Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Svaki treći prvak ima krivu kičmu!
  09.05.2014.

  U susret obeležavanju 10. maja, Međunarodnog dana fizičke aktivnosti

  Lekari upozoravaju da su posledice nedovoljne fizičke aktivnosti u dečijem uzrastu loše držanje i nepravilan razvoj tela, dok psiholozi tvrde da to prouzrokuje niže samopouzdanje i samopoštovanje
  Subotica je grad koji je u Vojvodini mapiran kao jedan od gradova gde se mnogo pažnje poklanja edukaciji javnosti kada je fizička aktivnost u pitanju, no i pored toga, suočavamo se sa „žalosnom” statistikom da svaki treći prvak ima krivu kičmu i loše držanje tela. Naime, podaci sa redovnih sistematskih pregleda kod dece u Subotici potvrđuju da je samo u toku prošle godine svako treće dete na upisu u prvi razred imalo loše telesno držanje, a u srednjoj školi čak svako drugo (45,7%).

  916_1.jpg

  – Deformitete kičme (najčešće skoliozu) u prvom razredu ima oko 15% dece, a do kraja srednjoškolskog obrazovanja svako četvrto dete (25%). Deformitete stopala ima svako treće dete na upisu u prvi razred i svaki peti srednjoškolac. Trend porasta gojaznosti kod dece školskog uzrasta, posebno dece od I do IV razreda osnovne škole, je uočen na nacionalnom nivou.  Ovo su podaci kojima raspolažemo na osnovu uzorka sa sistematskih pregleda, a oni su više nego poražavajući - kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnik Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

  Dodaje da je zato od ključnog značaja da se kako po tribinama u školama tako i edukacijom na roditelje ali i celokupnu javnost u našem gradu još više treba ukazivati da je fizička aktivnost izuzetno važna, ma kakva ona bila.

  – Treba da smo svesni da fizička aktivnost jeste svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije, odnosno sagorevanja kalorija. Brzo hodanje, penjanje uz stepenice, šetnja, usisavanje, pranje prozora, vožnja bicikla, plivanje, trčanje, košarka, fudbal i slično, sve ovo je fizička aktivnost i sve to može da nam koristi u našem zdravlju.  Posebno je važna kod mlađe populacije odnosno dece koja polaze u školu, jer upravo redovna fizička aktivnost može da deluje kao prevencija u deformitetima kičme, stopala i drugim - naglašava dr Kosić Bibić.

  Pola sata kretanja - zakon!

  Poznato je da sve više vremena a što su i najnovije studije dokazale provodimo pored računara, dok se stariji ljudi sve manje kreću što zbog nemarnosti što zbog raznih bolesti. Ipak, lekari su veoma jednostavni u „receptu za zdravlje” u kojem navode da su dobro zdravlje odraslima dovoljni najmanje 30 minuta svakodnevne fizičke aktivnosti, a deci najmanje 60 minuta.  Istraživanja u Srbiji pokazuju da i odrasli (59%) i deca (73%) najradije slobodno vreme provode uz TV. Tek četvrtina odraslih vežba tri puta nedeljno, a tek petina mladih se bavi nekim sportom.  Sličnu statistiku ima i naš grad, a posebno je zabrinjavajuća ovakva situacija kada znamo da je Subotica grad starih. Kretanje i fizička aktivnost koja je kod njih posebno izražena u negativnom trendu ponekada dovede čak i do smrtnosti.

  – Redovna, umerena i prilagođena fizička aktivnost kod odraslih prevencija je za rizike od povišenog krvnog pritiska, koronarne srčane bolesti, moždanog udara, dijabetesa, raka dojke i debelog creva, depresije i padova. Fizička aktivnost unapređuje ukupno zdravlje i jača kosti. Ključni je faktor potrošnje energije, odnosno energetskog balansa, i kontrole telesne težine.  Koliko god se činilo teškim, potrebno je da i stariji sugrađani imaju naviku da svakoga dana imaju bar neku pa makar i kraću fizičku aktivnost. Kretanje je najbolja prevencija za mnoge bolesti koje ponekada završe čak i smrtnih ishodom a mogle su biti sprečene - ističe naša sagovornica.  

  Brojna istraživanja su, tvrdi dr Kosić Bibić, pokazala još neke pozitivne efekte svakodnevne fizičke aktivnosti u kontroli nivoa masnoća u krvi i stvaranju naslaga na zidovima krvnih sudova (ateroskleroza), ali i smanjenju stresa i nervoze. Ona unapređuje rast i razvoj dece i mladih, povećava samopouzdanje, samopoštovanje, osećaj ispunjenosti i zadovoljstva.

  Pešačenje „leči”

  I dok se i Subotica sprema da raznim aktivnostima obeleži 12. maj, Međunarodni dan fizičke aktivnosti, čini se da je ipak najvažnije da se „kretanje” počne odvijati u našim glavama, odnosno da svako od nas shvati da je fizička aktivnost pola zdravlja.  Zato nije potrebna velika nauka niti filozofija, a lekari su tu samo da nas opomenu na neodgovorno ponašanje.  I pored činjenice koja je naravno veoma „žalosna” da bi nam gotovo svaki drugi roditelj mogao reći da u našem gradu ne postoji besplatan sport, ono što možemo da učinimo za svoje dete je da utičemo na njegovu svest da je ići peške ili voziti bicikl veoma zdravo. I ne samo to, budimo uzor svom detetu i učinimo isto. I već smo na „pola zdravlja”.


  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja