Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Smena direktora JKP zaratila vlast i opoziciju
  22.02.2014.

  Burna maratonska rasprava na 18. sednici Skupštine Grada

  Na 18. sednici Skupštine Grada umesto predviđenih 38 tačaka dnevnog reda, juče se, dopunom rada, pred odbornicima našlo 62 tačke. Početak skupštinskog rada je bio obojen političkim varnicama već oko usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, gde je sporan bio tekst nekih odbornika oko vređanja dostojanstva Skupštine.

  642_1.jpg

  Nakon pristojnog odugovlačenja, usvojene su i dopune dnevnog reda, gde su diskusije oko povrede članova Poslovnika Skupštine omogućile nekim odbornicima da „provuku” i svoje stavove oko razrešenja i imenovanja novih šest direktora javnih komunalnih preduzeća. Dopune  dnevnog reda su usvojene glasovima većina odbornika, ali do zaključenja ovog broja, nije raspravljano o tim tačkama dnevnog reda, (od 38 - do 47) koje su predložene odlukama Gradskog veća, prethodnog dana.

  642_2.jpg

  Odbornici su usvojili programe 15 javnih i komunalnih preduzeća, a u nastavku sednice, osim o  predlozima i rešenjima za razrešenje i imenovanje šest direktora javnih preduzeća, raspravljano je i o odlukama za nadzorne odbore. To su bile i najburnije rasprave, jer četiri direktora za koja je predloženo da budu razrešeni dužnosti su još u mandatu. Neki odbornici, posebno dela opozicije, tvrdili su da njihova smena nije u skladu sa zakonom, te da će zbog toga Grad imati štetu oko od jednog do dva miliona dinara.

  642_4.jpg

  Dr Nenad Ivanišević (DS) je  izneo tvrdnje, da je pripremljena strategija da se sporna rešenja usvoje po svaku cenu, a da se direktori tih JKP smene, „pa šta košta, da košta”.

  — Ceh neće plaćati predlagači odluka, nego građani, jer je već bilo primera takvih smena, koje su sudski kasnije opovrgnute, a iz budžeta izdvojen novac da se ta šteta nadoknadi, rekao je pored ostalog Ivanišević, ocenjujući razrešenja o smeni direktora nezakonitim.

  Predstavnici opozicije, uglavnom Demokratske stranke, izneli su oštre primedbe, da se pojedine tačke na Skupštini sprovode metodom „političkog nasilja”.  Prilikom usvajanja programa javnih i komunalnih preduzeća došlo je do rasprave između odbornika DS-a i SVM-a i prozivki za vođenje pojedinih JK preduzeća.

  Pljuštale su primedbe i optužbe oko poslovanja Direkcije za izgradnju grada, kao i Preduzeća “Palić Ludaš”, jer još uvek nije realizovan Master plan u oblasti turizma na Paliću.

  Odbornici su usvojili Odluku o angažovanju revizora za eksternu reviziju Konsolidovanog završnog računa grada za 2013. godinu, kao  Odluku o Zaštitniku građana. Usvojena je i odluka o  obavezi  podnošenja poreskih prijava građana za utvrđivanje poreza na imovinu.

  Pred zaključenje lista, oko 17 časova, odbornici su još uvek raspravljali o predlozima  rešenja za razrešenje direktora JKP, pošto je opozicija tvrdila da su direktori “Suboticagasa”, “Subotičke toplane”, “Dimničara” i “Radio Subotice” još uvek u mandatu, te da predlozi njihovog razrešenja nisu u skladu sa zakonom.

  642_3.jpg

  Maratonska skupštinska rasprava je pokazala da je na skupštinskoj i političkoj sceni Grada ipak na delu „učvršćivanje jedinstva vlasti”, jer su mnoge diskusije opozicije delovale neubedljivo, ali je bilo evidentno i da je smenom šest direktora JKP stvoren još dublji jaz između vlasti i opozicije, koja je bukvalno „zaratila” oko kadrovskih rešenja za javna i komunalna preduzeća.

  N.Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja