Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 22.06.2018. Petak
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Obrazovanje
  Štrajk upozorenja - van snage
  27.05.2014.

  Zbog vanrednog stanja u Srbiji, Odbor Sindikata obrazovanja stavio

  Odbor Sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi, na osnovu Odluke četiri reprezentativna sindikata, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS “Nezavisnost” i Sindikata radnika u prosveti Srbije, usvojene 16. maja, zbog proglašenog vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, deleći sudbinu stanovništva pogođenog elementarnom nepogodom, stavio je van snage Odluku o štrajku upozorenja, zakazanom za 19. maj.

   991_1.jpg

  – Smatramo da u ovom momentu štrajk ne može da bude prioritet, a stav je svih reprezentativnih sindikata, da su trenutno naši sindikalni problemi zanemarivi u odnosu na one koji su zadesili naš narod i Srbiju, istakla je na pres konferenciji Zorica Karanović, predsednica Odbora sindikata zaposlenih u obrazovanju.

  Ona je obrazlažući odluku četiri najveća sindikata u obrazovanju navela i da je istina, da u prosveti ima jako puno problema i da se u sedam tačaka može sažeti ono što je zaista za rešavanje.

  – Ovo je prvi put da se suočavamo sa najavom o smanjivanju plata u obrazovanju, čime će još jedna grupacija zaposlenih doći na minimalnu zaradu, a najtragičnija je činjenica, da se urušavanjem prosvete urušava i jedan od osnovnih stubova društva.  Naš stav jeste, da pregovaramo i dogovaramo se sa Vladom o svim problemima vezanim za zaposlene u obrazovanju, ali i da sada Vlada ima prečih i prioritetnijih zadataka za rešavanje elementarne nepogode, te smo se solidarisali sa tim problemima, stavljajući Odluku o štrajku upozorenja van snage, saopštila je Zorica Karanović.

  Predsednica Odbora sindikata zaposlenih u obrazovanju, nauci i kulturi u Subotici navela je da su četiri sindikata obrazovanja ministru obrazovanja Srbije uputili sedam pitanja, koja sadrže sve ključne probleme zaposlenih u obrazovanju.

  – Pitanja su, da li će do početka nove školske godine biti donete izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja, zatim da li će se u ovoj godini doneti Zakon o prosvetnoj inspekciji, hoće li biti formirana lista B za rešavanje viška zaposlenih i otkloniti nelogičnosti u Uredbi o zapošljavanju u javnom sektoru, kakve mere će biti preduzete prema direktorima škola koji i dalje uvode nove ljude u sistem, a ne preuzimaju zaposlene koji su tehnološki viškovi, zatim kakve su namere ministra u vezi sa reformom obrazovnog sistema, da li i za kada se planira uređenje mreže škola u Srbiji kao i kakav je stav ministra oko pedagoškog nadzora, vrednovanja rada škola i sve obimnije administracije za nastavnike, objašnjava Zorica Karanović.

  Na postavljeno pitanje, kakva je saradnja Sindikata obrazovanja u Subotici sa predstavnicima Gradskog veća za društvene delatnosti Grada, rečeno je da je do sada ta saradnja bila korektna, te da su sva pitanja iz oblasti obrazovanja vezana za nadležnost lokalne samouprave do sada rešavana uspešno, dok sa novoimenovanim članovima Gradskog veća za tu oblast, saradnja još nije uspostavljena.

  N.H.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja