Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Daunov sindrom više nije tabu
  26.03.2014.

  21. marta, i Subotica obeležava Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom. Povodom ovog datuma organizovane su brojne aktivnosti a sve sa ciljem da se ukaže da društvo mora daleko više da pomaže porodice u kojima žive deca sa ovim problemom, odnosno nekim drugim oblikom invaliditeta. U Domu za decu ometenu u razvoju “Kolevka” trenutno boravi 70 dece koja su rođena sa ovim oboljenjem, dok je u Udruženju za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama “ZaJedno” registrovano 36 osoba.

  747_1.jpg

  - Daunov sindrom predstavlja oblik hromozomopatije. Tačan uzrok njegovog nastanka još uvek nije poznat, ali se pretpostavlja da do ovog genetskog poremećaja dolazi usled pojave viška genetskog materijala na 21 hromozomu. Prvi put ovo oboljenje opisao je Lagdon Daun 1866. godine na sopstvenom detetu, a 1957. godine ustanovljeno je da je uzrok ovog sindroma trizomija. Učestalost ovog sindroma u ljudskoj populaciji je 1:800 do 1000 živorođenih beba, a karakteristike su specifičan izgled lica i umna zaostalost.  Prosek života osoba rođenih sa Daunovim sindromom zahvaljujući napretku medicine je između 55 i 60 godina - navela je Vesna Gavrić, programski koordinator Udruženja “Zajedno”.  Grad Subotica, u skladu sa svojim mogućnostima pomaže osobama sa invaliditetom.

  - Trenutno se iz gradskog budžeta finansiraju usluge dnevnog boravka za decu ometenu u razvoju u vrtićima PU „Naša radost”, kao i dnevni boravak za višestruko ometenu decu u domu „Kolevka”, i odrasle osobe sa invaliditetom u Banijskoj ulici. Od ove godine osobe ometene u razvoju imaju i pomoć Personalnih asistenata i ličnih pratioca - rekao je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite.U okviru Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom danas se održava manifestacija od 11 do 13 časova u Restoranu “Mc Donalds”, a nastaviće se u popodnevnim satima, od 17 časova u Hotelu “Galleria” gde će biti održana modna revija dece i odraslih. Sat kasnije biće održana i kreativna radionica, a za 28. mart najavljen je i Okrugli sto na ovu temu gde će biti prisutni i predstavnici resornog pokrajinskog Sekreterijata koji su ovom prilikom kako je rečeno, opravdano izostali.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja