Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Malo bakterija, mnogo povike
  23.02.2014.

  Da li je voda za piće u nekim školskim i predškolskim ustanovama neispravna

  Bakterije fekalnog porekla nađene su samo na jednom uzorku, dok je na više mesta povećan broj takvih koje ne izazivaju bolesti, ali ih Pravilnik o ispravnosti vode sankcioniše. Zašto je u pojedinim školama i ustanovama proglašeno vanredno stanje?

  644_1.jpg

  Početak nastave i rada školskih i predškolskih ustanova posle zimskog odmora, za koje vreme se voda u njima ne troši, donosi problem njene ispravnosti: Zavod za javno zdravlje zakon obavezuje da najmanje pet puta godišnje uradi analizu u školama, a ukoliko se utvrdi prisustvo bakterija, radi se dezinfekcija i nakon toga kontrolna analiza. Ukoliko su u pitanju čak i aerobne bakterije, koje nisu opasne po zdravlje, Republička sanitarna inspekcija postupa po Pravilniku o ispravnosti vode za piće koji dozvoljava koncentraciju od samo 10 bakterija po mililitru. Ako ih je više od tog broja, korisnici, u ovom slučaju školske i predškolske ustanove se obaveštavaju – da voda nije za piće!

  „Dok direktiva Evropske unije ne ograničava broj aerobnih, mezofilnih bakterija, ili ih neke zemlje dozvoljavaju do broja od stotinu, naš Pravilnik je mnogo rigorozniji i vodu smatra neispravnom ako je više od 10 bakterija u jedinici vode. Kada su u pitanju ove bakterije koje ne izazivaju bolesti i koje su prisutne svugde, njihova veća koncentracija u zemljama Evropske unije je samo indikator stepena čistoće, odnosno zaprljanosti cevi, i signal da se preduzme ispiranje instalacija. Mi u Zavodu ne donosimo zabranu upotrebe vode, nego samo dajemo mišljenje i predlažemo dezinfekciju i ponovnu proveru“, kaže doktor Zorica Mamužić Kukić, specijalista higijene i načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju u Zavodu za javno zdravlje Subotice.

  Rezultat ovakve neusklađenosti propisa je alarmantno stanje koje je uvedeno u objektima „Naše radosti“, gde se, prema rečima direktora Jaše Šimića, voda donosi u kanisterima i čak je, na preporuku Sanitarne inspekcije, zabranjeno u pojedinim obdaništima da se i ruke deci i sudovi u kuhinji peru tekućom vodom! Da li voda u kanisterima možda ima više ovih bakterija, niko ne proverava... I u Osnovnoj školi „Kizur Ištvan“, učenicima je sugerisano da ne piju gradsku vodu, kaže direktorka Vesna Dulić.

  Nije od zaprljane slavine

  U OŠ „Kizur Ištvanu“ analize su rađene u avgustu, oktobru i decembru, i dok je u oktobru bilo 6 bakterija u mililitru vode, u decembru je ustanovljeno 50.

  „U ovom i u skoro 90 odsto slučajeva uzrok da se voda proglasi neispravnom je veći nalaz mezofilnih bakterija, a da li su instalacije u školama i obdaništima stare pa to dovodi do zagađenja vode, teško je odgovoriti. U svakom slučaju gotovo je nemoguće da je razlog „zaprljana slavina“ ili da ona tokom uzorkovanja bude kontaminirana, jer se slavine opaljuju plamenom pre uzimanja vode i uzorci stavljaju u sterilnu ambalažu. Njihova analiza u laboratoriji obavlja se najkasnije u roku od 6 sati nakon uzimanja“, kaže doktorica Mamužić-Kukić.

  Ipak, u uzorku vode koji je uzet 31. januara u Predškolskoj ustanovi „Plavi zec“ na Bajskom putu 22, pronađena je koliformna bakterija fekalnog porekla. Aerobnih, bezopasnih bakterija bilo je dvadeset. U isto vreme, u Osnovnoj školi „Đuro Salaj“, takođe na Bajskom putu, koja se snabdeva sa istog voda gradske mreže, nisu nađene ni koliformne bakterije niti mezofilne u povećanom broju. Prema informaciji iz „Naše radosti“, bakterija fekalnog porekla bilo je i u objektu „Veverica“, zbog čega se od 4. februara voda prestala koristiti.

  „U ponovljenom uzorkovanju, međutim, nije ustanovljeno prisustvo fekalnih bakterija. Ispravnost vode u gradskom sistemu inače kontroliše se svakodnevno i uzorci uzimaju sa 70 različitih mesta, pošto je naša obaveza da u vodovodni sistem pustimo ispravnu vodu. Kako je naša odgovornost za kvalitet vode do vodomera, a o unutrašnjim instalacijama treba da brinu vlasnici objekata, mi redovno upozoravamo da se posle prekida školske aktivnosti, prilikom raspusta ili praznika, na jedno duže vreme pusti voda da teče iz slavina. Na taj način se pokreće i ispira nastali talog od gvožđa iz vode, koji je idealna podloga za razmnožavanje bakterija. Nažalost, često se dešava da u ovim objektima izbegavaju to da urade, da bi uštedeli na izdacima za vodu“, kaže biolog Renata Novak Radulović, šefica Laboratorije za kontrolu kvaliteta vode u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“.

  Da je u pitanju neispravna, zagađena voda iz gradske mreže, ovakvi problemi javili bi se masovno, na više mesta, a ne samo na jednom ili dva, obrazlažu u „Vodovodu“.

  Da li ima mesta panici?

  Iako je sistem pod stalnom kontrolom, poslednja dešavanja bila su povod da se ona pojača i proveri da li postoji makar i najmanja opasnost da deca u školama i predškolskim ustanovama preko vode dođu u kontakt sa patogenim bakterijama.

  „Uzeto je naknadno još oko pedesetak uzoraka, i ni u jednom nisu pronađene patogene bakterije. Ali su ustanovljene u većem broju bakterije koje nemaju zdravstveni značaj, znači mezofilne. To su bakterije koje isti Pravilnik o ispravnosti vode dozvoljava u koncentraciji od stotinu po mililitru vode, ukoliko se ona ne hloriše. A naša voda, kao što znamo, dezinfikuje se uz pomoć hlora“, kaže doktorica Zorica Mamužić Kukić.

  Ispravnost vode za piće je osetljivo pitanje, naročito kada je reč o deci. Međutim, iako su već 7. februara u objektima „Naše radosti“, a zatim i u ponovljenoj kontroli 10. februara, utvrđene samo aerobne bakterije, u njima se i dalje ne koriste slavine, nego se za piće donosi voda u kanisterima od 5 litara, a za pranje posuđa doprema tako što se u centralnoj kuhinji u Banijskoj ulici sipa u burad i sopstvenim vozilima ustanove transportuje u obdaništa! Ima li razloga za opsadno stanje, prosudite i sami.

  M.Radojčin

  Saopštenje

  Služba Zavoda za javno zdravlje u Subotici uputila je saopštenje u kojem se navodi da je u toku januara i februara obavljeno uzorkovanje vode u 31 subotičkoj predškolskoj ustanovi i u 49 škola. Rezultat je da je u 13 odsto uzoraka iz predškolskih ustanova konstatovano da oni ne odgovaraju Pravilniku o ispravnosti vode za piće, dok se u školama taj procenat penje na 32. U pitanju su u najvećem broju aerobne mefozilne bakterije.



  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja