Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Simulacija suđenja pred Evropskim sudom
  23.04.2014.

  Subotica domaćin osmog finala Moot Court međunarodnog takmičenja studenata pravnih fakulteta

  Grad Subotica će od 26 do 27. aprila biti domaćin osmog finala prestižnog Moot Court takmičenja pred Evropskim sudom za ljudska prava, koje se održava u organizaciji Civil Rights Defenders. Događaj će biti održan u zgradi Višeg suda u Subotici.

  855_1.jpg

  Moot Court je takmičenje u kojem studenti pravnih fakulteta iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske učestvuju u simulacijama suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava. Regionalni Moot Court se održava od 2007. godine, a svoje korene vuče iz tradicije nordijskog Moot Courta koji se održava od 1984. godine. Po prvi put od osnivanja regionalnog takmičenja, Civil Rights Defenders je 2013. godine organizovao Trans-evropski finale, u kojem su se sastali pobednici iz našeg regiona – tim „Henrik Steska“ (Ljubljana, Slovenija) i tim „Schjødt“ (Oslo, Norveška), pobednik nordijskog takmičenja. Trans-evropski finale je održano u zgradi Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (Francuska). Do sada, naš regionalni Moot Court je okupio više od 600 učesnika.

  U ovogodišnjem finalu učestvovaće ukupno 12 timova – dva iz Srbije (Niš i Novi Sad), tri iz Hrvatske (Split, Rijeka i Zagreb), četiri iz Bosne i Hercegovine (Mostar, Sarajevo i Tuzla) i po jedan iz Slovenije (Ljubljana), Crne Gore (Podgorica) i Makedonije (Skopje).

  — Izuzetno nam je zadovoljstvo da ugostimo studentkinje i studente iz regiona, mlade ljude koji će u budućnosti braniti ljudska prava, ali su već sada motivisani da profesionalno napreduju i upoznaju se sa praksama Evropskog suda za ljudska prava – jedne od najprestižnijih evropskih institucija. Moot Court je tim pre važniji ako znamo da je upravo naš region jedna od crnih tačaka Evrope po broju žalbi pred Evropskim sudom za ljudska prava.  Iako ima takmičarski model, Moot Court je pre svega motivisan željom da se stvori mreža regionalnih branilaca ljudskih prava.  Ovo je, verovatno, jedino takmičenje sa kog svi učesnici, a ne samo pobednici, izlaze više motivisani nego što su bili, kaže Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan.

  Završni usmeni turnir biće održan pred većima sudija, kao stručnim žirijem, koji čine sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, te sudije ustavnih, vrhovnih i drugih visokih sudova zemalja regiona, kao i pravni zastupnici vlada država pred Evropskim sudom za ljudska prava.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja