Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Tuberkuloznih sve manje
  30.03.2014.

  I u Subotici obeležen 24. mart, Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

  Tuberkuloza, o kojoj se nažalost najviše govori svake godine 24. marta, kada se obeležava Svetski dan borbe protiv ove bolesti, ipak je na svu sreću bolest od koje se sve manje oboljeva i umire. To pokazuju i najnovije statistike lekara objavljene povodom obeležavanja ovog datuma.

  758_1.jpgNaime, u Severnobačkom okrugu je od tuberkuloze 2012. godine obolelo 14 Subotičana, dok je prošle godine kod njih 9 dijagnostikovano ovo oboljenje.  Istovremeno, od početka godine, od tuberkuloze je oboleo jedan pacijent.

  - Naš Okrug beleži trend opadanja obolelih od tuberkuloze, koji je postignut pravilnom terapijom, pre svega hospitalizovanjem pacijenata, kao i pravovremenim dijagnostikovanjem. Ipak, uvek treba iznova podsećati građane da do ovog oboljenja najčešće dolazi usled pada imuniteta izazvanog stresom, neurednog života, neuhranjenosti, alkoholizma, neke dugotrajne hronične bolesti, i HIV infekcije. Zato je važno da vode računa o svom zdravlju i izbegavaju ove faktore rizika koliko god su u mogućnosti - kaže dr Zorica V. Dragaš, lekar socijalne medicine u subotičkom Zavodu za javno zdravlje.Tuberkuloza je iako to mnogi građani još uvek ne znaju, zarazno oboljenje koju uzrokuje bakterija “Mycobacterium tuberculosis”. Prenosi se vazduhom, u kontaktu sa obolelom osobom, kao i kijanjem i kašljanjem.  Najčešći izvor prenošenja jesu upravo bolesnici sa plućnom tuberkulozom, koja je i najčešći oblik ove bolesti. Najvažniji je stabilan imunološki odgovor organizma koji bakteriju tuberkuloze savladava već pri samom početku zaražavanja.

  - Svega 10 odsto osoba koje su infi cirane bakterijom tuberkuloze, kasnije u životu će se od nje i razboleti. Neki od simptoma koji ukazuju na mogućnost oboljenja od tuberkuloze su umor, gubitak apetita i telesne težine, pojačano znojenje, suv kašalj i krv u ispljuvku - objašnjava dr Dragaš.

  Da je u našem gradu sve manje obolelih od ove opake bolesti, pokazuju i podaci Antituberkuloznog dispanzera, gde se takođe smanjio broj obolelih pacijenata, a taj trend se istovremeno smanjuje iz godine u godinu, što jasno govori da je tuberkuloza prepoznata kao širi društveni problem i kao takva u dobroj meri prezentovana javnosti. Srbija je inače uključena i u Svetski program borbe protiv tuberkuloze, takozvani “DOC -- dugotrajna opservacija i terapija tuberkuloznih bolesnika”, što takođe doprinosi uključivanje naše zemlje u svetske programe borbe protiv ove bolesti. I to je još jedan korak ka podizanju svesti javnosti o potrebi što bolje spoznaje rizika oboljevanja.

  Iako se o tuberkulozi više ne govori kao o bolesti koja je „tihi ubica”, ipak je naglasak da joj i dalje treba posvećivati pažnju, s obzirom da i dalje nije u potpunosti iskorenjena, a što je krajnji cilj celokupne društvene i lekarske zajednice.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja