Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Nemaju novca za odlazak na Evropsko prvenstvo
  15.05.2014.

  Uspeh subotičkih robotičara ostaje bez adekvatnog vrednovanja?

  Postoji realna opasnost da ipak ne odemo u Nemačku, jer nismo sigurni da li ćemo moći da obezbedimo potrebna sredstva. Treba nam 50 evra po osobi za smeštaj i hranu i još dodatno za prevoz.  Mnogi od nas ne rade, a imamo u ekipi i srednjoškolca - kaže Milan Romić

  942_1.jpg

  Osvajanjem drugog mesta na državnom takmičenju, sedmorica mladih subotičkih robotičara stekli su pravo da nastupe na Evropskom prvenstvu „Eurobot 2014“, koje će se u junu održati u nemačkom Drezdenu, ali je njihovo putovanje na kontinentalnu smotru najboljih iz njihove struke pod velikim znakom pitanja, jer i dalje nisu obezbedili sredstva za odlazak u Nemačku.  Ukoliko bi propustili da se pojave na takmičenju na kome, osim ekipa iz gotovo svih evropskih zemalja, učestvuju i gosti iz Meksika, Tajvana, Tajlanda i Tunisa, jasno je da bi mladi subotički genijalci propustili veliku priliku da pokažu da po znanju i spretnosti ne zaostaju za svojim kolegama iz razvijenijih zemalja, iako su oni raspolagali mnogo skromnijom opremom i drugim sredstvima.

  – Postoji realna opasnost da ipak ne odemo u Nemačku, jer nismo sigurni da li ćemo moći da obezbedimo potrebna sredstva.  Treba nam 50 evra po osobi za smeštaj i hranu i još dodatno za prevoz. Mnogi od nas ne rade, a imamo u ekipi i srednjoškolca, pa je jasno da bi to u ovom trenutku bio preveliki izdatak – kaže Milan Romić, jedan od članova tima.

  Iako robotika nije toliko popularna kod nas, u većini evropskih zemalja postoje i nacionalna prvenstva, koja traju tokom cele godine i pobuđuju veliku pažnju, jer je reč o uzbudljivim mečevima.  Utakmica se sastoji od duela dva ručno pravljena robota, opremljena senzorima, koji na specijalnom stolu moraju da obavljaju različite zadatke. Ove godine, na „Eurobotu 2014“ tema je praistorijski robot, odnosno „prehistorobot“.

  – Ideja je da se pokaže kako bi roboti mogli da pomognu pračoveku u njegovim svakodnevnim aktivnostima, poput sakupljanja ogreva, lova na mamute ili branju plodova, kada bi se vratili u prošlost. Oni se samostalno kreću po specijalno opremljenom stolu i pomoću instaliranih senzora prepoznaju ono što im treba i to skupljaju i nose u „pećinu“.  Kada naiđu na mamuta, senzori aktiviraju ispaljivanje strelica ka njima, kada dođu do drveta sa šljivama, onda ih oni beru pomoću specijalnih hvataljki, ali na svakom drvetu postoji i „trula“ šljiva, koja donosi negativne poene, pa se mora obratiti pažnja i na to. Sve to paralelno rade dva robota i pobednik je onaj koji sakupi više poena – objašnjava principe takmičenja u robotici Petar Francišković.

  Dok senzori kojima su opremljeni roboti kolega iz razvijenijih zemlja koštaju i do 200 evra po komadu, Subotičani moraju da se zadovolje senzorima desetak puta jeftinijim.

  – Ne žalimo se, jer mislimo da smo konkurentni i sa ovakvim senzorima, ali je problem što su oni osetljiviji na uticaje sa strane, pa nam recimo problem može izazvati i blic sa fotoaparata nekog od navijača, koji nam može zaustaviti robota usred utakmice.  To se našim kolegama iz drugih zemalja ne može desiti – rekao je Milan Romić.

  Inače, mala popularnost robotike, kada je konkretno Subotica u pitanju, verovatno je posledica činjenice da su Milan Romić i njegove kolege, od kada su se „smestili“ u prostorije u podrumu Srednje tehničke škole, isključivo teoretskim metodama nastojali da privuku zainteresovane đake. Međutim, sada imaju i robota i sto na kome on izvršava zadatke, pa se očekuje da znatno više đaka pokaže svoje interesovanje za robotiku. Jedan od onih koji se i pored svega „inficirao“ je Siniša Sekulić, učenik četvrtog razreda Srednje tehničke škole, koji je svojim radom u velikoj meri doprineo uspehu subotičkih robotičara.

  D. Šolaja

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja