Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Industrijska zona Subotice – ponos Srbije
  15.03.2014.

  Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade posetio Slobodnu zonu i Suboticu

  • Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetio je 7. marta Suboticu i Slobodnu zonu, gde je najviše vremena posvetio razgovorima sa rukovodstvom kompanija Swarovski i Kalcedonija, i najavio da bi u roku od dva meseca trebalo da bude završena saobraćajnica u Privrednoj zoni Mali Bajmok, koja povezuje fabrike Kontinental i Svarovski, a vrednost tih radova je između 15 i 16 miliona dinara.

  710_1.jpg

  Tokom razgovora u Slobodnoj zoni, Aleksandar Vučić je najavio podršku države uspešnim fabrikama u Industrijskoj zoni i ocenio, da bi budućom saradnjom tu moglo da radi blizu 6000 radnika.

  - Čitava industrijska zona u Subotici mogla bi da upošljava uskoro blizu šest hiljada radnika, pa će takav privredni razvoj i nova zapošljavanja to mesto učiniti jedinstvenim u Srbiji, ocenio je prilikom posete Subotici, prvi potpredsednik Vlade Srbije Vučić.

  Vučić je obišao gradilište fabrike Swarovski, koja će zaposliti nakon završetka između 550 i 600 radnika, kao i fabriku Kontitek fluid Srbija, koja već sada zapošljava oko 400 radnika.

  - Nemački investitori mogli bi da očekuju još veću podršku Srbije, jer se radi o kvalitetnim proizvodima i odgovornom investiranju. Radovi na izgradnji fabrike austrijskog koncerna Swarovski, koji će proizvoditi široku paletu proizvoda, biće završeni kako je najavljeno sredinom naredne godine. Zadovoljan sam što su država i lokalna samouprava Subotice sarađivali na ovom projektu i izašli u susret poznatom i značajnom investitoru kao što je Swarovski, koji će imati mogućnosti i da proširuje svoje kapacitete u odnosu na ono što je predviđeno i zaposli i do 600 ljudi, naglasio je Vučić.  Ralf Geringer, potpredsednik kompanije Swarovski, zadužen za proizvodnju, rekao je prvom potpredsedniku Vlade Vučiću, da je Swarovski izabrao Suboticu za investiranje, zbog blizine Austrije i dobrih uslova za poslovanje.

  - To će nam omogućiti da uključimo ovo mesto u svoju poslovnu mrežu. Naišli smo na veliku profesionalnost srpske vlasti prilikom realizacije prvog dela projekta, što je omogućilo da ovde stvorimo bazu za završetak projekta, a u tome nas ohrabruje i podrška vlasti u Srbiji, rekao je Geringer.  Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić je zatim obišao i fabriku Kontitek fluid Srbija, koja zapošljava 400 radnika u tri smene, gde ga je Živko Topalović, generalni direktor Kontiteka obavestio, da je ta kompanija u globalnoj utakmici te industrijske grane, i to sa fabrikama koje proizvode automobilske komponente za robne marke kao što su Mercedes, Audi i BMW.  - Tako velike kompanije imaju velike zahteve oko logistike i proizvodnje, kao i kapaciteta, naglasio je Topalović, ocenjujući da je Kontitek potvrdio da ispunjava te zahteve.  Vučić je rukovodstvu Kontitetka nagovestio mogućnost širenja investicija u Srbiji i Slobodnoj zoni, i ostavio mogućnost da razmisle o novim ulaganjima u Srbiji, uz moguću podršku države i Subotici na daljem privlačenju investitora, posebno iz Nemačke.

  U razgovoru sa radnicima Vojputa, Aleksandar Vučić je zaposlenima te najveće putarske kompanije u regionu poručio, da se uverio u njihov ozbiljan i odgovoran rad, još kada je deo njih bio i po 40 sati neprekidno za mašinama, tokom snežne blokade na auto-putu, početkom februara.

  Sa rukovodstvom Vojputa Vučić je razgovarao o problemima oko završetka obilaznice oko Subotice, ali nije oročio vreme za izgradnju obilaznice oko Subotice, poznatije kao ipsilon krak.

  - Upoznat sam sa problemom, jer sam razgovarao i sa liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom o mogućnostima da se rešenje nađe. Svi nadležni iz Slobodne zone su pokazali veliki interes za ipsilon krak, a poslove u koje se investira u Slobodnoj zoni, mogu da ocenim da su ponos Srbije, posebno ako se proširi ta saradnja i Kontinental bude ovde proširio kapacitete i broj zaposlenih, istakao je Vučić.  Aleksandar Vučić je razgovarao sa građanima na Trgu slobode, i rekao da iako taj susret sa Subotičanima nije planiran, odazvao se dočeku građana koji su se okupili u centru Grada, povodom posete prvog potpredsednika Vlade fabrikama u Slobodnoj zoni.

  - Subotičani će kao i svi u Srbiji sada imati plan o smanjenju nezaposlenosti, a očekujem da podrže sve reforme koje su državi neophodne, da bi i građanima bilo bolje i da bi dobili više novih radnih mesta, rekao je Vučić okupljenim Subotičanima.

  N.Harminc

   

  Podrška autohtonosti Bunjevaca

  Vučić je posetio i Bunjevačku maticu, gde je rekao da će država ubuduće više pažnje da posveti rešavanju bunjevačkih pitanja, oko standardizacije bunjevačkog jezika i potrebe osnivanja Zavoda za kulturu Bunjevaca.  - Država može više da uradi za očuvanje bunjevačke autohtonosti, jer su prava svih nacionalnih zajednica garantovana Ustavom, pa će biti obezbeđena podrška ostvarenju i prava Bunjevaca, istakao je Vučić u Subotici, gde mu je predsednik Bunjevačke matice predočio, da Bunjevci pre dolaska nove vlasti nisu imali dovoljnu podršku države i razumevanja za svoje probleme i autohtonost te manjinske zajednice.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja