Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Hitna služba prebukirana
  12.02.2014.

  Januar je prema najnovijem izveštaju Doma zdravlja bio mesec kada je služba Hitne medicinske pomoći imala povećan broj lekarskih intervencija na terenu. Njihov broj je u proseku bio 36 za 24 sata. Ukupno je obavljeno 1120 pregleda, dok se u ambulantu javilo čak 1500 pacijenata koji su tražili pomoć zbog različitih tegoba, a najčešće su bile povišen krvni pritisak praćen mučninom, povraćanjem i gušenjem, kao i bolovi u grudnom košu. Lekari kažu i da je zbog hladnog vremena, povećan broj pacijenata koji su se javili da imaju angiozne tegobe.

  607_1.jpg

  — Za vreme vejavice, nismo transportovali pacijente u druge medicinske centre, ali je u ponedeljak, 3. februara s obzirom da su se putevi u većem delu pročistili, određen broj bolesnika ipak uz policijsku pratnju transportovan u druge centre. Tokom vikenda nije bilo pacijenata koji su zahtevali transport na Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremsku Kamenicu, zbog akutnog infarkta srca, a u ranim jutarnjim časovima u ponedeljak, 3. februara, jedan pacijent, mlađa osoba od 35 godina, prebačena je na Institut u Kamenicu iz kućnih uslova  — navela je Mihaela Budimski, piar Doma zdravlja.

  Zbog nedostatka kadra, a istovremeno zabrane primanja nove radne snage u Dom zdravlja, smanjen je i broj ekipa za sanitetski transport, tako da trenutno jedna transportna ekipa radi tokom 24 sata. Tokom prepodneva, prednost transporta prema rečima nadležnih u Domu zdravlja, imaju nepokretni pacijenti koji imaju zakazane preglede u specijalističkim ambulantama u Bolnici, dok pacijenti koji su otpušteni iz Bolnice čekaju na transport, odnosno prevoze se kući, kada su završeni svi već unapred zakazani pregledi.

  Iz ove Službe saopšteno je i da su u toku sistematski pregledi u Dečijem dispanzeru. U predškolskom dispanzeru dolaze deca po grupama iz vrtića na sistematski pregled za upis u školu. Nakon sistematskog pregleda, deca dobijaju Di Te Polio i Morupar vakcinu i upućuju se kod stomatologa i logopeda. Sistematski pregledi obavljaju se svakog petka u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni, a roditelji treba da ponesu zdravstvenu knjižicu i vakcioni karton. Istovremeno, učenici trećih i petih razreda takođe u grupama dolaze na sistematske preglede u Školski dispanzer, dok osmaci primaju Di Te Polio vakcinu.

  A. Šiška

  Vakcina protiv gripa više nego lane

  Iako je sezona gripa skoro na izmaku, a epidemija i dalje nije proglašena, interesovanje građana za vakcinom protiv gripa ipak je relativno veliko. U Domu zdravlja kažu da se vakcinacija i dalje obavlja, pa je tako samo tokom protekle nedelje desetak osoba zatražilo da je primi. U odnosu na prošlu godinu, ove sezone dato je 400 doza vakcina više. Dosada je vakcinu primilo 3907 Subotičana, a ostalo je još 1500 doza.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja