Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Od Pokrajine 30 miliona za kulturu Grada
  01.03.2014.

  Jene Maglai, gradonačelnik najavio da su Republika i Pokrajina najavile ulaganja u Suboticu

  Jene Maglai, gradonačelnik Subotice najavio je juče na konferenciji za štampu da  je Republika počela da ulaže novac u Suboticu, zahvaljujući predstavnicima Srpske napredne stranke, koji su pomogli da se odobri prvih 16 miliona dinara  za finansiranje Tesline ulice, dok će lokalna samouprava da izdvoji još oko 10 miliona za njen završetak.

  660_1.jpg

  —Ministarstvo građevine i urbanizma je već odobrilo i osam miliona dinara za polaganje kanalizacionih cevi u Novom Žedniku, pa su 24 miliona dinara, prema rečima Maglaia, lep početak ulaganja Republike u Suboticu, pošto je Subotica aplicirala na konkurs Ministarstva za infrastrukturni razvoj, što je dokaz da Subotica neće ubuduće biti na marginama republičke vlasti.

  On je naglasio i da je iz Pokrajine najavljeno 30 miliona za projekte kulture.

  Maglai je rekao da nekoliko problema opterećuje  status Narodnog Pozorišta, jer se oba osnivača, ni Grad ni Pokrajina do sada nisu pridržavali upravno pravnih odnosa, prema kojima bi ravnopravno trebalo da ulažu po 50 posto sredstava za nastavak gradnje Talijinoh hrama.

  —Za sada i lokalna samouprava i Pokrajina preferiraju na veći paket prava u odnosima ulaganja u objekat Pozorišta, što u Pokrajini obrazlažu većim prethodnim investiranjima, dok Lokalna samouprava smatra da bi Grad trebalo da ima kontrolni paket.  Prošle godine Pokrajina je finansijski učestvovala sa 51 posto a lokalna samouprava sa 41 posto sredstava.Dogovoreno je sa Pokrajisnkim sekretarijatom, da se ponovo sagledaju ovi odnosi ili da se problem podigne na viši politički nivo, istakao je Maglai.

  On je naglasio da je predviđeno finansiranje više projekata kulture u Subotici, a Pokrajina je spremna da izdvoji 30 miliona dinara za projekte nacionalnih zajednica i za finansiranje Sinagoge.

  —Razgovarali smo i o ulaganjima u krovne institucije kulture, Gradski muzej, Gradsku biblioteku i Međuopštinski  Zavod za zaštitu kulture, jer su te institucije na teretu Lokalne samouprave, pa  smo i zatražili finansijsku pomoć oko tih institucija, kao i objekta Pozorišta.

  Gradonačelnik je istakao, pored ostalog, da bi za 15 dana gradski Azil za pse trebalo da dobije privremenu dozvolu za hvatanje pasa lutalica.

  —Ministarstvo za urbanizam i građevinu je izdvojilo 16 miliona dinara za proširenje  i rekonstrukciju Tesline ulice. Prošle godine je za izgradnju kanalizacione mreže obezbebilo osam miliona dinara, što znači da je grad dobio ukupno 24 miliona dinara za infrastrukturne projekte. Lokalna samouprava je vlasnik i jedne parcele kod prečistača, gde je počeo da se gradi 2010. godine gradski azil, za koji je potrošeno 14 miliona dinara, ali samo je izgrađen objekat koji stoji prazan, pa se planira da bude priveden nameni.

  N. Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja