Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Najveća opasnost od krpelja i groznice Zapadnog Nila
  12.04.2014.

  Obeležen 7. april, Svetski dan zdravlja

  Akcenat ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja, 7. aprila, koji je obeležen i u našem gradu, je na vektorskim zaraznim bolestima, odnosno na lajmskoj bolesti i groznici Zapadnog Nila, kao bolestima koje najviše prete našem podneblju.

  809_1.jpg

  Vektorske bolesti imaju udeo od 17 odsto u ukupnom oboljevanju od zaraznih bolesti, kažu lekari subotičkog Zavoda za javno zdravlje.

  — Ovogodišnja kampanja obeležava se sa ciljem podizanja svesti o značaju vektorskih zaraznih bolesti i mogućim posledicama po zdravlje ljudi, kao i podizanje nivoa znanja o mogućnostima njihove prevencije — navela je dr Zorica V. Dragaš, lekar socijalne medicine subotičkog Zavoda za javno zdravlje na pres konferenciji upriličenoj povodom ovog datuma.

  Groznica Zapadnog Nila je takođe navedena kao posebno opasna za naše stanovništvo, s obzirom da se prenosi putovanjima, trgovinom i migracijom, a naš grad nalazi se na raskrsnici mnogih puteva.

  — Simptomi groznice Zapadnog Nila slični su onima koje imaju oboleli od gripa, povišena telesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, osip na koži i natečeni limfni čvorovi. Najbolje je da svaki pojedinac vodi računa o ličnoj higijeni, koja podrazumeva nošenje duge odeće, korišćenje sredstava protiv uboda krpelja ili komaraca, kao i samopregled kože po povratku iz prirode — istakla je dr Gordana Krtinić — epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

  Podsetimo, u Severnobačkom okrugu, tokom cele godine, nadležna Veterinarska služba angažovana je na intervencijama skidanja krpelja kod pasa, čijih prijava građana je u poslednje vreme sve više.

  A. Šiška

   

  Vakcina na ispitivanju

  Povodom sve glasnijih polemika u javnosti da su vakcine generalno, a posebno one obavezne koje se daju deci štetne, postavili smo pitanje nadležnima u vezi sa lečenjem lajmske bolesti, s obzirom da je na pres konferenciji rečeno da vakcina za tu bolest još ne postoji. Odgovor koji smo dobili od predstavnika subotičkog Zavoda za javno zdravlje je da vakcine nema, jer je ona kako je rečeno, još u fazi ispitivanja.  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja