Naslovna stranaDetoxLand Pionir - Medeno Srce
Danas je 19.08.2018. Nedelja
NAJČITANIJE
   
  NAJNOVIJI BROJ
   
  Godina I, Broj 16
    16. jun 2017.


   
  2_4.jpg
   

   

   

   
   
   
   
  Politika
  Jezičke patrole urušavaju multikulturalnost?!
  29.05.2014.

  Gradski odbor Nove stranke

  Gradski odbor Nove Stranke smatra da je inicijativa DSS-a o uvođenju “jezičkih patrola” protivna zakonima Srbije i principima demokratije. Ova inicijativa, kako smatra Nova, raspiruje nacionalizam i urušava atmosferu multikulturalnosti i negovanja različitih tradicija u Srbiji, posebno u Vojvodini.

  998_1.jpgNova stranka podseća, da dosadašnji Statut AP Vojvodine utvrđuje da su u organima i organizacijama AP Vojvodine u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma, u skladu sa zakonom i pokrajinskom skupštinskom odlukom.

  – Ocenjujemo da je inicijativa DSS-a štetna za odnose nacionalnih manjina u Vojvodini i da može da izazove ozbiljno nezadovoljstvo kod građana koji imaju pravo da se služe svojim maternjim jezikom.  Oni koji ne govore jezik sredine u kojoj žive, sami sebe getoiziraju i smanjuju sopstvene životne šanse i mogućnosti. DSS skreće pažnju, da se osim mađarskog nauči još jedan svetski jezik, srpski. Doduše, mere su im blage, pa stoga, predvidivo, neće doneti rezultate, ocenjuju pored ostalog iz Gradskog odbora Nove stranke, uz tvrdnju da je bila nepotrebna inicijativa za uspostavljanje “jezičke patrole” koje je najavio Nacionalni savet Mađara, a koje će, kako navodi u saopštenju Nova stranka, obilaziti mesta po Vojvodini i utvrđivati da li se poštuje višejezičnost u nazivu zvaničnih institucija.

   

  N.H.

  Cenovnik Subotičkih Novina

  Apoteka Subotica

  4_22.jpg

  Kuća zdravlja

  4_20.jpg

  Zoo Palić

  NorDent

  Suboticagas

  Vojput

  Dom zdravlja