Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  I žene i muškarci piju jednako
  15.02.2014.

  U subotičkoj Bolnici sve je više osoba koje se leče od alkoholizma, uglavnom srednje dobi

  Vreme u kome živimo nažalost nosi sa sobom razne oblike rizičnog ponašanja među kojima su najčešći upotreba psihoaktivnih supstanci i alkohola. Sve je više osoba koje „spas” pronalaze u čaši, a o tome svedoče i najnoviji podaci Službe za psihijatriju u subotičkoj Bolnici, gde se u poslednje vreme registruje sve veći broj osoba koje se primaju ili dolaze na trežnjenje ili leče u stacionaru, usled prekomerne upotrebe alkohola.

  Prema rečima lekara na ovom odeljenju, podaci pokazuju da u poslednje vreme sve više piju osobe mlađe i srednje dobi, a da je još više uznemirava činjenica da se sve više po brojnosti izjednačavaju muškarci ali i žene.

  — Na odeljenje u akutno napitom stanju najčešće primamo mlade ljude do perioda srednjih godina, dok na lečenje od alkoholizma kao bolesti zavisnosti najčešće primamo pacijente srednje životne dobi. Ranijih deset i više godina broj alkoholiziranih žena ili žena sa alkoholizmom bio je znatno manji od broja mučkaraca. Nažalost broj ženskih pacijenata sa tim problemima se povećava i preti da se izjednači sa brojem muških pacijenata — rekla je za naš list dr Nada Vasković Maravić, načelnica odeljenja psihijatrije u Bolnici.

  Zašto praktično žene piju više od muškaraca, objašnjava se činjenicom da teže podnose breme života i da su emotivnije, ali je takođe dokazano i da je ženski organizam znatno osetljiviji na toksično dejstvo alkohola koji dovodi do bržeg propadanja organizma.

  Na odeljenju psihijatrije, oko 30 odsto stacionarno lečenih pacijenata su osobe sa problemom vezanim za alkohol. Često se radi o slučajevima povezanim sa depresijom, a kao posledica su sve češći pokušaji suicida kod pacijenata sa ovim problemom.

  — U novembru prošle godine, od ukupno lečenih 128 pacijenata 49 ih je lečeno sa problemima vezanim za alkohol. Taj broj je mesec dana kasnije, u decembru bio gotovo nepromenjen. Od 127 stacionarno lečenih pacijenata 37 je lečeno zbog problema sa alkoholom — navela je dr Vasković Maravić.

  Takođe, iskustvo Službe za psihijatriju pokazuje da je povećan broj pacijenata sa problemom alkohola u vreme praznika, bilo da su verski ili državni. Što se tiče dana u nedelji najčešći su prijemi vikendom.

  Najčešći prekršaji koji su učinjeni usled prekomerne upotrebe alkohola su verbalni delikt, kršenje javnog reda i mira, drsko ponašanje, tuče, seksualni delikti, krađe, prekršaji u saobraćaju. Veoma retko dolazi i do najtežih krivičnih dela uključujući i pokušaj ubistva i ubistva. U tim slučajevima, navodi dr Vasković Maravić, saradnja odeljenja psihijatrije sa organima pravosuđa i policijom je intenzivna.

  Danas nažalost osobe koje piju i ne razmišljaju o tome koliko je alkohol štetan. Za „čašicu” se hvata bez razmišljanja o posledicama koje akutno napito stanje može izazvati. Lekari tvrde da su psihičke i fizičke posledice akutnog pijanstva najčešće kratkotrajne, odnosno traju po nekoliko sati nakon čega nastupa trežnjenje. Po stepenu alkoholisanosti intoksikacija može biti laka ili blaga, ali i takvog intenziteta gde može doći do vitalne ugroženosti organizma. Nije zanemarljiva ni činjenica da alkohol utiče na socijalne komponente života koji drže ličnost u okvirima dozvoljenog ponašanja i delovanja.

  Ukoliko se alkohol troši u dužem periodu i većim količinama razvija se alkoholičarska zavisnost.

  Alkoholizam je najrasprostranjenija bolest zavisnosti u svetu i nalazi se na trećem mestu odmah iza kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Sličnu statistiku ima i Severnobački okrug, gde je alkohol prepoznat kao sve veći „gorući” problem u svakodnevnoj lekarskoj praksi.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja