Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 21.08.2018. Utorak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Lazanski: Srbija mora da brani svoje interese
  13.05.2014.

  Miroslav Lazanski, novinar i vojnopolitički komentator govorio na tribini „Novi hladni rat”, u Gradskoj kući

  Udruženje srpsko-rusko-belorusko bratstvo „Sveti knez Vladimir“ organizovalo je tribinu u Gradskoj kući, na kojoj je o aktuelnoj političkoj situaciji vezanoj za novija događanja u Ukrajini govorio vojnopolitički komentator i novinar Miroslav Lazanski.  Tribina naslovljena „Novi hladni rat” napunila je Veliku salu Gradske kuće zainteresovanim Subotičanima, a obzirom da je tribina bila i humanitarnog karaktera, ispunjena su i očekivanja organizatora, da se dobrovoljnim prilozima sakupi deo sredstva za lečenje u Italiji naše sugrađanke Biljane Stojković.

  934_1.jpg 

  Moderator tribine bio je novinar i reditelj, Subotičanin Boris Malagurski, a prezviter SPC u Subotici Dragan Stokin, koji je i član Udruženja „ Sveti knez Vladimir” otvorio je tribinu rečima, da je ideja da Lazanski govori o gorućoj temi hladnog rata imala dvostruki motiv, humanitarni, ali i saznajni, „jer nažalost ljudi imaju velikih strepnji oko ratnih događanja, pa ih zanimaju i tačne informacije o takvim političkim događanjima, od sagovornika koji su bili na mestu događaja”.

  Pre izlaganja o dramatičnim događanjima, istakao je da je impresioniran dvoranom Velike sale u Gradskoj kući i da se oseća kao da je u Domu lordova u Londonu.

  Lazanski je pojasnio da razumevanje današnjih događaja u Ukrajini vraća priču u vreme Gorbačova u Sovjetskom Savezu, kada je u predvečerje ujedinjenja Nemačke obećavano, da NATO nikada neće „preći” na teritorije zemalja Varšavskog ugovora i podsetio, da to obećanje nije ostvareno.

  — Dramatični događaji u Ukrajini rezultat su pogrešne politike koja je Ukrajinu stavila pred izbor, da li da bude u EU, ili naslonjena na Rusiju.  Pitanje Ukrajine je dakle, kao borba u ringu, ali nažalost ni političari ni novinari na Zapadu ne govore više o tome. Takvog zabijanja glave u pesak nije bilo ni pred Drugi svetski rat, 1938. ili ‘39 godine, niti se potencira pitanje zašto se postavljaju baze oko Rusije. Očigledno je u pitanju opkoljavanje Rusije, jer surova zbilja je da neprijatelja cenite po njegovim kapacitetima, a mnogi na Zapadu žele videti konfederaciju Rusije na tri dela, rekao je Lazanski.

  Kao vojni analitičar, on je podsetio i da je Rusija u vreme Gorbačova bila savitljiva u odnosu na Zapad, a da je u vreme Jeljcina, kada je raspolagala sa enormnim količinama poluga zlata, vladala i enormna korupcija, pa je uz vreme dolaska Putina na vlast pomenuo i činjenicu da je Putin bio svestan da je Rusija ranjiva više spolja, nego iznutra, što je i potvrđeno novijim događanjima.

  – Da Ukrajinu nije trebalo stavljati pred izbor, nije samo moja teza, nego i teza nemačkog ministra spoljnih poslova. Takođe, i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton, prethodne sedmice u Beogradu je izjavila da ni Srbiju ne bi trebalo gurati da se opredeljuje između EU i Rusije. Stvar je jasna, u Kijevu je došlo do državnog udara, jer predsednik Janukovič, kakav god bio, nije smenjen legalno, nego državnim udarom. To je onda iniciralo i sve što se dalje događalo. Potvrdilo se još jednom da nažalost, mi živimo u svetu sile, a ne međunarodnog prava. A, kada se jednom pusti duh iz boce, a pušten je u slučaju Jugoslavije, kad je u pitanju Kosovo, tada nema posle naknadnog pozivanja na međunarodno pravo. Međunarodno pravo postoji ili ne postoji, ali ne možete ga konzumirati u delovima, istakao je Lazanski.

  Tokom jednoiposatnog izlaganja o geopolitičkim krizama i međusobnim uzročno posledičnim odnosima u državama koje su zahvaćene takvim krizama i hladnim ratovima, o krađama bogatstva narodima, o „demokratiji od koje imamo samo lopove i ništa drugo”, Lazanski je uputio poruku da će najverovatnije biti potrebno „ uraditi neophodan baj-pas da bi se izašlo iz ukrajinske krize”.

  — Teško je reći kakva je izlazna strategija. Interesi su ogromni posebno u energetici, ali se može dogoditi da dok se nađe mogućnost za pobednički izlaz, možda usput neka zemlja i plati cenu ukrajinske krize.  Stoga je jasna i pouka, da Srbija treba da zauzme poziciju kakvu je nekad Titova Jugoslavija imala, znači ni levo ni desno, nego da gleda svoje interese, ocenio je Lazanski.

  Lazanski je pored ostalog, istakao i lični stav, da bi novu vlast trebalo pustiti bar sto dana, da pokaže da li je dovoljno mudra da zauzme poziciju, koja je u skladu sa interesima Srbije.

  N.Harminc

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja