Slobodan
10-06-2019
0

Investicija vredna 7,5 miliona evra, prostire se na 10.500 kvadrata proizvodnog pogona, u kojem će italijanska kompanija proizvoditi obložene čvrste limove od polipropilena, a plan je da se na godišnjem nivou proizvede 2000 tona ekstrudiranih komponenti od plastike. Posao u novoj fabrici dobilo je 25 radnika, a u planu je da se udvostruči taj broj u narednih godinu dana.

„Sever Srbije smo izabrali zbog njegove pozicije  jer se nalazi u središtu tržišta kome želimo da se obratimo, to su centralna i istočna Evropa, u budućnosti Rusija, istočna Austrija i Nemačka, odnosno gde je razvoj veoma visok, gde imamo niže troškove energije i visok nivo obrazovnog kadra.Primena limova je vrlo široka ali 90 odsto je u industriji . Naša kompanija se zasniva na razvoju i investicijama, koje čine pet do šest odsto godišnjeg prometa. Rad je usmeren na poboljšanje kapaciteta i prizvodnje, smanjenje otpada i veće recikliranje i istraživanje i razvoj novih tehnologija.“ istakao je direktor kompanije Marko Fontana

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban istakao je da ova italijanska investicija nije jedina u našem gradu i dodao da u ovom trenutku desetak kompanija sa Apeninskog poluostrva zapošljava preko 2000 radnika.

Ovo su stvari kojima treba da se radujemo, otvaranje novih radnih mesta i bolji život naših građana je nešto čemu svi težimo. Siguran sam da predsednik države vodi zemlju pravim putem i to se vidi u svakom segmentu društva, vidi se koliko je novih fabrika otvoreno, kolika su bila ulaganja u puteve i drugu infrastrukturu, u zdravstvene i obrazovne ustanove.“ rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

Italija ima posebne veze sa Suboticom i Vojvodinom, istakao je ambasador Italije Karlo Lo Kašo i dodao da su kompanije poput „Ondaplasta“ ponos njegove zemlje, kao i da je ponosan na činjenicu da 70 italijanskih kompanija posluje u pokrajini gde zapošljava 11.000 ljudi.

Mi radimo u Srbiji, sa Srbijom i za Srbe. Italijani  šalju jaku poruku da nastavljaju da investiraju u Srbiju jer veruju zajednički razvoj našeg zajedničkog rada. Ove godine slavimo 140 godina diplomatskih odnosa između Rima i Beograda i deceniju strateškog partnerstva između naše dve zemlje. Uvereni smo da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji, zajedno sa Italijom i drugim zemljama članicama. Ekonomski rast i regionalna stabilnost su ciljevi i Srbije i Italije i želeo bih da zahvalim  srpskim vlastima za sjajnu saradnju na ekonomskom polju.“ istakao je Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Srbiji.

Novu investiciju u privredu Subotice, pohvalio je i potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković dodavši pritom da je naš grad lokomotiva razvoja u Srbiji.

Pored statistike o spoljno-trgovinskoj razmeni i investicijama, italijanska ulaganja u našoj zemlji su važna i zbog socijalne odgovornosti italijanskih kompanija koja je uvek bila na zavidnom nivou. Svetski prepoznat brend „made in Italy“ sa sobom povlači i impresije u mnogim drugim stvarima. Italijanske kompanije su uvek  ostavljale kulturološki trag u ambijentu gde su postojale i gradile čvrsta prijateljstva sa domaćim narodom.“ izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković.

 

Italijanska kompanija „Ondaplast“ osnovana je pre 37 godina u malom mestu Lonđano nedaleko od Riminija. Trenutno su treća kompanija u Evropi po proizvodnji ekstrudiranih proizvoda.


Komentari

Napravi NalogPrijavi se