Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Opasnost vreba, pomoć ključna
  23.04.2014.

  Autizam preti da postane katastrofa 21. veka

  Nedavno se Subotica mogla pohvaliti novim, prvim modernim Centrom za autizam simbolično nazvanim “Kuća iza duge”, čije su prostorije svečano otvorene 2. aprila, u Vareškoj 28, na Međunarodni dan osoba sa autizmom. Centar okuplja decu sa autizmom gde mališani i roditelji mogu da dobiju stručnu i profesionalnu pomoć u vidu rehabilitacije i saveta, kako bi se deca što bolje i brže osposobila za samostalan život. Sa mališanima sa autizmom, radi čitav tim stručnjaka, a organizovane su i specijalne kreativne radionice.

  Boris Živkov, defektolog koji pri Udruženju za pomoć deci sa autizmom radi već 7 meseci, kaže da njegov posao nije nimalo lak, ali da ga obavlja pre svega sa velikim entuzijazmom u želji da pomogne svakom detetu sa problemom. Njegov posao su individualni tretmani sa uzrastom od dve do deset godina.  Uglavnom radi na osnaživanju aspekata psihomotornog razvoja kod dece, a primarno zanimanje je razvoj motorike kroz igru.

  - Pokušavam da u zavisnosti od interesovanja deteta, njegovog uzrasta, nekih “jakih” strana, kreiram struktuiranu igru koja će iz njega izvući maksimum a njegove kapacitete “okrenuti” da rade za njega.  Najčešći problemi kod dece sa kojima se susrećemo u okviru Udruženja su problemi senzorne integracije odnosno obrade senzornih nadražaja koji dolaze iz spoljašnje sredine. Znači sva deca sa kojom radim su specifična u tome, a to znači da se zvukovi, mirisi, ukusi, vizuelne draži koje oni imaju ne obrađuju na isti način kao kod dece tipičnog razvoja. To često dovodi do pogrešne komunikacije između spoljašnje sredine i dece, pa se roditelji ne retko žale da je dete agresivno ili autoagresivno - objašnjava Živkov.

  On naglašava da je tada njegov zadatak da roditeljima pojasni da je detetova agresija uvek odgovor na neku situaciju koja nas pritiska, izaziva, ili iritira.

  - Agresija ili autoagresija često je nažalost jedini vid komunikacije kojom dete želi da pokaže da su zahtevi okoline ili preobimni ili neshvatljivi pa zato primera radi imaju naviku da grizu prste, udaraju se po glavi ili imaju slične reakcije.  Svakako da je lakše raditi kad su deca manjeg uzrasta jer je kontakt i zajednička pažnja tada prednost. Kada je dete starije, govor razvijeniji a intelektualne sposobnosti jače, onda možete da “ubacujete” elemente za razvoj fine i grube motorike prstiju, što je već kompleksniji rad. Zato je jako važno da roditelji koji primete bilo kakve promene u ponašanju svog deteta, koje navode da postoji autizam dođu kod nas i u što ranijem uzrastu potraže našu pomoć - naveo je naš sagovornik. Za roditelje za bilo kakva pitanja dostupna je i web adresa http://autizamsu.  rs/.

  Radeći svoj posao, Živkov kaže da je najsnažnija poruka koju mu neko dete uputi a kada ono nema autentičnu i dobru komunikaciju sa roditeljima, takozvana “fidbek” reakcija, odnosno reagovanje na terapiju. Takođe ga posebno motiviše činjenica da je u mogućnosti da sam kreira način rada, jer kako kaže njegov posao nije kancelarijski, nego nosi uvek nove izazove i probleme koje treba rešiti, a deca su uvek različita.  U grupi u kojoj radi ima 12 dece u individualnom tretmanu defektologa, a neka od njih uključena su i u rad logopeda i drugih radionica.

  Na pitanje kako gleda na sve češće polemike u javnosti da vakcine izazivaju autizam, Živkov nam je rekao da ono što mi znamo i što su neka moderna svetska istraživanja pokazala jeste da nijedan od tih uzroka nije stopostotno potvrđen. Moderna istraživanja, idu u tom pravcu da dokažu da li vakcina sa svojim suplementima uzrokuje autizam ali to još uvek nije dokazano. Još uvek je tu genetski faktor koji je u fazi istraživanja kao i prenatalni uzrok dok je dete još u utrobi majke, zaključio je Boris Živković.

  Svest o autizmu mora biti još veća

  Anketa koju su volonteri Udruženja dece sa autizmom odradili dan uoči otvaranja Centra među sugrađanima pokazala je da svest ljudi a i šire društvene zajednice u našem gradu još uvek nije na potrebnom nivou. Najčešće dileme bile su da li deca sa autizmom treba da pohađaju “normalne” škole, a nisu česta pitanja sugrađana bila ni šta je to uopšte autizam.  Grad je iz budžeta za ovu godinu izdvojio već 400.000 dinara pomoći za funkcionisanje “Kuće iza duge”, a gotovo isto toliko novca još nedostaje za završetak preko potrebne senzorne sobe.  Sredstva još uvek nisu obezbeđena, niti je poznato kada će biti.


  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja