Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Srbiju ne treba žrtvovati zbog EU
  16.03.2014.

  Vojislav Koštunica, predsednik Demokratske stranke Srbije

  Nema političke stabilnosti zemlje bez ekonomskog razvoja, a vidimo da nam evropske integracije razaraju privredu
  N. Milić


  Izbori su uvek šansa da Srbija izabere pravi put i pravu politiku. Na ovim izborima bira se između evropskih integracija i političke neutralnosti.  Svaki glas za DSS jeste važan jer je to glas za slobodu Srbije i glas za razvoj zemlje. Podrška građana nam je od najvećeg značaja pošto tako možemo da usmerimo državnu politiku na pravi put zaštite državnog, nacionalnog i ekonomskog interesa Srbije – kaže u intervjuu za naš list predsednik DSS-a Vojislav Koštunica.

  715_1.jpg

  Biste li ušli u vladu sa SNS-om?

  – SNS vodi politiku slepe vere u EU i sluša sve što mu Brisel naredi. Najgore je što je SNS u svom evrofanatizmu potpisao Briselski sporazum, a takvog sporazuma nema u našoj istoriji. DSS vodi potpuno drugačiju politiku, koja se zasniva na političkoj, vojnoj i ekonomskoj neutralnosti. Nema govora da bismo žrtvovali našu politiku zarad ulaska u vlast.  Naprotiv, uvereni smo da je politička neutralnost budućnost Srbije.

  Da li je za Srbiju negativna izjava Vladimira Putina da Krim ima isto pravo na samoopredeljenje koje su SAD i EU dale Kosovu?

  – Bezbroj puta sam upozoravao na to da će protivpravno i protivzakonito proglašenje nezavisnosti Kosova otvoriti vrata da se širom sveta ponavlja ista stvar. Na sva ta upozorenja zapadni zvaničnici su odgovorali da je Kosovo poseban slučaj. Koliko je bila prazna reč da je Kosovo poseban slučaj najbolje svedoči život.  I moja reč je bila otvoreno upozorenje zapadnim državama šta će se desiti ako oni stave silu iznad prava. Sada gledamo posledice njihove nepromišljene politike.

  Nenad Čanak tvrdi da će Ustav biti promenjen, u čije ime to govori, i čiji je interes promena Ustava?

  – Ustav je poslednja brana dezintegraciji Srbije. Za promenu Ustava neophodna je ne samo dvotrećinska većina u Skupštini Srbije već i narod na referendumu treba da glasa protiv svoje zemlje i protiv samoga sebe. Čvrsto verujem da od tog posla nema ništa i da će narod odbraniti Ustav.

  Jesu li vanredni izbori u Vojvodini rešenje „statutarne krize”?

  – Vojvodina je odavno zrela za izbore.

  Da bismo se vratili na tačku razvoja od pre sankcija, Srbiji je potreban skok, a ne rast. Kakav je ekonomski plan DSS-a?

  – Ekonomija Srbije sve više propada jer je vezana Sporazumom s Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju. Od kada je 2008.  godine potpisan ovaj sporazum, mi smo na grdnoj šteti, a sada su još preko toga ukinute carine na poljoprivredne proizvode, što će potpuno uništiti našu poljoprivredu. I to sve nije dovoljno, već zbog EU 2017. godine hoće i našu zemlju da rasprodaju strancima. Jedini način da Srbija zaustavi propadanje jeste da proglasi političku neutralnost i stavi tačku na pristupanje EU. To bi otvorilo vrata budućnosti Srbije i zemlja bi počela normalno da se razvija.

  Na koji način pokrenuti industriju koja ne radi već 20 godina?

  – Nema ekonomskog razvoja Srbije ako nema industrije. Zbog toga je u Ekonomiji političke neutralnosti, odnosno Programu razvoja 2014–2019. ključna tačka nova industrijalizacija.  Ali preduslov za novu industrijalizaciju jeste proglašenje političke neutralnosti.  U koje ćemo zemlje mi izvoziti te industrijske proizvode? Da li ćemo ih izvoziti u EU? Jasno je da je to nemoguće. Naše proizvode možemo izvoziti na druga tržišta širom sveta, jer svet ima četiri strane a ne samo jednu, i to onu zapadnu.

  Srbiji u budžetu godišnje nedostaje pet milijardi evra. Šta je rešenje? Kako sprečiti dalje propadanje?

  – Srbiji sada nedostaje pet milijardi evra godišnje, a još veći problem je što će se svake godine sve više uvećavati manjak u budžetu.  Pravo pitanje je šta je uzrok ove bolesti i zbog čega Srbija propada.  Sadašnja državna politika je odgovorna za katastrofalno stanje u privredi. A glavni cilj te politike je članstvo u EU. Koliko godina Srbija treba još da propada na tom evropskom putu da bismo konačno promenili državnu politiku i rekli da je bilo dosta. Grčka je članica EU i ona ima dug od trista milijardi evra, dok pedeset posto mladih nije zaposleno.  Da li neko misli da će Srbiji biti bolje u EU nego Grčkoj. To je čista besmislica.  Još ima vremena da razmislimo i da vidimo šta nam se više isplati, da li članstvo u EU ili politička neutralnost.

  Kako otvoriti nova radna mesta ako pare trošimo na plate vojske od 780.000 činovnika?

  – S politikom evropskih integracija iduće godine će biti još više nezaposlenih. Nema novih radnih mesta sa suštinski promašenom politikom. Kako ćete otvoriti nova radna mesta kada nam EU preko SSP potpuno uništava privredu. I ne samo to, već evropske integracije ukidaju Sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom, koji samo mi imamo. A bez toga sporazuma samo će se uvećavati broj nezaposlenih.  I onda se postavlja pitanje šta će dalje biti sa Srbijom. Nema političke stabilnosti zemlje bez ekonomskog razvoja, a vidimo da nam evropske integracije razaraju privredu.  Mogao bih to razumeti da smo vekovima pripadali Evropskoj uniji pa da nećemo onda tako lako da je napustimo. Ali stvari stoje potpuno obrnuto. Mi nikada u našoj istoriji nismo pripadali nijednom savezu, i povrh toga potpuno je neizvesna sudbina EU. Moguće je da će 2017. godine i Britanija napustiti EU.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja