Slobodan
07-08-2019
0

U petak ste spustili zavesu na 26. Festival evropskog filma na Paliću, koji je ocenjen kao izuzetno uspešan. Kako je to vama izgledalo, iz ugla organizatora festivala?

Vidite, iz ugla organizatora uvek je teško doneti ocenu koliko je festival bio uspešan, jer smo svesni svih izazova koje organizacija nosi, nekih nepredviđenih i predviđenih stvari koje se dešavaju i koje u hodu morate da rešite. Sve u svemu, organizacija ovakvog obimnog događaja je vrlo kompleksan posao, ali mislim da zaista svi mi iz organizacionog tima zajedno sa publikom koja je posetila festival u ovh sedam dana, možemo biti zadovoljni, jer je ovo sigurno najbolje do sada festivalsko izdanje. Ovu tvrdnju mogu da argumentujem iz tri ugla. Programski deo festivala je bio najbogatiji do sada, sa izuzetno kvalitetnim filmovima i sa raznim sadržajima, takođe imali smo do sada najveći broj edukativnih aktivnosti sa dosta prijavljenih polaznika na iste, takođe u velikom broju smo okupili renomirane profesore filma, poznate reditelje i glumce, tako da za programski deo mogu dati vrlo visoku ocenu i stoga smatram da je ovogodišnji festival bio najuspešniji do sada. Drugi argument odnosi se na broj publike i na njihovu pozitivnu reakciju na sam festival. Imali smo najveću posetu do sada, zaista prelepo je bilo videti prepunu Letnju pozornicu, prelepo je videti da se za vaš festival traži karta više i da publika uživa i gleda dva filma u jednoj festivalskoj noći. Posebno moram izdvojiti šesto festivalsko veče, kada je publika nakon svetske premijere domaćeg filma „Ajvar“, ostala do dva sata iza ponoći da isprati nemački film koji je trajao preko 3 sata, i to samo govori o posvećenosti publike i o činjenici da visoko cene evropski film, film kao umetnost ali i da cene naš festival. Treća stvar koja je meni izuzetno bitna jeste da su gosti festivala izrazili svoje zadovoljstvo organizacijom, festivalom, ambijentom i gostoprimstvom, iako smo imali određene nedodastke ugostiteljskog tipa, na koje mi kao organizatori nismo mogli da utičemo. 

Iz svega ovoga zaključujem da ste posebno ponosni na povratak publike na Letnju pozornicu i da je za vas to najjači utisak sa upravo završenog festivala. Da li je to glavni utisak ili ste imali neki drugi koji bi ste izdvojili?

Možemo reći da je najjači utisak povratak publike. Mi smo prethodnih godina zaista imali impresivni broj gledalaca za evropski film i posebno u ovo doba godine kada je sezona godišnjih odmora, i to u Subotici, koja ruku na srce nije baš toliko veliki grad, da može da obezbedi dovoljan broj ljudi. Međutim zaista je ove godine bilo prelepo videti da je tokom tri festivalsk večeri, Letnja pozornica bila prepuna, a da smo u ostale četiri festivalske večeri, takođe imali lepu posetu. Ljudi su prepoznali jačinu programa, kao i kvalitet filmova koji su se našli u glavnom takmičarskom programu, ali takođe smo i na ostalim projekcijama imali lep odziv publike. U budućnosti moramo raditi da ostali programi beleže još više publike, jer filmovi koje prikazujemo u okviru tih programa, nisu ništa manje kvalitetni od glavnog takmičarskog programa. Publika nas je zaista oduševila ove godine i moram istaći da mi imamo jedan kontinuitet dolaska ljubitelja filma na ovaj festival kroz sve ove godine, stoga bih svakako pohvalio publiku što dolazi u velikom broju i oni su najvažniji deo ovog festivala. Nama pričinjavaju najveće zadovoljstvo jer svojim dolaskom brane čast Subotice, grada koji se oslanja na kulturu i umetnost. Želimo da i ubuduće kroz kvalitetne programe, održimo kontinuitet dolaska publike na našu manifestaciju, jer ponavljam, bez njih nema festivala.

Spomenuli ste da postoje situacije na koje vi kao organizator ne možete da utičete, ali šta po vama možete da učiniti da već naredne godine imate kvalitetniji festival?

Mi možemo popraviti sve ono što je u sklopu naših mogućnosti odnosno naših ovlašćenja. To nažalost ne utiče na infrastrukturne stvari, a posebno na palićko ugostiteljstvo.Ne želim da zvučim kao veliki kritičar, ali da bi Palić pokazao svoj pun sjaj i svoj kapacitet, da odgovori na dolazak veliki broj gostiju, neophodno je značajno poboljšanje ugostiteljske usluge na obali jezera. Dakle ugostiteljski deo nije bio na neophodnom nivou prethodnih godina i naravno, mi bi voleli da se tu ostvari značaj napredak na zadovoljstvo svih. To se mora uraditi poesbno jer nam dolaze značajna imena, koja Palić vide prvi put u životu i mi želimo da sa njega odu samo sa maksimalno pozitivnim utiscima i da nas kroz te utiske predstave Evropi i svetu kao mesto koje treba posetiti. Druga stvar koju bih istakao jeste infrastruktura. Zaista je dosta toga urađeno zahvaljujući lokalnoj samoupravi i preduzeću Park Palić, napredak je vidljiv u odnosu na prethodne godine, za sada ide u dobrom pravcu i tu je veoma bitan kontinutet, da se ulaganja nastave u lokacije koje su bitne za održavanje festivala. Tu pre svega mislim na završetak Velike terase, gde bi mogli da imamo jednu bioskopsku salu koju bi koristili u vreme festivala za različite aktivnosti. Tako bi Palić zaokružio festivalsku celinu, i na jednom mestu bi imali većinu festivalskog programa, a za Suboticu bi vezivali reprizni deo programa. Otvoreni univerzitet je u protekle tri decenije bio glavni pokretač i neko ko je uvek insistirao i sam ulagao, usput motivišujući druge da ulažu i razvijaju infrastrukturu na Paliću vezanu za film odnosno prikazivačku delatnost, i mislim da smo u tome i uspeli. Danas imamo Letnju pozornicu u novom ruhu, spašenu od propadanja, na kojoj se preko leta odvijaju brojni zanimljivi programi u organizaciji Park Palića, takođe smo uspeli da obnovimo naš bioskop, a i Abazija je zasijala novim sjajem. Dakle, uspeli smo sve ove lokacije da zajedno renoviramo i stavimo ih u službu filma, stoga moramo istaći važnost infrastrukture za pravljenje i razvijanje ne samo festivala Evropskog filma, već i za organizaciju drugih događaja koji trebaju da obeleže kulturnu ponudu Palića. Kulturni turizam danas ima ogroman značaj u svetu i ogromnu šansu za razvoj kod nas, i mi ako imamo dobar preduslov kao što je 26 godina evropskog filma na Paliću, kada imamo atraktivnu lokaciju, u tom slučaju na nama svima je da se udružimo, da više radimo i da tu šansu iskoristimo za dobro svih nas.

Promocija festivala u eri društvenih mreža i influensera je izuzetno važna. Koliko se radi na tom polju?

Ove godine započeli smo promociju našeg festivala u sklopu promocije Subotica i Palića kao turističke regije u saradnji sa Turističkom organizacijom grada i sa Park Palićom, i mislim da je to lepa i plodonosna saradnja, koja će nam već naredne godine obezbediti veći broj stranih novinara i profesionalaca koji prate kulturni turizam i koji će nas svojim pisanjem predstaviti na najbolji način pred domaćom i stranom javnosti. Mislim da će ovaj projekat dati rezultat i da ćemo za pet godina imati povećanje broja gostiju i turista koji će dolaziti na festival i na Palić. Takođe, od ove godine smo uveli novinu i na festival smo pozvali tzv. „influensere“ odnosno ljude koji na društvenim mrežama imaju veliki broj pratilaca. Njihov posao jeste da obilaze zanimljive lokacije širom sveta, koje prezentuju kroz slike i video materijal i o kojima daju svoj sud. Ove godine u našoj organizaciji, doveli smo jednog influensera iz Kine, koji ima oko deset miliona pratilaca na društvenim mrežama, i koji je svoju posetu Subotici i Paliću iskoristio da svoje pratioce upozna sa našim gradom, našim festivalom, a potom je nastavio ka unutrašnjosti Srbije. Takođe smo imali i domaće novinare i domaće influensere koji su takođe obimno pisali o festivalu, gradu i Paliću, a u prilog nam ide i činjenica da su gosti festivala, filmski stvaraoci i umetnici veoma aktivni na društvenim mrežama , tako da su i oni promovisali dodatno. Verujem da je sa Palića poslata jedna lepa slika, i mi ćemo u budućnosti nastaviti sa konceptom promocije festivala i grada u cilju ostvarivanja još veće posete.


Komentari

Napravi NalogPrijavi se