Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Besplatnim priključcima - širimo mrežu gasa u Subotici
  27.03.2014.

  Dragan Božinović, vd direktora JKP „Suboticagas”

  – Najveći problemi u poslovanju „Suboticagasa” nastaju sa velikim potrošačima, pretežno proizvodnim firmama, koje iz raznih razloga iznenadno prestaju sa poslovanjem (odlaze u stečaj, odnosno u bankrot).  Naravno, isporuka gasa im se ne može unapred obustaviti, sa obrazloženjem da im preti stečaj.  „Suboticagas” ima dosta takvih potraživanja iz prethodnog perioda, a koja se danas naplaćuju u simboličnim iznosima iz neznatnih stečajnih masa, objašnjava Dragan Božinović, vršilac dužnosti direktora JKP „Suboticagas”, navodeći i razloge žalbi nekih potrošača na velike račune za potrošnju gasa u decembru.

  751_1.jpg

  Koliko „Suboticagas” u svojim planovima ima zacrtano dalje širenje distributivne mreže sa svojih 8300 potrošačadomaćinstava i oko 570 pravnih licakorisnika gasa?  – Tome će svakako doprineti i najnovija, unapred zacrtana, poslovodna odluka da se od ove godine instaliraju besplatni priključci za svakog potrošača do mernog mesta. Danas su to 24,5 miliona m³ gasa, namenjenih Subotičanima, koji dolazi direktno iz magistralnog gasovoda MG-06 iz Rusije i koji se komisijski preuzima na granici sa Madjarskom (Horgoš), uz prisustvo predstavnika dve države.

  Subotičani imaju veoma kvalitetan gas, čiji se kvalitet utvrdjuje odmah na mestu preuzimanja od strane državnih licenciranih laboratorija, (Jugoinspekt Srbija), što otklanja moguće dileme i sumnje vezane za kvalitet gasa?

  – Glavni kupac za Srbiju je Srbijagas, naš najveći strateški privredni subjekt koji vrši distribuciju gasa po celoj Srbiji.  Fizički, izmedju mesta preuzimanja gasa (Horgoš) i Subotice, nema nijednog domaćeg izvorišta gasa iz kojeg bi se dodavao gas domaćeg porekla na ovoj trasi, upumpavanjem, mešanjem i slično. Osim nepostojanja drugog mogućeg, dopunskog izvora gasa to bi bilo i tehnički nemoguće, a da ostane neprimećeno.  Druga je stvar kod distributera u Srbiji koji koriste samo, ili deo domaćih izvorišta gasa, koji se dobija iz manjih bušotina ili kao nusprodukt drugih tehnoloških procesa u proizvodnji nafte i njenih derivata.

  U krajnjem slučaju, potrošači kupuju energetsku -kaloričnu vrednost gasa, a ne isključivo kubne metre gasa, jer i temperaturne razlike utiču na kaloričnu vrednost koju potrošači plaćaju, kao i neki drugi faktori, koji neznatno koriguju vrednost (cenu) isporučenog gasa?

  – „Suboticagas” u svim slučajevima postupa pre svega u interesu gradjana i, naravno, ceni isplativost dovodjenja mreže do svih potrošača u Subotici.  Procenjujemo svaki pojedini slučaj potrošača, ako se na nešto žali, pažljivo preispitujemo i sagledavamo opravdanost i osnovanost žalbe. Svaki potrošač, bukvalno, ima svoj potrošački dosije, tj. pregled ostvarene potrošnje u odredjenom dužem vremenskom periodu, kao i način i blagovremenost izmirivanja obaveza po tom osnovu.  Preko 90 posto naših potrošača izmiruje svoje obaveze blagovremeno, ili uz neznatno produženje rokova, uz plaćanje kamate, koju „Suboticagas” za docnju i sama plaća, svom jedinom isporučiocu Srbijagasu.  Ima i onih koji u ovim vremenima teško prate te obaveze, ali ima i onih koji su tradicionalno “zaboravni” da to čine. Svaku primedbu potrošača preispitujemo, svaki merni instrument, na njegov zahtev,možemo odmah dati na ponovno baždarenje licenciranoj baždarnici, svaki instrument možemo zameniti. Posle mernog instrumenta „Suboticagas” nema saznanja kako se kod konkretnog potrošača ekonomiše gasom, i tu nastaju najveći problemi.

  Bilo je primedbi na velike iznose računa za decembar, koji su uzroci i koliko je na to uticala niža temperatura i potrošnja u vreme praznika?

  – Najveći problemi u poslovanju „Suboticagasa” nastaju sa velikim potrošačima, pretežno proizvodnim firmama, koje iz raznih razloga iznenadno prestaju sa poslovanjem (odlaze u stečaj, odnosno u bankrot).  Naravno, isporuka gasa im se ne može unapred obustaviti sa obrazloženjem da im preti stečaj.  „Suboticagas” ima dosta takvih potraživanja iz prethodnog perioda prema firmama koje su nestale sa subotičke privredne karte, i koja se danas naplaćuju u simboličnim iznosima iz neznatnih stečajnih masa. Moramo imati u vidu da „Suboticagas” nije proizvodjač gasa, svaki kubni metar se mora platiti isporučiocu gasa, koga ne interesuju rizični plasmani u daljoj distribuciji gasa.

  N. Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja