Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Nema vlade bez SPS-a
  16.03.2014.

  Dušan Bajatović, jedini državni tajkun, kako sebe voli da zove, tvrdi da će SPS i ovaj put presudno uticati na politička dešavanja u Srbiji

  Objektivno gledano SNS je u naletu. Isto tako je objektivna činjenica da je SPS jedina politička snaga koja može da im parira.  Prednost SPS-a je dobar kadar.  Uz to smo partija koja ima najviše utakmica u nogama.  Bili u vlasti, ili u opoziciji mi ćemo opredeljivati ono što će se u budućnosti događati na političkoj sceni Srbije

  714_1.jpg

  SPS je bio otpisan još 5. oktobra 2000. Ispostavilo se da se bez SPS-a ne može. Ovi izbori karakteristični su po tome što je ovo u stvari utakmica između SPS-a i SNS-a. U toj utakmici biće odlučeno kompletno pozicioniranje srpske političke scene. Objektivno gledano SNS je u naletu.  Isto tako je objektivna činjenica da je SPS jedina politička snaga koja može da im parira. Prednost SPS-a je dobar kadar. Uz to smo partija koja ima najviše utakmica u nogama. Bili u vlasti, ili u opoziciji mi ćemo opredeljivati ono što će se u budućnosti događati na političkoj sceni Srbije - kaže Dušan Bajatović u intervjuu za Info lokal medija grupu.

  Postoji matematička mogućnost da se Vlada pravi i bez SNS-a.

  - Jako je teško zamisliti da se u ovom momentu protiv SNS-a ujedine Dragan Đilas, Boris Tadić, Čeda Jovanović i ostala DOSovska bratija. Još teže da im u tome pomogne SPS. Već sam rekao da će ove izbore obeležiti tuča SPS-a i SNS-a oko istog biračkog tela. Isti je slučaj sa Tadićem, Đilasom, Čankom, Čedom, Dinkićem i ostalim društvom. Svi se oni tuku za iste birače. Uprkos ratu za birače sa SNS-om najrealnije je da budemo neka vrsta saveznika u narednoj Vladi.  Boris Tadić kaže da ste vi najveće političko zlo koje je zadesilo Srbiju. Ako Tadić bude deo nove Vlade bez obzira ko je pravio, kako će se SPS postaviti?

  - Treba posmatrati genezu. Mi smo svojevremeno pozajmili Baneta Ivkovića i njegovu grupu Đinđiću, pa smo dali manjinsku podršku DSS-u da napravi vladu.  Onda smo 2008. DS-u omogućili da formira vladu. Da SPS nije ušao u Vladu sa DS-om možda se ne bi raspala Srpska radikalna stranka. Tim potezom smo uticali na stvaranje političke elite koja dominantno forsira evrointegracje.  Sad su SNS i SPS nosioci evrointegracija. Ivica Dačić je dobio ključeve od vrata Evrope.  Dakle, mi smo u bitnoj meri uticali na razvoj političkih događaja u Srbiji. U bitnoj meri ih kreirali i u bitnoj meri ćemo ih kreirati.

  Kako će se SPS odnositi prema novom Statutu Vojvodine?

  - Trenutna politička elita u Vojvodini nema kapacitet da napravi dogovor oko novog Statuta.  Oni od Novog Sada prave administrativnu tvrđavu koja će se svađati sa Beogradom. I ko će tu da nastrada? Pa nastradaće prvo Vojvođani a DS i LSV tobož brane njihove interese. Pošto nemaju kapacitet ništa ozbiljno neće biti urađeno u roku od šest meseci koji je dao Ustavni sud. Prema tome, slede nam vanredni pokrajinski izbori.

  Postoji mišljenje da bi PUPS mogao u slučaju nekog političkog kolebanja da se prikloni naprednjacima.  Boji li se SPS toga?

  - Ne bih se bavio špekulacijama.  I uopšte ne mislim da će tako biti.

  Plan pojednih autonomaških stranaka je da treba menjati Ustav, što podržava NDS, LDP i mnoge druge stranke. Je li izvesna izmena Ustava u sledećem sazivu?

  - Ustav se na evropskom putu sigurno mora menjati. Ako ništa onda u domenu ljudskih prava.  Verovatno će biti pritisaka da se menja i preambula. Do promene će sigurno doći samo je pitanje kad.

  Je li Srbiji potreban novi Kumrovec? Neka nova kadrovska škola? Danas važne odluke donose ljudi koji ne umeju da upravljaju.

  - Kadar jeste veliki problem.  Ja ovde ne mogu da nađem varioca.  A ističe i poslednja generacija ozbiljnih inžinjera, to se najbolje vidi na projektu Južni tok. Interesantno je da se intelektualci, tu pre svega mislim na SANU, danas ni o čemu ne izjašnjavaju.  Ni o jednom društvenom pitanju.  Vrhunski intelektualac mora aktivno da učestvuje u društvenom životu. Njihov angažman sveo se na komentarisanje za nekim stolom.  Kafanskim, ili okruglim, svejedno. A to nije dovoljno.

  Šta je rešenje?

  - Kvalitetan i sposoban kadar jeste pitanje svih pitanja. To se pre svega odnosi na javni sektor.  Umesto partijskih ljudi, direktori se moraju birati konkursom. Zakoni koje smo doneli predviđaju jednu dobru stvar. Direktori javnih preduzeća odgovaraće i svojom ličnom imovinom. To će ih naterati da ozbiljno razmisle šta će da rade.

  Je li to dovoljno?

  - Umesto privatizacije javna preduzeća treba zadržati u državnom vlasništvu i iskoristiti njihov potencijal. Nekada su ti sistemi stvarali višak, koji je ulagan u komunalne banke koje su onda, uz niske kamate finansirale malu i srednju privredu. Ne možemo napredovati sa kratkoročnim i skupim kreditima stranih banaka. Šta ćete da razvijate sa kreditom od 25 posto kamate?  Dakle, komunalnim kapitalom treba praviti naše banke i dugoročnim jeftinim kreditima pokrenuti proizvodnju i ojačati mala i srednja preduzeća.

  Opet bi država odlučivala o svemu.

  - Banke i sada najviše finansijskih transakcija imaju s državom, koja je istovremeno i najveći poslodavac i najveći poverilac, ali i dužnik. To je neodrživo. Propadamo zato što nemamo svoje banke, jer smo ih uništili.

  Utiču li izbori na Južni tok?

  - Apsolutno ne. Ne znam zašto je ta priča dospela u javnost. Ukupno kašnjenje na tom projektu je oko mesec dana. Severni tok trebalo je da bude otvoren 2005. godine, a otvoren je 2011, ili 2012.  godine. Prema tome, na takvom megaprojektu kašnjenje od mesec dana je zanemarljivo. Neki sitniji problemi tiču se kvaliteta ugovora o zajmu od 270 miliona dolara koji Gasprom treba da da Srbijagasu. Tu samo još nismo rešili dva, tri rizika ali i to će biti rešeno tokom iduće nedelje.

  Iz medija se da zaključiti da je Dušan Bajatović garant Južnog toka kroz Srbiju. Da li je to tako?

  - Svejedno je ko radi na tome.  Mada, objektivno gledano do pre godinu dana niko se nije mnogo mešao u taj projekat. To je Srbijagas radio sa Gaspromom na osnovu međudržavnog sporazuma.  Sad kad je došlo do velikih para i do velike moći onda bi bilo dobro oduzeti tu vrstu monopola Dušanu Bajatoviću. Ja sam izgradio zaista dobre pozicije i imam mnogo prijatelja u Rusiji. Ne stidim se toga. Naprotiv. Ko god sutra bude radio na tom projektu, a verovatno ću ja, uvek ću biti tu da pomognem. Znate šta, kad saberete Srbijagas, Južni tok, Banatski dvor, Azotara, Agroživ, MSK, Staklara, Informatika svugde je Dušan Bajatović. A uz to ste kontroverzni jer imate veliku platu i zovu vas državnim tajkunom... pa uzeli ste mnogo društvene moći i nije nelogično da budete meta.  Uzalud ja pričam da platu dajem u humanitarne svrhe.

  Šta će biti sa restrukturiranjem Srbijagasa?

  - Srbijagas će se reformisati u onom smislu u kom smo mi predvideli. Mi hoćemo da Srbijagas bude holding, a Ministarstvo hoće da rasturi preduzeće na više odvojenih firmi. Mi smo protiv toga zato što mislimo da će se tako stvoriti špekulativno tržište s jedne strane, s druge strane možemo ugroziti gasni aranžman s Rusima. Možda bi se menjao i partner u Južnom toku. Pre svega je važno držati kapacitet gasne privrede da investira.

  Koliko ukrajinska kriza utiče na Južni tok i na snabdevanje gasom?

  - Ni na koji način. Južni tok ne prolazi kroz Ukrajinu, a pošto očekuju pomoć od Evropske unije, sigurno je da neće zatvarati postojeći gasovod koji prolazi kroz njihovu teritoriju.  Zašto s MMF-om ne bi ni tikve sadili?  - To je bila jasna asocijacija.  Šta je posredi?  - Zna se s kim se tikve ne sade.

  Zašto je MMF toliko loš po srpsku privredu?

  - Oni koče razvoj privrede.  Štednja na kojoj insistiraju vodi ka nemogućnosti investicionih ciklusa.  Njih zanima das se vraćaju krediti, i ništa više. Nema razvoja ako se samo štedi, a ne investira. Jednostavno, gde su oni tamo razvoja nije bilo. Mnoge zemlje su se oporavile tek kad su izbacile MMF.

  Stranci će od 2017. kupovati vojvođansku zemlju.

  - To treba zabraniti zakonom.  Bez obzira na obaveze koje smo potpisali u okviru CEFTE, to jednostavno treba odložiti i zabraniti.

  U budžetu fali 6 milijardi.  Ako SPS zastupa stav da ne treba otpuštati radnike iz javnog sektora, kako nadomestiti taj manjak?

  - Mi socijalisti smo protiv reformi koje će pojesti ljude. Dakle reforme moraju da budu proces.  Nama je nužan ekonomski rast, ali sa druge strane nam je potrebna neka vrsta socijalne kontrole svega što će se dešavati. Ne možemo da ostavimo ljude da pocrkaju od gladi. Ako je SPS kočničar reformi zato što štiti interes tranzicionih gubitnika onda ćemo biti kočničari. Zašto mi ovu zemlju pravimo i gradimo? Valjda da bi naša deca dobro živela, a ne zbog nekog dobrog imidža.

  Šta je rešenje?

  - Moramo da dižemo društveni proizvod, a ne da smanjujemo troškove. Pa ne može 450 hiljada penzionera da živi od 17 hiljada dinara. To je nemoguće. Šta da im smanjimo? Treba ići u dva pravca. Jedan je povećanje društvenog proizvoda, a to možemo samo kroz reindustrijalizaciju. S druge strane treba ići na kapitalizaciju penzionog fonda jer je to ogromann pritisak na budžet. Od potrošača moraju da prerastu u investicioni fond i da tako finansiraju penzije.

  A razvoj?

  - Nama je umesto reindustrijalizacije potreba industrijalizacija, jer srpska industrija praktično ne postoji. Manje od 14 posto društvenog proizvoda je od industrije.  Mi se hvalimo izvozom.  Čega? Merkantilne robe? Zar nije sramota da uvozimo luk, šargarepu...  Sve živo uvozimo! Više nas košta jedna suša nego da se država zaduži i kupi sisteme za navodnjavanje i to iz kanala koje su iskopali Tito i Marija Terezija.  Imali bi bolju žetvu, više bi izvozili.  Umesto žita - bonžitu. Umesto krave - šunku. U proizvodima je suština, oni donose dodatnu vrednost. Za to nam nisu krivi ni Rusi ni Amerikanci. To možemo i sami.

  Koliko ljudi će zaposliti

  Južni tok u Vojvodini i koliko će biti koristi?  - Ogovoriću malo autonomaški.  Sedište NIS-a smo zadržali u Novom Sadu. Sedište Srbijagasa, za šta sam lično odgovoran je u Novom Sadu. Sedišta Južnog toka, Banatskog dvora, Sojuza su u Novom Sadu. Kao što će sutra i Gasprom banka ako dođe biti u Novom Sadu. Prema tome, Novi Sad je sedište naftne i gasne industrije, odakle država ima velike prihode. S ponosom kažem da sam uticao na to.

  Vi ste u Sportskom društvu Vojvodina. Kako vidite budućnost tog društva?

  - Mene su prijatelji ubedili da se prihvatim i tog posla. Ideja ljudi koji su se okupili u SD Vojvodina je da od njega napravimo brend i da se takmičimo s Beogradom, ili s evropskim gradovima.  Novi Sad ima uslove za tako nešto. Pored sponzora, koji će pokrivati rad kluba, tražićemo da Grad odvoji pet odsto iz budžeta za razvoj sportskih objekata u gradu. Da ne ulažemo samo u kockice i fasade, nego da ulažemo i u sadržaje koji omogućavaju kvalitetan život i naravno da pomognemo amaterski sport. Sva deca treba da imaju pravo da se bave sportom.

  Očekujete saradnju grada?

  - Pa ako ne budu hteli da sarađuju mi ćemo ih naterati. Koji ćemo sistem vrednosti promovisati kod mladih ljudi? Za tako nešto pet odsto na godišnjem nivou nije mnogo.

  Milorad Bojović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja