Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Subotičani na evropskom takmičenju Eurobot
  09.05.2014.

  Pomak u smeru razvitka tehnike na našim prostorima

  Subotička ekipa “Spartak” koja je proistekla iz kluba robotike „Kuća robotike” je uspela da zauzme 2. mesto na Nacionalnom takmičenju. Ekipa je sačinjena od članova koji su đaci Srednje tehničke škole „Ivan Sarić” iz Subotice kao i pomoćnika sa Više tehničke škole i naših sugrađana koji su bili voljni i doprineli radu kluba. Nakon razigravanja u 5 kola, „Spartak” je zauzeo 3. mesto od 16 ekipa i stekao pravo na “Final Four”.

  915_1.jpg

  — U polufinalu smo uspeli da trijumfujemo protiv ekipe sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada koja se zove “Memristor”. U finalu smo igrali uzbudljiva tri meča protiv ekipe Srednje tehničke škole iz Novog Sada, pod imenom “Electropionir”, u kojim smo izgubili sa 2:1. Sa zauzetim 2. mestom, naša ekipa će, pored još dve ekipe, predstavljati našu zemlju na evropskom takmičenju Eurobot 2014. koje će biti održano početkom juna ove godine. Posebnu pažnju bi želeli da usmerimo na đaka 4. razreda, Sinišu Sekulića, iz Srednje tehničke škole „Ivan Sarić”, sa smera Mehatronika, koji je svojim vrednim radom veoma doprineo razvoju našeg robota. Njegov odnos prema poslu koji je obavljao, je bio na zavidnom nivou, te je zaslužno podigao pehar pre nekoliko dana u Novom Sadu, kaže Milan Romić, osnivač, ispred kluba robotike “Kuća robotike”.

  Klub robotike “Kuća robotike” osnovan je 2013. godine i predstavlja jedan mali pomak u smeru razvitka tehnike na prostorima Subotice.

  Jedan od primarnih ciljeva kluba je da se mladi pomere sa ulica i kafića i da svoje slobodno vreme provode razvijajući nešto što može jednog dana biti od nacionalne koristi. — Hteo bih da probudim timski duh, da mladi međusobno prepoznaju vrednosti i da kao jedan tim prebrode sve probleme. Smatram da je uloga svakog pojedinca u ovom projektu od velike važnosti. Ne želim da mladima uzori budu kriminalci, neka to budu naučnici i stvaraoci. Cilj mi je da pružim šansu svim mladim umovima da uđu u svet robotike i da, zajedno sa svetskim trendom, ispratimo tu „poslednju modu“ i dovedemo našoj deci Evropu i svet na noge, da ne moraju oni da odlaze, kaže Romić.

  S.N.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja