Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Krpeljima „odzvonilo”
  26.04.2014.

  Ove godine zbog uskršnjih praznika i lošijih vremenskih uslova, pomeren je tretman uništavanja krpelja u Subotici i na Paliću za period od 23. do 29.  aprila. Kako su nam objasnili iz Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu, komunalne poslove i zaštitu životne sredine Grada, biće obavljena dva tretmana uništavanja ovih štetočina.

   866_1.jpg

  — Iz gradskog budžeta a shodno važećem Zakonu o komunalnim delatnostima, za dva tretmana uništavanja krpelja od kojih je jedan u toku, ove godine izdvojeno je 311.040 dinara, a površina na kojoj će se krpelji tretirati je 120 hektara na potezu Subotice i Palića — rekao nam je Goran Išpanović — izvršilac za komunalne i ekonomske poslove u Sekretarijatu Grada.

  Uništavanje krpelja obavlja Veterinarski zavod Subotica, a tretman se radi preparatima koji su otrovni i za pčele, te pčelari svoje košnice treba da izmeste 10-ak km od lokacija koje će se tretirati, a u vremenskom intervalu od 48 časova.

  Prema ranije utvrđenom planu, krpelji se uništavaju u Dudovoj šumi sa okolinom oko Pravoslavnog groblja i bazena, u Lenjinovom parku, okolini Spartakovog stadiona i Aleksandrovačke bare, u Parku Ćirila i Metodija, parku kod obdaništa „Šumice”, okolini Majdana, u parku na Prozivci.

  Na Paliću se tretman obavlja u Parku Narodnih heroja, na potezu oko Krvavog jezera, travnatim površinama kod Hotela Prezident i oko Meteorološke stanice, delu oko Jedriličarskog kluba do terena na Muškom štrandu, zelenoj površini u Ulici Kizura Ištvana i u parku oko Letnje pozornice i Velike terase.

  Krpelji će biti tretirani u vremenskom periodu koji je naveden, ali u danima kada vremenski uslovi dozvole, odnosno kada vreme bude suvo, a temperature odgovarajuće. Kako je najavljeno iz lokalne samouprave, u avgustu bi trebalo da se obavi još jedan tretman uništavanja ovih štetočina, ali to još nije sa sigurnošću potvrđeno.

  Podsetimo, prošle godine je obavljeno samo jedno uništavanje krpelja u aprilu mesecu, a za taj tretman tadašnja lokalna vlast izdvojila je iz budžeta 180.000 dinara.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja