Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.08.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Orban pozvao vojvođanske Mađare da izađu na izbore
  04.04.2014.

  Mađarski premijer posetio Suboticu

  Viktor Orban, mađarski premijer, pozvao je vojvođanske Mađare koji su iskoristili mogućnost dobijanja dvojnog državljanstva i upisali se u knjigu državljana matične zemlje, da izađu na redovne parlamentarne izbore, koji se u toj zemlji održavaju šestog aprila, „i na taj način direktno odlučuju o budućnosti Mađara u regionu“.

  779_1.jpg 

  - Do sada se 113 hiljada građana Srbije upisalo u knjige državljana Mađarske. Trebalo je gotovo 100 godina da se nađe rešenje koje bi ponovo dovelo do mađarskog nacionalnog zajedništva, i aktuelni Zakon o dvojnom državljanstvu je to i omogućio, jer sada i Mađari van matice mogu direktno da odlučuju o budućnosti celog naroda, što ranije nije bio slučaj. Zato je potrebno da pokažu odgovornost i skupe hrabrost i glasaju na predstojećim izborima – poručio je Orban prilikom otkrivanja novog spomenika poznatom mađarskom piscu Dežeu Kostolanjiju, ispred Gimnazije „Svetozar Marković“, koju je u mladosti pohađao.

  U parku ispred subotičke Gimnazije okupilo se oko 2000 ljudi, uglavnom pripadnika mađarske nacionalne manjine sa severa Srbije, koji su premijera matične zemlje pozdravili burnim aplauzom i skandiranjem njegovog imena.

  - Iako sam prešao granicu kada sam dolazio ovde, moram priznati da se zbog ovakvog dočeka osećam kao kod kuće. Ovdašnji Mađari moraju se ugledati na Dežea Kostolanjija, čiji smo spomenik sada otkrili, jer je on uvek pisao na mađarskom jeziku, iako je znao više svetskih jezika.  Zato morate paziti na matični jezik, jer on predstavlja najveće blago i uslov za opstanak na ovim prostorima – naglasio je Orban.

  Orban je u Subotici boravio na poziv Ištvana Pastora, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara.  Nakon otkrivanja spomenika, obišao je Sinagogu, čija je obnova u toku, a na kraju posete je prisustvovao otvaranju Galerije vojvođanskih Mađara, koju je sa 200 hiljada evra finansirala mađarska Vlada.

  D. Šolaja

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja