Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Dr Todosijević podneo ostavku, Maravić novi predsednik Skupštine
  31.03.2014.

  Na 19. sednici Skupštine Grada, izabran treći predsednik Skupštine za dve godine

  Predsednik Skupštine Grada, prof. dr Radmilo Todosijević, na 19.  sednici Skupštine, održanoj 21. marta, podneo je ostavku na svoju predsedničku funkciju. Za novog predsednika Skupštine Subotice izabran je njegov stranački kolega Ilija Maravić.

  764_1.jpg

  Tokom poslednje dve godine, u Subotici je tri puta biran predsednik Skupštine Grada, istakao je deo opozicije, kao jedan od razloga, zbog kojih neće podržati ostavku prof dr Radmila Todosijevića na tu funkciju. Međutim, većina odbornika je glasala drugačije, pa je ostavka dosadašnjeg predsednika Skupštine, većinom glasova prihvaćena.Ubuduće Skupštinom će da predsedava Ilija Maravić, diplomirani ekonomista, jedan od poverilaca subotičkih naprednjaka, za čiji izbor na skupštinsku čelnu funkciju je glasala većina od 50 odbornika.

  Prihvaćena je i ostavka člana Gradskog veća za privredu, Milana Vučkovića, koju je podneo posle višemesečnog volontiranja, zbog , kako je naveo, zdravstvenih razloga, a odbornici su većinom glasova podržali izbor Nebojše Daraboša, diplomiranog menadžera, za novog lokalnog ministra privrede.

  Profesor dr Radmilo Todosijević je uputio Skupštini pismeno obrazloženje svoje ostavke, u kojoj je kao razlog naveo da „unutarstranački problemi ne bi trebalo da opterećuju funkcionisanje aktuelne gradske vlasti”. Dr Todosijević je naveo i da će kao odbornik SNS-a nastaviti da radi iz skupštinskih klupa, ali da ga je „ uz dostojanstvo realnosti i objektivnost uzvišene profesije univerzitetskog profesora, za čin ostavke opredelio lični stav i potreba da se izdigne iznad nerealne stvarnosti”.  Gradonačelnik Jene Maglai je rekao, da veliki doprinos dr Todosijevića političkim promenama u Subotici, u novembru prošle godine, ne bi trebalo da bude zaboravljen.

  Od najvažnijih skupštinskih tema za građane, usvojena je i odluka o izmenama Odluke o pokretanju preispitivanja načina obračuna toplotne energije, a za novog predsednika Radne grupe za preispitivanje obračuna cene toplotne energije u Subotici imenovan je Grgo Horvacki, inženjer mašinstva i bivši direktor JKP Suboticagas.  Naime, Skupština je još sredinom decembra prošle godine, zbog primedbi na visoke račune i skupu toplotnu energiju u Subotici, donela odluku da se preispita takav sistem obračuna.

  Za gradskog ombudsmana reizabran je Zlatko Marosiuk, a usvojena su i izmene i dopune Odluke o osnivanju SOS Sinagoga, Fondacije za restauraciju i revitalizaciju Sinagoge, kojom će da predsedava gradonačelnik Jene Maglai, u narednom četvorogodišnjem mandatu.

  Usvojene su i odluke o donošenju Plana detaljne regulacije VII za zone Kertvaroš, Novi Grad, Mali Radanovac, Radanovac i Palić i Plana za naselje Donji Tavankut.  Opozicija je isticala nerešene probleme u Gradu, pored ostalih da je potrebno Tavankutu obezbediti vodu, a dr Nenad Ivanišević (DS) je predložio da se proširi Gradsko veće, imenovanjem člana za resor zdravstva, gde su brojni nerešeni problemi.Disonantnih tonova, međusobnih uvreda i replika bilo je tokom čitave sedmočasovne sednice, na kojoj je usvajano blizu tridesetak odluka.

  Pozicija i opozicija međusobno su se optuživale za propuste, a Petar Balažević je istakao da aktuelni generalni Plan neće zadržati mlade u Subotici, te da je na granici cinizma optužba, da je neko drugi kriv za takvo stanje, dok je SVM poslednjih 20 godina bio u vlasti. Dr Nenad Ivanišević je ocenio, da su sve sporne privatizacije (24) sprovedene, dok je DS bio u opoziciji, i podvukao da je to uništilo ekonomiju.

  Međustranačke optužbe, ko je bio na vlasti dok su uništavana velika preduzeća, Mlekara, Partizan, 29. Novembar, i čiji su ministri su bili na vlasti i doprineli da kilo žive vage svinja vredi koliko i kilogram žita, kulminirali su i optužbama koje su narušavale dostojanstvo Skupštine. Duško Stipanović, odbornik SPS-a koji je u vlasti, replicirao je odborniku DS-a na optužbe na račun te stranke iz vremena 90-ih, (da su doneli zlo državi) kontra optužbama.

  -Tokom decenije na vlasti DS-a , uništeno je najviše firmi, a pokrali ste i sve što nije zabetonirano od 5. oktobra. Podržali ste stranački i privatizaciju Mlekare po starom Zakonu, dok firme poput Ravnice još uvek rade, a građani na izborima za vaše rezultate nisu vam dali ni cenzus, istakao je pored ostalog Stipanović.  Gojko Radić, odbornik i član Predsedništva SNS-a podsetio je na dostojanstvo Skupštine, demantujući primedbe Slavka Paraća (DS), da je u Gradskoj kući počeo „lov na članove Demokratske stranke koji su zaposleni u Gradskoj kući”.

  -Nema nikakvog „lova na ljude”, a odbornici bi trebalo da vode računa kakvim rečima se obraćaju sa skupštinske govornice.  Nemaju nikakvog osnova navodi opozicije, da će se otpuštati zaposleni u lokalnoj samoupravi, da bi se obezbedile nadoknade nekim funkcionerima koji su podneli ostavke, replicirao je Radić Paraću.  Radić je demantovao i tvrdnje odbornice Đenđi Seleši (DS), koja je branila načelo rodne ravnopravnosti, ističući da se na čelna mesta i funkcije u Gradu i posle političkih promena, ne biraju žene - ocenjujući, da nije sporno ni da žene budu izabrane na važne funkcije u Gradu, što je i predlagano, kako je rekao, iz SNS-a.

  N.Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja