Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Preventiva najvažnija, a malo ko je poštuje!
  25.03.2014.

  Subotica je  20. marta, po drugi put obeležila Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Po broju smrtnosti i novih slučajeva oboljevanja, Srbija se svrstava među vodeće zemlje u svetu.  I u našem gradu, svake godine drastično raste broj novootkrivenih slučajeva ove bolesti, a ona nije retka više ni kod muškog dela populacije.  Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje, u Severnobačkom okrugu 2011. godine od karcinoma dojke obolelo je 109 žena, a umrlo 58. Stope oboljevanja u našoj zemlji su na nivou Evropskog proseka koji iznosi 67 obolelih na 100.000 žena, a stopa smrtnosti mnogo je veća.

  748_1.jpg- Sredinom januara nastavljena je realizacija Nacionalnog skrining programa ranog otkrivanja raka dojke, kada je na pregled pozvano 1158 žena rođenih 1961. godine. Mamografiju je uradila praktično svaka četvrta žena, što je još uvek nezadovoljavajući podatak. Zato smo u januaru i februaru nastavili da i po drugi put pozivamo žene tog godišta da se odazovu na pregled. Veoma je važan jer je jedan od veoma bitnih razloga visoke stope smrtnosti od raka dojke upravo kasno postavljena dijagnoza, a to mamografija može veoma efikasno da utvrdi - rekla je dr Nada Kosić Bibić - načelnik Centra za promociju zdravlja u subotičkom Zavodu za javno zdravlje i koordinator Skrining programa za otkrivanje raka dojke.

  Povodom obeležavanja ovog Dana, juče, 20.marta organizovana je promotivna šetnja „Korakom do zdravlja” od Gradske kuće preko Radijalca, do Hale sportova i nazad. Na postavljenim štandovima u centru grada učenici srednjih škola delili su promotivni materijal i roze mašnice. Slogan manifestacije glasio je: „Tvoj život zavisi od ranog otkrivanja. Jedan snimak -- minut za sigurnost. Sačuvaj svoje zdravlje, odazovi se!” Cilj akcije bio je da se još jednom javno skrene pažnja na značaj skrining pregleda i ranog otkrivanja raka dojke, kao i važnosti odazivanja žena na mamografski pregled.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja