sušiti peškire, stavite pored da se ne prekrije. U principu nije dobro uopšte stavljati jer to otežava prirodno potrebnu cirkulaciju vazduha oko radijatora.

  Takođe i deblje zavese mogu da stvore sličan problem!

  I na kraju još jedan detalj...

  Ako se recimo dodatno zagreva prostor radom šporeta, pegle, to ne utiče na pokazivanje ako je dobro podešen termostatski ventil na radijatoru. Na primer, temperatura je u prostoriji 20 stepeni i onda se uključi šporet i temperatura poraste na 23. Na ovaj način ti smanjuješ razliku t2-t1 pa će on manje brojati, ali pri tome je potrebno da se termostatski ventil podesi! Recimo podešen je na trojku a tome odgovara 21 stepen i onda ako zbog dodatnog grejanja temperatura ode par stepeni gore, ventil će isključiti grejanje i nema brojanja. Ako je on ostavljen na većem podeoku onda će grejanje i dalje ići...

  Uglavnom ovde se radi o pokušaju da se uštedi novac i energija!

  567_3.jpg

  Operacija uspela, pacijent umro!

  Svesrdnom i nadasve stručnom objašnjenju direktora „Toplane“ Pere Rikića kako funkcionišu alokatori u ovom tekstu nema se šta prigovoriti. Ako postoji problem, a postoji, jer u protivnom uz primenu „malog štediše“ i računi ne bi izazvali gnev i revolt, onda je on upravo u načinu funkcionisanja ovakvih „identifikatora potrošnje toplotne energije“. Ukoliko ste pažljivo pročitali prethodni tekst, mogli ste da steknete predstavu kako treba da se ophodite prema „sujetnom mališi“, šta smete a šta ne smete da radite – počev od odbrojavanja do deset (minuta) nakon njegovog isključenja da bi otvorili prozor – ali ne naglo, pa čak ni kipovanjem, pa do ne stavljanja mokrog veša („Pokušao si da me prevariš!“) i fanatičnog držanja zatvorenim prostorije koja se ne koristi! O tome kako podesiti termostatski ventil (pravilno!) ako ne daj Bože kuvate, možda će se neko jednog dana setiti pa organizovati kurs – početnički, a onda i viši, sa sve dodelom diploma najuspešnijima! Naravno, ukoliko savladaju matematičku operaciju odnosa između t1 i t2!

  Šalu na stranu, ali najprostije rečeno, problem je što alokatori „njuškaju“ vazduh, odnosno reaguju na temperaturu u prostoriji. Kada bi korisnici grejanja jednostavno mogli da podese temperaturu radijatora koliko da im bude vruć, recimo od 1 do 5, i da im u zavisnosti od toga bude izmerena potrošnja energije, a ne od toga da li otvaraju prozor, kuvaju ili suše veš, onda bi moglo i da se uštedi na grejanju. Ako neko voli da mu radijator bude na „petici“ a da drži otvoren prozor, onda će toliko i da plati. U svakom slučaju daleko više od komšije čiji je ventil na „jedinici“ a prozor otvara tek toliko da se stan po potrebi proluftira. Nekome će biti dovoljno 20 stepeni u sobi, a drugi će uživati da se raskomoti na 24, ali i jedan i drugi treba da znaju koliki ih račun za svaku od varijanti čeka! A ne da strepe od toga koliko će im odmeriti „ćudljivi“ alokator. Za to, naravno, treba da postoje „strujomeri“ za grejanje, kao što ih svaki stan ima za potrošene kilovate, što nije neizvodljivo, i tek na taj način građani će zaista biti motivisani da štede toplotnu energiju, izoluju svoje stanove i zgrade i vode računa kada i koliko greju. Neće biti potrebe za fiksnim i nefiksnim delom računa, što se „Toplani“ možda baš neće isplatiti, ali bi se ostvarilo ono što je ustavno jedino ispravno – da se plaća samo ono što je potrošeno!

  M.Radojčin

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja