Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Komplikovanim računima dovode građane u zabludu?
  13.03.2014.

  Računi u ovoj godini, izuzetno toploj, su drastično veći nego u prošloj, koja je bila daleko hladnija, i to nikakvom matematikom ne može da se objasni, osim da je u pitanju pljačka građana – kaže Aleksandar Petrov, koji je u januaru prošle godine dobio račun od 17.000 dinara, a u istom periodu ove godine čak za 7000 dinara veći

  Ni nakon niza peticija građana više gradskih mesnih zajednica, niti odluke gradske vlasti da se oformi komisija za preispitivanje ovosezonskih računa za daljinsko grejanje, ne jenjava nezadovoljstvo Subotičana koji tvrde da zima nikada nije bila toplija, a računi za grejanje, koje ispostavlja gradska „Toplana“, veći.

   705_1.jpg

  - Ovde je na delu ozbiljna prevara, u kojoj se zbog nerazumevanja računa, odnosno načina obračuna, i neznanja građana, vrši ozbiljna pljačka Subotičana.  Od fiksnog dela računa, koji se plaća tokom cele godine, „Toplana“ inkasira između 250 i 300 miliona dinara godišnje, što pokriva veći deo troškova nabavke energenata. Računi u ovoj godini, izuzetno toploj, su drastično veći nego u prošloj, koja je bila daleko hladnija, i to nikakvom matematikom ne može da se objasni, osim da je u pitanju pljačka građana. Sa svim ovim je upoznata gradska vlast, koja nedavno i smenila direktora koji je odgovoran za ovakvu situaciju, ali su visoki računi i sporna metodologija obračuna i dalje ostali na snazi – kaže Subotičanin Aleksandar Petrov, koji živi u centru grada.  On živi u stanu površine 100 kvadratnih metara, ali greje samo pola od toga. U januaru prošle godine, dobio je da plati 17.000 dinara, a u istom periodu ove godine čak 24.000 dinara.

  - Mi kao da živimo u Sibiru, a ne u Srbiji. Svojevremeno smo, po preporuci „Toplane“ ugrađivali alokatore koji su trebali da nam omogućavaju uštede, a desilo se suprotno. U realnosti su računi onih koji drže isključene radijatore veći od onih koji nemaju alokatore ili ih ne isključuju uopšte. Recimo, ja u oktobru nisam ni uključivao radijatore, alokatori su bili na nuli, a dobio sam za taj period račun od čak 5000 dinara – dodaje Petrov.  Božidar Jovanović sa Prozivke, tvrdi da se obračun daljinskog grejanja „vrši kako odgovara čelnicima Toplane“.  - Kada je krenula kampanja naplate po utrošenoj energiji, samo su prepisane kvadrature koje su ranije bile zapisane u dokumentaciji „Toplane“, a nije vođeno računa o dograđenim rebrima radijatora i zatvorenim terasama, pa je samim tim potrošnja veća u jednoj stambenoj jedinici. Ne poštuju se ni zakoni ove države. Kako drugačije objasniti činjenicu da je u nedelju ujutro napolju bilo osam stepeni, a kod nas u stanu čak 24 stepena. Da je „Toplana“ smanjila temperaturu za samo dva stepena, to bi za 12 odsto umanjilo naše račune. Dve godine se bavim ovom problematikom i došao sam do saznanja da nam oni račune naplaćuju po protoku vode u instalaciji, a ne po isporučenoj toplotnoj energiji.  Tako plaćamo i kada kroz sistem prolazi samo hladna voda – ističe Jovanović.

  Nezadovoljstvo vlada i na Radijalcu.  Slavko Trbović koji živi u zgradi na Aleji maršala Tita, tvrdi da „Toplana“ vrši bespravnu preraspodelu potrošene toplotne energije između potrošača u zgradi.

  - Rukovodstvo „Toplane“ nam je, kada smo ugrađivali alokatore, garantovalo da ćemo plaćati onoliko koliko potrošimo. Samo jednu grejnu sezonu je sve bilo kako nam je obećano, a onda su nastali problemi zato što je počela da se vrši preraspodela stvarno registrovanih KWh, što je oštetilo potrošače koji se racionalno odnose prema toplotnoj energiji. Tu je najveći problem kod fiksnog dela računa, jer potrošači koji su potrošili i do tri puta manje energije od rasipnika, plaćaju iste iznose kao oni – tvrdi Trbović.

  D. Šolaja

   

  Ukinuti fiksni deo Građani Subotice sa kojima smo razgovarali složni su u oceni da se fiksni deo računa mora ukinuti, te da svako plaća tačno onoliko toplotne energije koliko je potrošio.  Argumenti za ovakve zahteve dostavljeni su u pismenoj formi i radnoj grupi čiji je zadatak, na inicijativu gradonačelnika Jenea Maglaija, da analizira ovosezonske račune i utvrdi da li je bilo propusta.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja