Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Likovni tehničar - novi obrazovni profil
  29.04.2014.

  Politehnička škola od školske 2014/15. godine otvara novi obrazovni profil - Likovni tehničar.  Ovaj profil upisuje se u okviru novog područja rada - Kultura, umetnost i javno informisanje.  Tako će od sledeće školske godine Politehnička škola obrazovati učenike u četiri područja rada - Geodezija i građevinarstvo, Šumarstvo i obrada drveta, Hemija, nemetali i grafičarstvo i Kultura, umetnost i javno informisanje.

  876_1.jpg

  Likovni tehničar je obrazovni profil koji podrazumeva kreativnost i umetničke sklonosti.  Sadržaj nastavnog programa omogućava sticanje teorijskih i praktičnih znanja i veština iz područja vizuelnih umetnosti, kroz predmete crtanje, slikanje, vajanje, grafika. Učenici se kroz praktične zadatke osposobljavaju kako da svoje ideje, kroz razrade projekta i skice, dovedu do realizacije. Takođe, učenici se upoznaju sa savremenim medijima vizuelnog izražavanja, višemedijskom umetnošću, računarskom grafikom, ali i osnovama tehnologije i konzervacije.

  Prijemni ispit za likovnog tehničara sastoji se iz tri oblasti - crtanja, slikanja i vajanja. Politehnička škola je organizovala probni prijemni ispit 29. marta, na koji se prijavilo 29 učenika subotičkih osnovnih škola. Cilj je bio da se đaci upoznaju sa samim prijemnim ispitom, ali i da od profesora dobiju povratne informacije o svom radu. Kako je reč o upisu u umetničku školu, prijemni ispit održava se ranije, kako bi đaci koji evetualno nisu zadovoljili kriterijume, imali šansu da upišu nešto drugo.

  Po završetku četvorogodišnjeg školovanja likovni tehničari mogu da se zaposle u oblasti kulture i javnog informisanja, ili da nastave školovanje na akademijama likovnih umetnosti, primenjene umetnosti, industrijskog dizajna...

  Za ovaj obrazovni profil planira se upis 30 đaka na srpskom jeziku, a više o ovom profilu učenici i njihovi roditelji mogu da saznaju na manifestaciji Otvorena vrata, koja se održava 17. maja u Politehničkoj školi.

  V. Đ.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja