Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Leka „ni za lek”
  13.02.2014.

  Laslo Vincer, naš sugrađanin, boluje od raka kože i pomoć mu je hitno potrebna

  Laslo Vincer, dvadesetšestogodišnji mladić iz Čantavira već šest godina boluje od najgoreg tipa raka kože - melanoma. U poslednje vreme stanje mu se drastično pogoršalo, iako je do sada na Institutu u Sremskoj Kamenici, primio deset kemoterapija koje su dale samo trenutno poboljšanje. Laslo se obratio za pomoć našoj redakciji i tom prilikom nam ispričao kako se teško, i  posle toliko godina nosi sa svojom bolešću, koja mu svakog dana prouzrokuje veoma jake bolove koje nažalost ni lekovi više ne mogu da ublaže.

  609_1.jpg 


  Laslo živi sam, od socijalne pomoći u iznosu od nešto više od šest hiljada, što mu je kako nam je ispričao, ne problem,  već noćna mora,  jer ovo što mu se događa nije čak više ni preživljavanje, nego borba da se probudi svaki dan.

  — Od ovog novca ne mogu ni da živim i  jedva sastavljam kraj s krajem. Često se dešava da ne platim neke račune za komunalije da bih kupio lek, jer nisu svi na pozitivnoj listi, a trenutno preko Fonda dobijam četiri vrste lekova protiv bolova. U inostranstvu se za lečenje obolelih od melanoma koriste lekovi „Vemurafenib” ili “Zelboraf”, koji kod nas nisu registrovani. Ovi lekovi pripadaju najnovijoj seriji iz ove grupe medikamenata, a koštaju oko 5000 eura na mesečnoj dozi uzimanja. Ja to nažalost mogu da zamislim samo u mašti, a lekari kažu da mi je preko potreban — ispričao nam je Laslo.

  Ovaj mladić, iako operisan čak pet puta, morao je, kada mu je zdravlje koliko toliko to dozvolilo, raditi čak i teške fizičke poslove u nekim privatnim firmama da bi se izdržavao i kupovao lekove. Izdržao je deset meseci, a ishod je bio sekundarni depozit u štitnoj žljezdi, što su doktori u subotičkoj Bolnici ocenili kao „hitno za operaciju”. Laslo je potom operisan, tumor je ponovo potvrđen i od tada su mu lekari odredili strogo mirovanje i redovne kontrole. Laslo sada praktično ne živi nego „vegetira”.

  Našem sugrađaninu praktično je život ugrožen, svaki dan mu je sve teži, izrazito je bled, teško diše, a stanje mu se pogoršava gotovo iz dana u dan. Lek „Vemurafenib” je poslednja nada, a nema novca da ga kupi. Zato je u saradnji sa čantavirskim „Karitasom” započeta humanitarna akcija prikupljanja novca za terapiju koju treba da primi u narednih nekoliko meseci.

  Svi ljudi dobre volje koji mogu da pomognu Laslu Vinceru, sredstva mogu uplatiti na sledeće žiro račune:

  Dinarski račun, NLB banka: 310-7210100008866-81 Vincer Laslo

  Devizni račun (za uplate iz inostranstva) NLB banka: RS35310723070001781985

  IBAN SWIFT:CONARS22

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja