Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Komunalije
  Dva miliona evra za toplije radijatore
  14.04.2014.

  Dervo Ahmetović, v.d. direktora Subotičke toplane najavljuje novu investiciju

  Posle zvaničnog završetka grejne sezone 15. aprila, JKP „Subotička toplana” već 22. aprila počinje godišnje remonte u Subotici, uz građevinske i mašinske radove, postavljanja novih toplovodnih cevi u više delova grada, a investicija za poboljšanje grejanja i toplije radijatore u domaćinstvima potrošača je vredna preko dva miliona evra.

  817_1.jpg— Čitav postupak tendera za investiranje je centralizovan od strane Ministarstva energetike, koje je raspisalo i organizovalo uslove, a „Subotička toplana” je praktično učesnik u delu kredita Razvojne banke Nemačke. Tom investicijom obuhvaćeni su radovi na deonici od gotovo 12 kilometara, u centru Subotice, u mesnim zajednicama na Radijalcu, Prozivci, na deonici kod Kertvaroša i još nekim delovima grada.  Radovi obuhvataju zamenu starih cevi, starih između 25 do 30 godina, novim cevima se proizvod i nove tehnologije. Tom investicijom trebalo bi da bude realizovana veća izolovanost u distribuciji gasa, što je ušteda i za potrošače i „Subotičku toplanu”, a sa druge strane drastično će smanjiti gubitke u prenosu toplotne energije, objašnjava Dervo Ahmetović, v.d. direktora tog JKP.  Radovi na remontima i postavljanju novih cevi trajaće do 15.  septembra, kako bi u „Subotičkoj toplani” mogli blagovremeno da izvrše pripreme za narednu grejnu sezonu, a investiranje će potpuno biti realizovano sredstvima kreditnog aranžmana.

  — Radi se o kreditnom aranžmanu, prema ugovoru kojim je obezbeđeno ukupno 4,6 miliona evra od nemačke Razvojne banke, još 2012. godine, koji je sada spreman za realizaciju.  Tim ugovorom su predviđene i druge investicije. Osim zamene cevi, ulaganja će se vršiti i u podstanice, u sistem upravljanja grejanjem u preduzeću i u postrojenja. Međutim, zbog tehničke opravdanosti svih ulaganja, tražili smo i delimičnu realokaciju, prenamenu dela sredstava, pa će osim podstanica biti investiran deo novca i u kotao, snage 35 megavata. Naime, postojeći koje imamo su snage 23 megavata i 58 megavata, pa kada je temperatura na 45 stepeni, teško može da se balansira adekvatna isporuka energije. Stoga je potrebno srednje rešenje, a sa tih 35 megavata bi imali energetske uštede u gasu, bar u 150 od ukupno 180 grejnih dana, što bi donelo uštede i potrošačima, koji se često žale da su im grejna tela ili pretopla ili nedovoljno topla, najavljuje krucijalna ulaganja Ahmetović.

  Iz „Subotičke toplane” najavljuju da verovatno grejanje neće poskupeti do kraja godine, ukoliko ne bude ekstremnog povećanja cene gasa i struje, iako je Subotica u „zlatnoj sredini” što se tiče cene toplotne energije i uprkos tome što, kao i kod većine JKP ima i nenaplaćenih potraživanja.

  — Građani Subotice dosta uredno izmiruju svoje obaveze.  Imamo ukupno 10.500 korisnika, a veliki broj plaća račune na vreme, pa tako i „Subotička toplana” uspeva blagovremeno za sada da izmiri svoje obaveze prema dobavljačima gasa, električne energije i drugima. Oni koji nisu izmirili dugovanja, imaju mogućnost da račune plate u nekoliko rata, a „Toplana” je izašla u susret svima koji nisu uspeli do sada da plate dugovanja, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju.  Konačnu računicu oko dugovanja imaćemo nakon zvaničnog završetka grejne sezone, kaže Ahmetović.

  On ističe da Zakon o energetici jasno definiše da naplata grejanja bi trebalo u svim toplanama u Srbiji da se obračunava prema utrošku.

  — Bez obzira što mnoge zbunjuje naplata prema fiksnom delu (troškovi amortizacije, kapitala, investicija, remonta, finansijskih usluga i drugih, što je i Uredbom Vlade regulisano) i varijabilnom delu, (cena gasa, električne energije i hemijska priprema vode) - prioritetan je zadatak da do kraja godine sve toplane vrše naplatu prema potrošnji. Ministarstvo će dati uputstva i preporuke svim preduzećima oko administrativnog dela obračuna i procedura, kako bi se prevazišle eventualne nejasnoće oko računa, na koje se građani žale. U pripremi je inače Zakon o energiji, i Skupština će ga usvajati, pa će čitava Srbija imati tarifni sistem naplate, uz fiksni i varijabilni obračun. Suština tog sistema je da potrošač može da utiče na količinu potrošene energije.

  N.Harminc

   

  Polovina žalbi pozitivno rešena

  Oko 217 građana je uputilo žalbe vezane i za pravna, ekonomska i tehnička pitanja, a najviše primedbi je bilo na visinu računa. Oko 17 reklamacija je uputila Skupština stanara, mnoge pritužbe nisu opravdane, ali u nekim slučajevima smo priznali da je došlo do većeg utroška energije, jer nisu sve od ukupno 854 podstanice automatske.  Viškovi toplote dovode do promena temperature, a u zgradi od 50 stanova, ako samo njih pet zavrne ventile, energija se i dalje troši, pa se ne ostvaruje potreban efekat štednje u nekim stanovima, dok drugi otvaraju prozore. Polovina žalbi je rešena, a veliki broj odgovora građanima je pozitivno rešen, osim slučajeva gde su neopravdane žalbe.  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja