Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 20.06.2018. Sreda
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Telecentri, budućnost zdravstvene nege
  22.04.2014.

  Predstavnici Gerontološkog centra i Doma za stare iz Mola boravili su proteklog vikenda kao jedini predstavnici Srbije u Luksemburgu, na proslavi 25.  godišnjice Udruženja menadžera u oblasti ustanova za smeštaj starih i odraslih lica za teritoriju cele Evrope.

  Na skupu su bili predstavnici 20 zemalja, a predstavnici Gerontološkog centra iz Subotice i Doma iz Mola, prezentovali su svoja iskustva u oblasti socijalne zaštite i razmenili iskustva sa kolegama.

  — Napravili smo i konkretne dogovore sa najvećom socijalnom ustanovom sa Malte koja ima mešano i privatno i javno vlasništvo a ideja je da se napravi zajednički projekat gde bi zajedno sa kolegama iz Menčestera, Malte i Srbije, Subotice i Mola krenuli u zajednički projekat - novi sistem lečenja za pružanje pomoći i nege u kući. To znači da bi se praktično otvarali telecentri iz kojih bi se koordinirale usluge putem telefona ili e-mejla što je potpuna novina u Evropskoj uniji. Treba još da utvrdimo mogućnosti finansiranja jer je to veoma skup projekat — rekao je dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra.

  Dodao je da se planira i formiranje Regionalnog centra za projekte gde je dogovoreno da u taj projekat uđu kolege iz Trogira, u kojem bi praktično bio „prekopiran” projekat koji je već zaživeo u Belgiji, a odnosi se na zapošljavanje teže zapošljivih kategorija lica. Konkretno to znači da bi kroz sistem vaučera koji bi važio u celoj Evropi teže zapošljiva lica mogla naći posao. Recimo lice iz Hrvatske ukoliko Ministarstvo Srbije i Evropska unija pristanu na taj projekat, moglo bi da dođe u Suboticu, Beograd, Novi Sad, Sarajevo, Tuzlu ili neki drugi grad, gde postoji potreba za njihovim zapošljavanjem, dok bi sve troškove snosila Evropska unija.

  Iskustva iz Luksemburga veoma su značajna i za korisnike Gerontološkog centra, jer bi se podigao stepen još veće zdravstvene zaštite korisnika i nege u kući, ukoliko bi ovakvi telecentri „zaživeli”.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja