Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.06.2018. ?etvrtak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Novine u operacijama katarakte
  03.05.2014.

  Tehnološki napredak u oblasti medicine otvorio je brojne mogućnosti, a ovaj pomak naročito je vidljiv u oftalmologiji. Danas postoje različiti načini kako rešiti problem katarakte i ukloniti dioptriju i postići savršen vid bez nošenja naočara i kontaktnih sočiva. Srećom, više ne moramo ići isključivo u velike gradove zbog ovih usluga. Savremena svetska oftalmologija prisutna je i u Subotici. “Perfect Vision” je Centar za mikrohirurgiju oka poliklinike Kuća zdravlja u Subotici.  Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, stručni i iskusni tim lekara, predvođen dr Brankom Ivošević, pruža brojne visokospecijalizovane usluge.

  897_1.jpgOvaj tekst je namenjen upoznavanju naših pacijenta sa novom vrstom usluge koju pruža naša klinika, a to je ugradnja intraokularnih sočiva koji ispravljaju astigmatizam.  Da bismo razumeli o čemu se radi objasnićemo osnovne pojmove vezane za ovu proceduru.

  Astigmatizam predstavlja prelomnu anomaliju oka koja je uslovljena nepravilnom zakrivljenošću rožnjače, tako da je njena zakrivljenost različita u različitim njenim meridijanima. Kao rezultat toga javlja se mutan vid.

  Intraokularna sočiva su veštačka sočiva koja se hirurškim putem ugrađuju u oko najčešće za vreme operacije katarakte. Sočiva postaju sastavni deo oka, ne uklanjaju se, pacijent ih ne oseća i nemaju rok trajanja.

  Katarakta predstavlja zamućenje očnog sočiva, strukture oka koja se nalazi iza irisa (šarenice), i koja uzrokuje maglovit vid koji se u većini slučajeva ne može ispraviti naočarima. Jedini način rešavanja problema katarakte jeste hirurško uklanjanje katarakte i ugradnja veštačkih sočiva u oko - tzv. intraokularnih sočiva.

  Kod ljudi koji imaju astigmatizam i kataraktu moguće je ugraditi veštačko sočivo u oko kojim će se pacijent rešiti problema katarakte i problema astigmatizma koji je prvenstveno vezan za anomaliju rožnjače. Takva sočiva se nazivaju torična intraokularna sočiva.  Ukoliko pacijenti koji imaju astigmatizam ugrade standardna sočiva, po pravilu će dobiti naočare za daljinu i za blizinu, a ukoliko im se ugrade torična intraokularna sočiva, postoji velika verovatnoća da će biti nezavisni od nošenja naočara za daljinu, te će nositi samo naočare za čitanje.

  Pacijenti koji imaju ovakav problem pre hirurške intervencije prolaze veoma precizan i opsežan pregled. Naša klinika poseduje dijagnostičku opremu koja parira najboljim klinikama zapadnih zemalja, što je od velikog značaja kod ugradnje ove vrste sočiva.

  Uz odličnu dijagnostičku opremu i iskusan hirurški tim koji prati svetske preporuke i novine možemo našim pacijentima da ponudimo ovu vrstu usluge, koju ima svega nekoliko klinika u državi.

  Autor teksta:
  dr Ranko Gvozdenović

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja