Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Uskoro otvaranje Kuće „Iza duge“
  01.04.2014.

  Subotica će 2. aprila i svečano dobiti svoju Kuću “Iza duge”.  Tog dana, biće otvorena dugo najavljivan objekat Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom.

  Objekat se nalazi u Vareškoj 28 i u toku su poslednje pripreme.  Prema rečima predstavnika tog Udruženja, ovo će ujedno biti i prilika za obeležavanje 2. aprila, Svetskog dana borbe protiv autizma.

  Autizam je još uvek, ocenjuju stručnjaci, velika nepoznanica, u drastičnom je porastu u celom svetu, u Americi se čak registruju i epidemije, a u našem gradu takođe raste broj obolele dece i odraslih. Neke od novijih statistika pokazuju da se pre dvadesetak godina, na deset hiljada dece pojavljivalo četvoro do petoro dece sa autizmom, a sada je na stotinu novorođene dece jedno autistično, što je drastičan skok obolelih.  Lekari ističu da je veoma važna uloga pedijatara kako da prepoznaju da postoji autistični poremećaj kod deteta a da je u medicini osnovni imperativ što ranija dijagnoza.

  Ministarstvo zdravlja Srbije da podsetimo, uvelo je obavezni preventivni pregled svakog deteta uzrasta od tri i po godine koji podrazumeva odlazak kod logopeda na procenu govornojezičnog razvoja. U Subotici svako dete uzrasta od pet godina mora da bude obuhvaćeno jednim skriningom ili jednom brzom procenom psihomotornog razvoja, jer se tada ne može dogoditi da se ne prepozna autistični poremećaj.  Predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom u Subotici Suzana Skenderović ne krije radost što je Udruženje konačno dobilo svoje prostorije i naglašava da ono funkcioniše sa nizom aktivnosti.

  - Sada ćemo još više moći da negujemo muzičku radionicu, psihomotornu redukaciju, obezbedimo još bolju podršku logopeda, defektologa i psihologa.

  Inkluzivna odeljenja u koja idu deca sa autizmom postoje u osnovnim školama „Sonja Marinković”, „Ivan Milutinović”, „Majšanski put” i „Žarko Zrenjanin”, ali Subotici i dalje nedostaju stručni kadrovi, odnosno učitelji i nastavnici koji bi radili sa ovakvom decom - naglasila je Skenderovićeva.

  U Evropi sa autizmom prema nekim procenama danas živi oko pet miliona osoba odnosno oko 0,6 odsto ukupnog stanovništva.  U Srbiji je od ove bolesti obolelo blizu tri hiljade osoba.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja