Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 18.06.2018. Ponedeljak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Zdravstvo
  Nova ideja starog belog mantila
  09.05.2014.

  Posle skoro dve decenije, Subotica dobila Društvo za borbu protiv raka

  Trebalo je da prođe gotovo 20 godina, da Subotica ponovo dobije Društvo za borbu protiv raka

  U Velikoj većnici Gradske kuće, u sredu, 7.maja, održana je osnivačka Skupština Društva za borbu protiv raka. Ovo Društvo nekada je postojalo u vreme kada je načelnik onkologije u tadašnjem Zdravstvenom centru a sadašnjoj Bolnici, bila dr Marija Taracki ali je sa njenim odlaskom u Mađarsku i početkom ratnih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije, praktično prestalo i funkcionisanje Društva. Od tada do danas, prošlo je gotovo 20-tak godina a nikada se više nije pojavila slična inicijativa, odnosno želja da naš Grad ima jedno ovakvo Društvo. A ono je i više nego potrebno.

  932_1.jpg 

  – Epidemiološke razmere karcinoma pre svega na lokalizacijama koje su preventabilne poput kolorektalne regije (debelo crevo), grlića materice i dojke prosto su nametnule potrebu za osnivanjem nekog Udruženja, u ovom slučaju našeg Društva koje će zdravstvenim radnicima dati podršku i omogućiti bolju prodornost u političke i sve ostale organizacione strukture u društvu, koje su u mogućnosti da pruže podršku kako u organizacionom tako i u materijalnom smislu. Cilj je da se prevencija, odnosno rano otkrivanje raka što bolje odvija pogotovo kada smo svesni nedostatka kadra u zdravstvenim ustanovama i sve manje materijalnih sredstava za odvijanje preventivnih aktivnosti naročito u Domovima zdravlja - rekla je za naš list Prim Dr Master sci med Ljiljana Miljački, specijalista opšte medicine, diplomirani zdravstveni menadžer i jedan od glavnih inicijatora osnivanja Društva.

  932_2.jpg

  Društvo za borbu protiv raka u sastavu ima predstavnike tri ključne zdravstvene ustanove u gradu, Doma zdravlja, Bolnice i Zavoda za javno zdravlje, i funkcionisaće u toj sprezi. Rad Društva odvijaće se kroz Komisiju za karcinom debelog creva, Komisiju za borbu protiv pušenja, Komisiju za promociju zdravlja, Komisiju za prevenciju raka i Komisiju za podršku obolelima od raka, koju će predvoditi naša mlada Subotičanka, koja je inače uspešno lečena od karcinoma dojke a voljna je da svoja iskustva prenese na druge. Uskoro se očekuje i formiranje komisije za karcinom grlića materice i komisije za karcinom dojke. Društvo trenutno ne raspolaže nikakvim izvorom materijalnih sredstava jer je tek u osnivanju, ali postoje najave finansijske podrške Saveza društava za borbu protiv raka Vojvodine, a ista se očekuje i od lokalne samouprave.

  – Nadamo se da će u budućnosti Grad, Pokrajina i Republika prepoznati značaj rada jednog ovakvog Društva i u materijalnom smislu pomoći njegovo funkcionisanje, kao što se nadamo i da će se ostali zdravstveni radnici i svi koji svojom strukom mogu da pomognu na bilo koji način uključiti u naš rad. Što je Društvo brojnije, više će se širiti mrežna aktivnost i rezultati za naše građane biće brži i bolji u pružanju zdravstvene zaštite - ističe dr Miljački. Apelujemo na sve naše kolege i saradnike, kao i na naše sugrađane da se učlane u Društvo, jer masovnost omogućava bolju prohodnost ka pomenutim strukturama u društvu i lakše ostvarivanje naših ciljeva.

  Društvo za borbu protiv raka još uvek nema rešenje za prostor gde će biti smešteno, upućen je zahtev za pomoć lokalnoj samoupravi, a ideja je da sedište bude tamo gde je sedište većine Udruženja koje se bave sličnom tematikom. Društvo za borbu protiv raka nije prvo i jedino udruženje građana obolelih ili lečenih od nekih bolesti. U našem gradu, navodi dr Miljački veoma lepo funkcioniše Udruženje obolelih od dijabetesa, Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata, Udruženje obolelih od multiple skleroze i sličnim, tako da će u tom pravcu i ići buduća saradnja u radu i Društva za borbu protiv raka, jer se sa udruženjima poput ovih žele razmeniti iskustva i osmišljavati timski rad.

  Subotica i dalje bez Nacionalnog skrininga za rak debelog creva

  Osnovna ideja Društva za borbu protiv raka jeste prevencija i rano otkrivanje karcinoma, a to se naročito odnosi na tri karcinoma za koja se trenutno odvijaju i nacionalni skrininzi.  Od toga se u našem gradu odvijaju jedan skrining na karcinom dojke, a u najavi je početak organizovanog skrininga na rak grlića materice, dok za debelo crevo to još uvek nije slučaj niti se bliže rešenje za ovaj problem nazire.

  – Postoje organizovani skrining za karcinom debelog creva u Malom Iđošu i Bačkoj Topoli, ali Subotica to i dalje nažalost ne radi i to samo iz razloga što dva gastroenterologa koji funkcionišu u subotičkoj Bolnici a koji su jedini osposobljeni za rad na skriningu, nisu u mogućnosti da kolonoskopijama opsluže kompletnu populaciju Subotice, Bačku Topolu i Malog Iđoša. Dakle, kadrovski problemi Bolnice bili su ključni što Dom zdravlja Subotice nije na nacionalnom nivou dobio mogućnost da organizuje skrining raka debelog creva. Međutim s obzirom da u tom skriningu već imamo veliko iskustvo, ipak godinama radimo na obezbeđivanju sredstava za nabavku testova za taj vid skrininga u samom Domu zdravlja iz sopstvenih sredstava. Ovom problematikom takođe ćemo se posebno pozabaviti u radu našeg Društva koliko je to u našoj moći - ističe dr Miljački.

  Poseban oblik rada Društva biće i zdravstveno prosvećivanje stanovništva i o drugim oblicima karcinoma, jer postoje i takvi oblici koji su u enormnom porastu a pri tome ne postoji mogućnost organizovanog skrininga kao za prethodno tri pomenuta karcinoma. Tu se pre svega misli na karcinom pluća koji je u u porastu kod oba pola, kao i na karcinom prostate koji je kod muškaraca u znatnom porastu kako u svetu tako i kod nas.

  Severnobački okrug inače u odnosu na Srbiju ne prednjači u celini u pogledu karcinoma dojke i grlića materice i drugih lokalizacija.  Blagi porast broja obolelih beleži se kod kolorektalnog karcinoma odnosno raka debelog creva, što se dovodi u vezu za sada uglavnom teoretski sa načinom ishrane. Ovakve rezultate pokazala su istraživanja rađena i u našem i Severnobanatskom okrugu, početkom 2000- tih godina pa nadalje, i samo u tom smislu možemo reći da naš Okrug nosi neku specifičnost. Inače, incidenca, odnosno učestalost novootkrivenih slučajeva karcinoma u našem okrugu otprilike je ujednačena u odnosu na ostale gradove Srbije i razvijenog dela Evrope uopšte, navodi naša sagovornica.

  Nakon osnivačke Skupštine Društva za borbu protiv raka, u Velikoj većnici Gradske kuće održano je i stručno predavanje na temu karcinoma različitih lokalizacija, grlića materice i debelog creva. Sama inicijativa za formiranjem ovog Društva potekla je od Saveza društava za borbu protiv raka Vojvodine, čije je sedište u Novom Sadu, jer je Subotica jedan od retkih gradova koji nemaju Društvo za borbu protiv raka oformljeno na nivou Grada.

  Bez preciznih podataka u jedinstvenom Registru za rak

  Nažalost, u Srbiji iako se o tome mnogo polemisalo i ukazivalo na potrebu, i dalje nema precizne evidencije o broju novoobolelih od raka niti o broju ukupno obolelih na godišnjem nivou.  Ovaj problem mogao bi biti rešen kada bi se konačno oformio precizan jedinstveni Registar za rak. Evidencija o malignim bolestima u našoj zemlji generalno se loše vodi, pa kada na kraju godine i stignu podaci iz Instituta za javno zdravlje “Batut” iz Beograda, oni često nisu validni, odnosno realne brojke daleko su veće od onih koji stoje na papiru kao zvanična statistika.


  A. Šiška

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja