Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Revizija Ustava, pre nacrta Statuta Vojvodine!
  27.04.2014.

  Gradski odbor Nove stranke saopštio je da bi pisanju predloga Statuta Vojvodine trebalo bi da prethodi iniciranje revizije Ustava Srbije.

  — Razlozi za to su brojni. Aktuelni Ustav je sporan i sa stanovišta legitimnosti i legalnosti, a ukoliko se ne revidira što pre, posledica toga biće ponovo neusaglašen vojvođanski Statut i sa novim Ustavom. Dodatni problem za nas u Novoj stranci je i što predloženi nacrt Statuta Vojvodine deluje kao da je reč o delu zakonodavstva o lokalnoj samoupravi, navode predstavnici GO Nove Srbije.

  868_1.jpg

  Oni tvrde, da nacrt Statuta ne ide dalje od Zakona o lokalnoj samoupravi, te da je tu ostavljen prostor za dilemu, šta je smisao vojvođanske autonomije, ako je ona svedena na opseg nadležnosti lokalne samouprave.

  — Imajući u vidu da je i stranka koja je podnela zahtev za ocenu ustavnosti pomenutog Statuta (DSS) a koja je bila glavni zagovornik vraćanja Vojvodine u ustavne okvire Srbije, izgubila status parlamentarne stranke, a da je trenutna vladajuća stranka SNS, prihvatila evropske vrednosti oko regionalizacije i poštovanja različitosti, te da je činjenica da nema osobe koja je obavljala značajnu političku funkciju u Srbiji, nakon 2006. godine, koja svojim delovanjem i u javnim nastupima nije jasno pokazala da ne poštuje Ustav, smatramo da je potpuno apsurdna i paradoksalna situacija, da se u Srbiji prvo piše novi Statut Vojvodine, umesto Ustava Srbije, što će stvoriti nove neusaglašenosti između ta dva važna dokumenta, smatraju u GO Nove Srbije.

  Nova stranka smatra da Vojvodina treba da ima “autonomiju do državnosti”, tj. najširi stepen autonomije. —Mogu da budu korisna rešenja iz omnibus zakona o vraćanju dela nadležnosti Vojvodini, koji je u Skupštini Srbije usvojen 2002. godine. Gradski odbor Nove stranke smatra realnim očekivanje, da će do kraja godine biti organizovani vanredni pokrajinski izbori, za koje je Nova stranka spremna, poručuju iz Glavnog odbora te političke partije.

  N. Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja