Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Pušača je sve više
  07.02.2014.

  Obeležavanje se 31. januara, Nacionalnog dana bez duvanskog dima

  Kao i svake godine, 31. januara, obeležavamo Nacionalni dan bez duvanskog dima. Poslednje statistike, iako broj pušača zvanično nije poznat, pokazuju da u našem gradu ima sve više osoba koje puše, a ta granica se u poslednje vreme više nego ikada pomerila ka mlađoj populaciji. U Osnovnim školama nije tajna znamo, da se cigareta prvi put zapali već od petog razreda, a ovu pojavu nažalost sve manje može bilo ko da spreči uključujući i same roditelje te dece.

  572_1.jpg

  Subotica je grad gde gotovo svaki stanovnik, svakog dana, zapali bar jednu cigaretu, izuzev pojedinih slučajeva, pokazuje nezvanična statistika lekara. Subotički Zavod za javno zdravlje uključuje se sa svojim partnerima u mnogobrojne akcije kako bi se školarci i omladina edukovali o štetnosti pušenja, pa je tako ove nedelje u nekoliko škola održano niz predavanja na ovu temu. Ipak, problematika je mnogo šira, a praksa opominje da smo Grad koji svakog dana dobije „novog pušača”.

  — Prema podacima poslednjeg zvaničnog istraživanja u Severnobačkom okrugu iz novembra -  decembra 2012. godine, broj onih koji svakodnevno puše bar 1 cigaretu među zdravstvenim radnicima je 28,4%, među odraslim stanovništvom 22,8% i među učenicima 12,7%. Svakodnevno puši 13% devojčica i 12,3% dečaka, dok je broj pušača među srednjoškolcima veći i iznosi 19,7%. Među odraslim stanovništvom najviše je pušača u grupi 30-49 godina, preko 30%. Dobijeni rezultati istraživanja ukazuju na pad zastupljenosti pušenja u odnosu na 2006. godinu kada je u Srbiji bilo ukupno 33,6% pušača, više muškaraca (38,1%) nego žena (29,9%) — navela  je dr Nada Kosić Bibić — specijalista socijalne medicine iz subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

  Iako je Zakon o zabrani pušenja u svim zatvorenim radnim i javnim mestima i javnom prevozu, bez ili sa veoma malo izuzetaka, i dalje na snazi, praksa pokazuje da se on ipak ne poštuje u svim situacijama. Nije retkost da u pojedinim kafićima i ugostiteljskim objektima ali i javnim mestima gde je pušenje zabranjeno vidimo da se Zakon ne poštuje, a da se pušači ne kažnjavaju. Dok je Komunalna policija obavljala kontrole, Zakon se koliko toliko poštovao, a čim se sa tom praksom prestalo, izgleda „pao“ je u vodu. U saopštenju izdatom povodom obeležavanja ovog datuma navodi se, da svaki grad može da uradi nešto u cilju smanjenja zastupljenosti korišćenja duvanskih proizvoda i izloženosti duvanskom dimu, kao naprimer da podstiče potpunu primenu postojećih zakona o zabrani pušenja ili da se zalaže da sva javna i radna mesta, gde grad ima ovlašćenja, budu bez duvanskog dima. Bez političke podrške, veoma je teško postići „Grad bez duvanskog dima". Ipak, kada postoji politička volja i podrška, uspeh grada u sprovođenju zakona je praktično zagarantovan, stoji kao poruka lekara izdatog saopštenja za javnost, povodom obeležavanja ovog datuma.

  Izloženost duvanskom dimu i kod nepušača može da izazove rak, bolesti srca ili bolesti pluća. Procenjuje se da oko 600.000 ljudi širom sveta godišnje umire zbog izloženosti duvanskom dimu.

  A. Š.

  „Proterajmo” duvanski dim

  Podsetimo, u mnogim zemljama je zaštita od izloženosti duvanskom dimu na radnim i javnim mestima postignuta skoro u potpunosti zahvaljujući zakonima u gradovima i na lokalnom nivou, kao na primer u Kanadi, Australiji i SAD. Stotine gradova u svetu uspešno sprovode Zakon kojim se zabranjuje pušenje na svim zatvorenim javnim i radnim mestima, a među njima su Njujork, Meksiko Siti i Buenos Ajres, gradovi sa milionskim brojem stanovnika. Zašto onda ovaj Zakon ne bi ovako uspešno „preslikali” i na Suboticu?! Konačno, apelom, ako već ne Zakonom, se bar možemo „goloruki” zaštiti od pasivnog pušenja, bar mi - koji ne pušimo cigarete - a ima nas, a i naše je pravo.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja