Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Za Hitnu, praznici bili - „mirni”
  10.05.2014.

  Iako su prvomajski praznici već po tradiciji unazad nekoliko godina pored svečanog obeležavanja tradicionalno donosili i probleme kada je u pitanju preterivanje sa hranom i alkoholom, ovogodišnji su “ispali” iz klišea, pa su tako, a sudeći po zvaničnim podacima lekarskih službi, “upisani” kao “mirni”. Da li su vremenski uslovi ili ekonomska kriza doprineli da se ove godine manje jede i pije ne znamo, ali lekari tvrde da su imali uobičajen broj intervencija tokom praznika, za razliku od prošlih godina.

   930_1.jpg  U Hitnoj službi Doma zdravlja tako tvrde da tokom praznika nije bilo povećanog broja poziva.  Broj lekarskih intervencija u gradu i u vangradskim naseljima Bajmok i Čantavir tokom 24 sata u proseku je iznosio 40, što se ne smatra velikim brojem za tih nekoliko dana.

  – Ekipe koje su dežurale na Paliću imale su 2 intervencije, jedan pacijent je imao visok krvni pritisak, a drugi je reanimiran i odnešen u Opštu bolnicu Subotica. Pacijenti su se inače, najčešće javljali zbog visokog krvnog pritiska i kardioloških tegoba, što je bilo povezano i sa naglim promenama vremenskih prilika - kaže dr Mihaela Budimski, piar Doma zdravlja i lekar u Hitnoj pomoći.

  U ambulanti u gradu u stanici Hitne pomoći za dane praznika takođe nije bilo gužve, a pregledano je 350 sugrađana. Gušenje, visok krvni pritisak, stomačne tegobe, infekcije gornjih i donjih disajnih puteva praćenih povišenom telesnom temperaturom bile su najčešće tegobe zbog kojih su pacijenti dolazili u ambulantu. Javljali su se i mlađi sugrađani zbog povreda nastalih nepažnjom usled alkoholisanosti, a 10 pacijenata se za pomoć obratilo zbog uboda krpelja.

  Dva pacijenta transportovana su na Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremsku Kamenicu zbog akutnog infarkta srca, iz kućnih uslova. Ekipe Hitne pomoći intervenisale su i tri puta u saobraćajnim nezgodama u kojima je lakše povređeno troje ljudi.

  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja